Lounais-Häme Tammela

Kriisiaikojen toimivaltaa junnattiin Tammelan valtuustossa

Tammela laittoi hallintosääntönsä kuntoon kriisiaikojen varalta. Kunnanvaltuusto kokoontui koulukeskuksen liikuntasalissa.
Tammelan valtuutetut pitivät kokouksensa Tammelan koulukeskuksen liikuntasalissa. Kokoukseen saavuttiin ja poistuttiin turvavälit muistaen. Sali mahdollisti pitkät pulpetinvälit. Kuva: Lassi Puhtimäki
Tammelan valtuutetut pitivät kokouksensa Tammelan koulukeskuksen liikuntasalissa. Kokoukseen saavuttiin ja poistuttiin turvavälit muistaen. Sali mahdollisti pitkät pulpetinvälit. Kuva: Lassi Puhtimäki

Tammela kunta laittoi päätöksentekonsa kriisiaikojen tasalle. Valtuusto päätti muuttaa hallintosääntöään niin, että sähköisten kokousten järjestäminen on mahdollista. Aiemmin sellaista kirjausta ei kunnassa ollut.

Eero Pura (kesk.) oli huolissaan asioiden pysymisestä luottamuksellisina sähköisissä kokouksissa.

– Minua huolettaa se, että ovatko kokoukseen osallistuvat henkilöt yksin niissä tiloissa, joissa sähköistä kokousta seuraavat. Ne asiat eivät kuulu muille korville. Toivottavasti se ymmärretään, Pura huomauttaa.

”Napakka ja lyhyt” – Toive ei toteutunut

Valtuuston kokouksen alkajaisiksi valtuuston puheenjohtaja Ismo Ojansuu (sd.) toivoi napakkaa ja lyhyttä koronapoikkeusolojen kokousta. Ihan niin ei käynyt.

Päättäjiä askarrutti ja puhututti pitkään hallintosääntömuutosehdotus, joka koski häiriötilanteiden erityistoimivaltaa. Kunnanjohtajalle myönnettävä erityinen toimivalta tulisi saada tarvittaessa käyttöön kunnassa nopeasti, jos tilanne sellaista vaatii.

Tammelan kunnan hallintosäännöstä puuttui häiriötilanteisiin tarkoitettu erityinen toimivallan käyttö. Se voi olla tarpeen silloin, kun menossa on esimerkiksi paikallinen, kansallinen tai kansainvälinen nopeata reaktiota ja päätöksentekoa vaativa häiriötilanne.

Kiireellisessä tapauksessa kunnanjohtaja voi itse päättää erityistoimivallan käyttöönottamisesta enintään viikon ajaksi keskusteltuaan mahdollisuuksien mukaan kunnanhallituksen puheenjohtajan kanssa ja hänen ollessa estyneenä valtuuston puheenjohtajan kanssa.

Meta haki muutosta

Ilkka Tuovinen (meta) halusi, että päätösesitystä muutetaan.

– Esitän, että päätös erityisen toimivallan siirrosta tehdään ensisijaisesti määräaikaisena ja vain perustellusta syystä toistaiseksi voimassa olevaksi, Tuovinen muotoili.

Myös Johannes Rämön (kok.) ryhmä halusi säätöä päätösehdotukseen.

– Lisäykseksi esitän, että erityisen toimivallan lakkaamisesta päättää kunnanhallitus kunnanjohtajan tai kunnanhallituksen puheenjohtajan esityksestä.

Ojansuu toivoi, että asia saataisiin päätettyä äänestyksittä. Perinteinen lippuäänestys poikkeuksellisessa kokoustilassa olisi ottanut aikansa.

Metan Tuovinen piti kiinni määräaikaisuuden kirjaamisesta. Keskustelu ja perustelut polveilivat aikansa. Kunnanjohtaja Kalle Larsson esimerkiksi selvitti, että määräaikaisuus on jo mukana hallintosääntöön suunnitelluissa muutoksissa.

– Kiireellisessä tapauksessa kunnanjohtaja voi itse päättää erityistoimivallan käyttöönottamisesta enintään seitsemäksi päiväksi keskusteltuaan mahdollisuuksien mukaan kunnanhallituksen puheenjohtajan kanssa. Joskus tilanteet vaativat nopeita päätöksiä, mutta poliittinen päätöksenteko on aina mukana, Larsson muistutti.

Rämö tyytyi selvityksiin ja veti pois esityksensä. Lopulta myös Tuovinen antoi periksi.

– Menkööt tälleen, Tuovinen totesi. FL

Kommentti: Striimi ei ole ihan sama asia

Kunnallisessa päätöksenteossa valtuuston kokous on ainoa, jota toimittaja pääsee seuraamaan paikan päältä. Se tuo aina työhön oman mehunsa, vaikka käsiteltävät asiat olisivatkin lautakuntien ja hallituksen rattaissa loppuunjauhettuja.

Tammelan maanantaista kokousta seurasin livestreamin välityksellä koronan väistelemiseksi. Päättäjät olivat koolla pitkät istumavälit mahdollistavassa koulukeskuksen liikuntasalissa.

Ruutua tuijottaessa eivät ikävä kyllä välity ne valtuutettujen supinat, jupinat ja puhinat, katseet, ilmeet ja ilmeilyt, joita lehdistöpenkiltä voi toisinaan nähdä. Kokous voi myös yllättää.

Ensimmäinen Tammelan valtuuston kokous, jota olen ollut seuraamassa, järjestettiin koulukeskuksen ruokalassa viime vuosisadalla. Kokouksesta on jäänyt mieleen viranhaltijoiden ketterä ongelmanratkaisukyky.

Eteen tuli äänestys ja puheenjohtaja Heikki Pura ohjeisti toimeen. Vasta silloin huomattiin, että äänestyslippu-uurnaa ei ollutkaan saatavilla. Nurkasta tempaistiin siihen virkaan ruokalan muoviroskis, ja nuija napsahti.

Mitä päätettiin, sitä en muista.

Johanna Puukka

 

Uusimmat

Näkoislehti

15.8.2020

Fingerpori

comic