Lounais-Häme

KRP:n hyllytetty päällikkö Robin Lardot pääsee ääneen poliisijohdon virkarikoskäräjillä

Helsinki
02.11.2018, 03:43

Kotimaa

Keskusrikospoliisin hyllytetty päällikkö Robin Lardot pääsee tänään ääneen poliisijohdon virkarikoskäräjillä. Käräjöinnin aiheena on Helsingin poliisin tietolähdetoiminnan järjestäminen ja valvonta. Helsingin huumepoliisin entisen päällikön Jari Aarnion johtama yksikkö tyhjensi lähteet rekisteristä viime vuosikymmenen loppupuolella, eikä laitoksella merkattu lähteitä rekisteriin vuosiin.
Oikeudenkäynnissä on syytteessä pitkä liuta entistä ja nykyistä korkeaa poliisijohtoa. Istunnoissa selvitetään muun muassa, mitä kukakin tiesi tilanteesta ja pitäisikö jonkun tai joidenkin joutua siitä rikosvastuuseen. Lardotin syyte ajoittuu vuosille 2010-2013, jolloin hän toimi Poliisihallituksessa poliisijohtajana ja rikostorjuntayksikön päällikkönä.
Kaikki syytetyt kiistävät syyllistyneensä virkavelvollisuuden rikkomiseen.
Tietolähteiden käytön rekisteröimisessä on kyse sekä rikoksesta epäillyn että viranomaisen itsensä oikeusturvasta. Valvomattomaan käyttöön liittyy esimerkiksi riski siitä, että poliisi voisi antaa lähteelleen rikoksia anteeksi.

Lardot: Puuttuminen ei mahdollista

Lardotin käsityksen mukaan hän on päätynyt ”laillisuusvalvonnan uinahduksen” vuoksi tilanteeseen, jossa häntä syytetään asiasta vailla minkäänlaista vastuuta siitä. Lardot katsoo, että laillisuusvalvontaa muistuttava puuttuminen alaisiin ei olisi ollut mahdollista.
Syyttäjän mukaan Lardot on ollut ilmiselvässä esimiesasemassa muun muassa Helsingin poliisin entiseen komentajaan Jukka Riikoseen, minkä vuoksi Lardotilla oli velvollisuus puuttua laiminlyönteihin.
– Hän on esimerkiksi esitutkinnassa sanonut, että on puuttunut 500 poliisin tekemisiin, syyttäjä Harri Tiesmaa totesi aiemmin.
Syytteessä on yhteensä kahdeksan virkamiestä. Lardotin, Aarnion ja Riikosen lisäksi syytteessä ovat kaksi Aarnion alaista, Helsingin poliisin hyllytetty päällikkö Lasse Aapio, eläkkeellä oleva ex-poliisiylijohtaja Mikko Paatero sekä sisäministeriön poliisiosastolla ja Poliisihallituksen ylitarkastajana toiminut virkamies.

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti