Lounais-Häme

KRP:n päällikön epäillyn virkarikoksen esitutkinta valmistui, juttu siirtyy syyteharkintaan

Helsinki
10.08.2018, 15:15

Kotimaa

Virkarikoksesta epäiltyä keskusrikospoliisin päällikköä Robin Lardotia ja toista henkilöä koskeva esitutkinta on valmistunut, tiedottaa valtakunnansyyttäjänvirasto. Molempia epäillään virkavelvollisuuden rikkomisesta.Lardotin osalta esitutkinnassa selvitettiin vuosien 2010-2013 tapahtumia, kun Lardot toimi poliisihallituksen rikostorjuntayksikön päällikkönä.
Helsingin poliisilla ei ollut tuolloin ainoatakaan virallisesti rekisteröityä tietolähdettä, vaikka Helsingin huumepoliisin ex-päällikön Jari Aarnion huume- ja virkarikosjutussa salaiseen tietolähdetoimintaan on viitattu taajaan. Rikosepäilyssä on kyse valvontavastuun laiminlyönnistä.
Tutkinnanjohtaja, kihlakunnansyyttäjä Laura Sairanen ei kerro toisen henkilön virka-asemaa tai henkilöllisyyttä vielä.
– Katson, ettei hän ole sellaisessa asemassa, että sitä kuuluu tässä vaiheessa kertoa, Sairanen sanoo.

Syytteet nostettu jo muita poliisijohtajia vastaan

Epäillyistä laiminlyönneistä on jo nostettu syytteet ex-poliisiylijohtajaa Mikko Paateroa, entistä Helsingin poliisikomentajaa Jukka Riikosta ja Helsingin poliisipäällikkö Lasse Aapiota vastaan. Tapausta aletaan heidän osaltaan puida käräjillä ensi tiistaina. Syytteet ehdittiin nostaa myös Poliisihallituksen laillisuusvalvonnasta vastannutta poliisiylitarkastajaa vastaan, mutta hänen syytteensä tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta peruutettiin heinäkuussa syyteoikeuden vanhenemisen takia.
STT:n tietojen mukaan vähintäänkin osa myös muista syytetyistä tulee kuitenkin vetoamaan siihen, että syyteoikeus olisi jo vanhentunut. Yksi syytetyistä, entinen poliisiylijohtaja Mikko Paatero vahvistaa, että hän jakaa tämän käsityksen, mutta kertoo, että hänen omalta osaltaan asia on vielä auki.
– Tiedän, että on useita, jotka ovat vedonneet vanhentumiseen, Paatero sanoo.
Käytännössä tämä tarkoittaa, että käräjäoikeus joutuu ottamaan kantaa aluksi siihen, ovatko epäillyt teot jo vanhentuneet. Jos jonkun osalta todetaan, että syytettä ei nostettu ajoissa, syytetty kävelee salista ulos syyttömänä ilman, että laiminlyöntisyytteitä käsitellään lainkaan.
Itä-Uudenmaan syyttäjänviraston kihlakunnansyyttäjät Jukka Haavisto ja Krista Soukola alkoivat selvittää Helsingin poliisin tietolähdetoimintaa joulukuussa 2013 sisäministerinä tuolloin toimineen Päivi Räsäsen (kd.) marraskuisen tutkintapyynnön perusteella.
Esitutkinta valmistui lokakuussa viime vuonna, ja Valtakunnansyyttäjänvirasto tiedotti poliisijohdon syytteiden nostamisesta muun muassa Paateroa, RiikostaAapiota vastaan toukokuun toinen päivä tänä keväänä. Tietolähdetutkinta siis kesti tiedottamisesta päätellen esiselvityksineen kaikkiaan vajaat neljä vuotta ja syyteharkinta kolmikon osalta noin seitsemän ja puoli kuukautta.

Lardotia koskeva esitutkinta tehtiin kiireellä

Lardotia ja toista henkilöä koskeva rikosepäily tuli syyttäjälle vasta tämän vuoden toukokuussa, jolloin esitutkinta aloitettiin. Sairasen mukaan tutkinnassa on pitänyt kiirettä.
– Kyllä täällä töitä on tehty, Sairanen sanoo.
Kysymykseen siitä, onko syyteoikeus vaarassa vanhentua Lardotia koskevan tutkinnan osalta hän vastaa seuraavasti:
– Vastaan tähän näin, että syyttäjähän antaa yhteistyön puitteissa ohjeet tutkintaan ja niitä ohjeita on noudatettu.
Myös Lardotin juttu on niin ikään syyteharkinnassa valtakunnansyyttäjä Raija Toiviaisella. Hän ei ota suoraan kantaa siihen, voiko syyteoikeuden vanheneminen tulla kyseeseen myös Lardotin ja toisen henkilön osalta. Hän kuitenkin kertoo, että aikoo tiedottaa asiasta seuraavan kerran maanantaina iltapäivällä, kun muiden syytteitä aletaan käsitellä käräjillä tiistaina.

STT

Kuvat:

Lisää kommentti

Jätä tästä kommenttisi

Uusimmat

Fingerpori

comic