Lounais-Häme

KRP ottanut kolmannen ihmisen kiinni Turun saariston jättioperaatiossa - tänään selvitetään erityisesti pimeän työvoiman käyttöä rakentamisessa

Helsinki
23.09.2018, 08:49

Kotimaa

Keskusrikospoliisi (KRP) on ottanut kolmannen ihmisen kiinni Varsinais-Suomessa tehtävissä kotietsinnöissä. Eilen lauantaina KRP tiedotti, että se on ottanut kaksi ihmistä kiinni.
Seitsemää ihmistä on kuulusteltu.
– Kuulustelut ovat sujuneet hyvin ja etsinnät suunnitelmien mukaan. Tämän päivän kohteissa keskitymme erityisesti selvittämään pimeän työvoiman käyttöä rakentamisessa, sanoo KRP:n rikostarkastaja Markku Ranta-aho tiedotteessa.
Turun saaristossa ja mantereella tehtävä operaatio liittyy talousrikostutkintaan, jossa suomalaisessa osakeyhtiössä epäillään pestyn rahaa usean miljoonan euron edestä. Esitutkinnassa epäillään muun muassa törkeää rahanpesua ja törkeää veropetosta.
KRP ei ole vahvistanut yrityksen nimeä. Operaation voi kuitenkin olettaa liittyvän venäläistaustaiseen Airiston Helmi Oy:hyn, jonka Paraisilla Ybbersnäsissä sijaitsevalle kiinteistölle suhasi paikalla olleen STT:n valokuvaajan mukaan lauantaina poliisin autoja. Yhtiön päätoimiala on julkisten rekisteritietojen mukaan kiinteistöhallinto, ja sillä on useita kiinteistöjä Turun saaristossa.
Airiston Helmi on ollut STT:n tietojen mukaan Puolustusvoimien huolenaiheena.
Yrityksen saariostot ovat herättäneet huomiota jo vuosia sitten, koska sen ostamia saaria sijaitsee Suomen puolustuksen ja huoltovarmuuden kannalta keskeisten vesiväylien varrella, kertoi Iltalehti vuonna 2015.

Lentokielto edelleen voimassa

Operaatiossa oli lauantaina kaikkiaan mukana arviolta 100 ihmistä. KRP saa etsintöihin virka-apua muun muassa Rajavartiolaitokselta ja Lounais-Suomen poliisilta.
Kotietsinnät jatkuvat. Alueella on edelleen voimassa lentokielto, jonka pohjoisraja kulkee hieman Paraisten pohjoispuolella ja eteläraja Korppoo-Nauvo-linjan eteläpuolella. Karkeasti arvioituna alue on kooltaan noin 20 kertaa 30 kilometriä.
Poliisilta ei herunut tarkempia tietoja epäillyistä tai siitä, missä etsintöjä tarkalleen tehtiin. Kohteena oli kuitenkin noin kymmenen osakeyhtiön kiinteistöä, ja kiinniottojen lisäksi takavarikoitiin ainakin asiakirjoja sekä muistitikkuja ja -levyjä.
Sen KRP on vahvistanut, että osakeyhtiö on rekisteröity Suomeen, mutta sen omistus on toisessa EU-maassa. Kuulustelluissa on useamman kuin yhden maan kansalaisia.

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic