Lounais-Häme

Forssalainen Viljami Haavisto nuorten äänillä kristillisten toiseksi varapuheenjohtajaksi – "Meidän nuorisojärjestömme kiinnostaa, vaikka yleinen trendi on toinen"

Äänestystuloksia sai jännittää loppuun asti, sillä naisten rintama oli tasainen. Kolmanneksi varapuheenjohtajaksi nousi Sonja Falck. Rintasyövän jatkohoitoja odottava Sari Essayah jatkaa kolmatta kautta puheenjohtajana.
KD-nuorten forssalainen puheenjohtaja Viljami Haavisto valittiin Kristillisdemokraattien puoluekokouksessa puolueen toiseksi varapuheenjohtajaksi.

Forssalainen Viljami Haavisto valittiin Kristillisdemokraattien 33. puoluekokouksessa Oulussa puolueen toiseksi varapuheenjohtajaksi 179 äänellä. Haavisto kampanjoi teemalla ”2020-luvun puolue” ja korosti kampanjassaan puolueen tarvetta uudistua.

– Puolueväen tuki ja rohkaisu oli kannustavaa. Hienoa, että puoluekokousväki osoitti halunsa muutokselle. Äänimäärä antaa vahvan mandaatin alkaa toimimaan puolueen uudistamiseksi ja sanoman päivittämiseksi yhdessä muun puheenjohtajiston kanssa, Haavisto toteaa.

Ensimmäiseksi varapuheenjohtajaksi valittiin kansanedustaja Peter Östman 256 äänellä sekä kolmanneksi varapuheenjohtajaksi Sonja Falk 133 äänellä.

Trendien ulkopuolella KD-nuoret kiinnostaa jonkin verran

Nuoret keskittivät äänensä KD-nuorten pääsihteerille Viljami Haavistolle, joka valittiin toiseksi varapuheenjohtajaksi. Haavisto on Forssasta kotoisin oleva 22-vuotias teologian, estetiikan, klassisen filologian ja antiikin kulttuurin opiskelija, joka työskentelee kokopäiväisesti politiikassa.

Viljami Haavisto ei uskonut vielä Ouluun tullessaan tulevansa valituksi, mutta puoluekokouspaikalla hän oli iloisesti yllättynyt saamastaan kannustuksesta.

– Meidän nuorisojärjestömme kiinnostaa, vaikka yleinen trendi on toinen. Haasteena on, miten saataisiin nuoret mukaan myös puolueen toimintaan, Haavisto sanoo.

Puhemiehistössä kaksi hämäläistä

Ensimmäiseksi varapuheenjohtajaksi valittu Peter Östman on kolmannen kauden kansanedustaja Luodosta Vaasan vaalipiiristä. Kaksikielinen Östman on myös eduskuntaryhmän toinen varapuheenjohtaja.

Kolmanneksi varapuheenjohtajaksi valittu Sonja Falk on Hämeen vaalipiirin varakansanedustaja. Falk on toiminut muun muassa sisäministerin erityisavustajana vastuualueena maahanmuuttopolitiikka. Hän on myös Lahden kaupunginhallituksen ja Päijät-Hämeen maakuntahallituksen jäsen.

Paljon ääniä saivat myös entinen ensimmäinen varapuheenjohtaja Tiina Tuomela ja Sari Tanus, joka on ollut kolmas varapuheenjohtaja. Ehdokkaita oli yhteensä kymmenen.

Kannatuksen nostaminen mahdollista

Östman sanoo osan kenttäväestä toivovan, että kristilliset olisivat pian 10 prosentin puolue.

– Olen pitkään tehnyt kenttätyötä ja tiedän, mitä se vaatii. Sanoisin, että viiden kuuden prosentin kannatus on mahdollinen tulevalla puheenjohtajakaudella, mutta se vaatii työtä, joka lähtee kuntatasolta. Meillä on reilu vuosi aikaa valmistautua kuntavaaleihin.

– Turhia lupauksia en lähtisi antamaan suomalaisille. He kykenevät analysoimaan itse. Tärkeämpää on tehdä uskottavaa kristillisdemokraattista politiikkaa, Östman korostaa.

Puheenjohtajana jatkavan Sari Essayahin mukaan joskus on humoristisesti sanottu, että puoluejohdossa pitäisi olla yksi nuori, yksi nainen ja yksi ruotsinkielinen. Nyt tavoite toteutui.

 

Kansanedustaja Päivi Räsäsen tviitistä aloitettu esitutkinta oli esillä myös kansalaistapaamisessa Oulun kauppakeskus Valkeassa. Puheenjohtajaksi uudelleen valittu Sari Essayah antaa tukensa Räsäselle. Hän pelkää sananvapauden kaventuvan, jos opillisista kannanotoista aletaan tehdä tutkintapyyntöjä.

Essayah nosti esiin vaihtoehdon hallitukselle

Essayah nosti puoluekokouspuheessaan esille oman vaihtoehtonsa Antti Rinteen (sd.) hallitukselle.

Essayh katsoo, että kolme oppositiopuoluetta – kristilliset, perussuomalaiset ja kokoomus – pystyisivät yhdessä keskustan kanssa muodostamaan 113 edustajan enemmistöhallituksen.

– Vaihtoehto on olemassa, ja tämä varmaankin muistetaan myös hallituksen palavereissa ja hallituspuolueiden puoluetoimistoilla.

Opposiotioyhteistyötä tehdään nyt asiakohtaisesti kuten ennenkin, Essayah kertoo Lännen Median haastattelussa. Kristillisdemokraattien paikka on Essayahin mielestä olla poliittisen keskustan johtava oppositiovoima, kun ”hallitus vääntää vasemmalle ja toinen puoli oikealle”.

Rinteen hallitus saa Essayahilta moitteita lähes joka asiasta, mutta erityisesti laskemisesta liikaa työllisyysodotusten varaan.

– Iso raami huolettaa. Velkaa otetaan lisää ja tehdään leikkauksia, jotka eivät paranna työllisyyttä ja yrittämistä.

Entisenä puoluesihteerinä Essayah tietää, ettei puoluetuella eletä leveästi. Silti tuen korotusaikeet tuntuvat kohtuuttomilta – parin miljoonan euron korotus riittäisi.

Erityisavustajien määrän lisääminen on Essayahin mielestä kuitenkin vielä pahempi asia, koska se on suoraa tukea hallituspuolueille.

Kiitosta hallitus saa väylärahoituksesta ja vanhusasiavaltuutetun virasta. Elinkeinoministeri Katri Kulmunin (kesk.) aikeet lisätä seutukaupunkien vaikuttavat Essayahin mielestä myös kannatettavilta, koska alueilta on viety sairaaloita ja käräjäoikeuksia ja ammatillisesta koulutuksesta on leikattu.

Maahanmuuttokeskustelussa KD ei kannata automaattista jakomekanismia ympäri Eurooppaa vaan kiintiöpakolaisjärjestelmää. Perhevapaauudistuksessa puolue ei ole kiintiöiden kannalla, vaan nykyinen tukijärjestelmä on hyvä, koska perheillä pitää olla mahdollisuus valita.

Essayah iloitsee puolueen kasvusta viime eduskunta- ja kuntavaaleissa. Hän uskoo, että kasvupotentiaalia on edelleen joka suunnassa.

Jäseniä KD:ssä on 9 000. Puoluetta äänesti eduskuntavaaleissa noin 120 000 suomalaista. FL-LM

 

Juttua muokattu 25.8. klo 12.59. Kirjoitettu jutun alku uudelleen, lisätty henkilökohtaiset äänimäärät sekä Viljami Haaviston kommentti.

Juttua muokattu 25.8. klo 21.58: Korjattu kolmannen varapuheenjohtajan nimi muotoon Sonja Falk.

 

 

 

 

 

 

Uusimmat

Fingerpori

comic