Lounais-Häme

Keskusrikospoliisi aloitti Kuopion iskun tutkinnan – Poliisi puhuttanut epäiltyä

Poliisi ampui kiinniottotilanteessa kaksi laukausta. Epäiltyä ei ole vielä kuultu.
Poliisit poistuivat kauppakeskus Hermanista tiistaina Kuopiossa. Kuva: Matias Honkamaa
Poliisit poistuivat kauppakeskus Hermanista tiistaina Kuopiossa. Kuva: Matias Honkamaa

Poliisi on tänään puhuttanut ensimmäisen kerran Kuopion kouluhyökkäyksestä epäiltyä miestä, kertoo rikoskomisario Jarkko Timonen KRP:stä. Puhuttamisen sisältöä hän ei kommentoinut tutkinnan turvaamiseksi.

Epäillyn lisäksi poliisi on puhuttanut päivän aikana muita asiaan liittyviä henkilöitä, asianomistajia ja todistajia. Myös tekninen tutkinta tapahtumapaikalla on jatkunut.

Kuopion yliopistollisen sairaalan johtajaylilääkäri Antti Hedman puolestaan kertoo, että sairaalassa on edelleen hoidossa viisi ihmistä, joista kaksi vakavimmin loukkaantunutta on edelleen tehohoidossa.

Heidän tilansa on kuitenkin vakaa. Vakavasti loukkaantuneista toinen on teosta epäilty.

Keskusrikospoliisi on aloittanut tutkinnan Savon ammattiopiston tiloissa Kuopiossa eilen tiistaina 1. lokakuuta tapahtuneesta väkivallanteosta. Asiasta julkaistiin tiedote kello 12 jälkeen.

– Esitutkinnassa on tässä vaiheessa selvillä, että vuonna 1994 syntynyt suomalainen mies, Savon ammattiopiston oppilas, hyökkäsi luokkahuoneessa opiston tiloissa kauppakeskus Hermanissa useiden ihmisten kimppuun käyttäen aseenaan sapelia. Väkivallan seurauksena menehtyi yksi ja loukkaantui yhdeksän henkilöä, kertoo tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Olli Töyräs keskusrikospoliisista.

Poliisi epäilee vuonna 1994 syntynyttä miestä murhasta sekä useista murhan yrityksistä. Rikosnimikkeiden määrä tarkentuu edelleen tutkinnan edetessä.

Epäilty on toiminut poliisin arvion mukaan yksin – motiivi ei vielä selvillä.

Poliisi on tiistaina aloittanut ja keskiviikon aikana jatkanut tapahtumapaikan teknistä tutkintaa sekä laajoja puhutuksia ja kuulusteluita. Teosta epäiltyä poliisi ei ole vielä kuullut.

– Väkivallanteon motiivista ja syistä ei ole tällä hetkellä tietoa, ja poliisi selvittää niitä parhaillaan. Poliisin tämän hetken näkemys on, että epäilty toimi yksin, eikä kyse ole esimerkiksi järjestäytyneestä rikollisuudesta, kertoo Töyräs.

Poliisi ampui tilanteessa kaksi laukausta pysäyttääkseen epäillyn, joka ei totellut poliisin käskytystä. Epäilty loukkaantui ampumisen seurauksena. Poliisin aseenkäytön tutkinnasta vastaa valtakunnansyyttäjänvirasto.

Keskusrikospoliisi kertoo esitutkinnasta julkisuuteen sitä mukaa, kun se etenee ja teon yksityiskohdat tarkentuvat, kuitenkin viimeistään huomenna torstaina 3.10.

Hälytyksestä kiinniottoon kahdeksassa minuutissa

Hätäkeskus sai tiedon epäillystä puukotuksesta tiistaina kello 12.29.

Tapahtumapaikaksi kerrottiin Savon ammattiopiston toimipiste kauppakeskus Hermanin yhteydessä. Se sijaitsee noin neljän kilometrin päässä Kuopion keskustasta etelään.

Ensihoito ja poliisi saivat tapauksesta niin sanotun joukkosurmakoodin ”Aarne 012”, joka syrjäyttää muut tehtävät.

Kyseessä oli ensimmäinen tapaus, jossa koodia on käytetty. Kyseinen hälytys kutsuu samanaikaisesti paikalle sekä poliisin että ensiapuyksiköt. Kyseinen hälytys on osa vuosina 2018–2019 käyttöönotettua Erica-hätäkeskustietojärjestelmää.

STT:n tietojen mukaan ensimmäinen paikalla ollut partio on siviilipoliisipartio.

Ammattiopistossa opiskelevan suomalaissyntyisen 25-vuotiaan miehen epäiltiin hyökänneen luokanvalvojan ja muiden ihmisten kimppuun mukanaan tuomansa sapelin kaltaisen teräaseen kanssa. Hyökkäyksessä oli saanut surmansa yksi nainen.

Kymmenen ihmistä loukkaantui. Heistä suurin osa oli naisia.

Yksi loukkaantuneista oli epäilty tekijä, jonka poliisi sai kiinni kahdeksassa minuutissa hälytyksestä. Poliisi joutui käyttämään kiinniottotilanteessa ampuma-asetta. Myös yksi poliiseista loukkaantui lievästi.

Ensihoito evakuoi vakavasti loukkaantuneet ja informoi sairaalaa, kun aikaa on kulunut 10 minuuttia.

Kauppakeskuksen toisessa kerroksessa oli tiistaina myös tulipalo, jota pelastuslaitos epäilee tahallaan sytytetyksi. Sen mahdollisesta yhteydestä väkivallantekoon ei ole varmuutta.

Siilinjärveltä lähtöisin olevalla epäillyllä on asunto opiskelija-asuntolassa Kuopion Särkiniemessä.

Kotietsinnässä poliisi löysi asunnosta muun muassa polttopulloja.

Epäillyllä ei ole aiempaa rikostaustaa. Nyt häntä epäillään murhasta sekä useista muista väkivaltarikoksista ja niiden yrityksistä.

Hyökkäyksen motiivista ei ole ainakaan julkisuuteen annettua tietoa.

Naapurit ja opiskelutoverit kuvailivat epäiltyä sulkeutuneeksi ja vähäpuheiseksi sekä mustiin pukeutuneeksi.

Päivitetty 2.10. kello 20: Lisätietoa tapahtumien kulusta.

Uusimmat

Fingerpori

comic