Lounais-Häme

Kreml: Presidentit voivat keskustella kaikesta paitsi Krimistä

Helsinki
02.07.2018, 20:26

Ulkomaat

Krim-kysymyksen poisjäänti Venäjän ja Yhdysvaltain tapaamisesta Helsingissä voi olla hyvä asia lännelle, arvioi Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola.
– Lännelle Krim-kysymyksen jättäminen ulkopuolelle asialistalta voi olla hyvinkin järkevää, sillä Trumpin mielipiteet poikkeavat hyvinkin läntisestä päälinjasta, hän sanoo.
Kreml ilmoitti maanantaina, että lännen ja Venäjän välejä kiristänyt Krim-kysymys jää pois Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin ja Venäjän Vladimir Putinin tapaamisesta.
Kremlin mukaan presidentit voivat keskustella tapaamisessaan kaikesta muusta paitsi Krimin tilanteesta. Kremlin tiedottajan Dmitri Peskovin mukaan presidentit eivät voi keskustella Krimin niemimaasta, koska se on hänen mukaansa osa Venäjää.
Viikonloppuna Trump ei kysyttäessä sulkenut pois mahdollisuutta, että voisi tunnustaa Krimin niemimaan liittämisen Venäjään. Trumpilta kysyttiin, suunnitteleeko hän Yhdysvaltain kannan muuttamista asiaan.
Uutissivusto Axios kertoi aiemmin Trumpin sanoneen kesäkuussa johtavien teollisuusmaiden G7-kokouksessa Kanadassa, että Krimin pitäisi todennäköisesti kuulua Venäjälle, koska kaikki siellä puhuvat venäjää.

Nato-kokous vaikuttaa Helsinki-kokouksen henkeen

Riskinä voikin olla, että Krim nousee esille tapaamisessa kaikesta huolimatta.
– Trump voi tuttuun tyylinsä sanoa asioita, jotka eivät kuulu kokouksen asialistalle. Siinä on riskejä moneen suuntaan. Saatetaan puhua ylitse sen linjan, mikä on tähän asti ollut kiveen hakattu eli Krimin miehityksen tuomitseminen, Aaltola sanoo.
Yleisesti ottaen Aaltola uskoo, että tapaaminen on tunnustelutapaaminen, jossa ei haluta tehdä mitään isoja ratkaisuja.
– Tapaaminen järjestetään Nato-huippukokouksen jälkeen. Jos se menee metsään, se vaikuttaa myös Helsingin tapaamiseen.
Kokouksessa voidaan kuitenkin sopia asioista, joissa on helppo löytää hyötyjä sekä Venäjälle että Yhdysvalloille.
– Voisin kuvitella, että asialistalle päätyy esimerkiksi toteamus, että toisten valtioiden vaaleihin ei puututa. Se olisi Trumpille sisäpoliittisesti järkevä veto.

STT

Kuvat:

Lisää kommentti

Jätä tästä kommenttisi

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti