Lounais-Häme

Kruunu huimalle kaudelle lauantaina?

Ravivalmentaja Tapio Mäki-Tulokkaan määrätietoinen ja pitkäjänteinen työ on nostanut miehen ammattikuntansa eliittiin Suomessa. Tänä vuonna tammelalaisen voidaan sanoa tehneen lopullisen läpimurron, sillä tallin hevoset ovat juosseet toiseksi eniten voittoja ja kolmanneksi eniten rahaa koko maassa.

Rahatilastossa edelle kiilaavat vain lajin suomalaiset suurnimet ja kestomenestyjät Markku Nieminen sekä Pekka Korpi. Mäki-Tulokkaan valmennettavat juoksevat tänä vuonna hieman alle 500 000 riippumatta siitä, kuinka viikonlopun kolmella yrityksellä käy.

 

Voittotilastossa Mäki-Tulokas kiilaa heidänkin edelleen. Keskiviikkona talli otti kolmella yrityksellä kolme voittoa maan pääradalta Vermosta ja samalla puhkesi sadan vuosivoiton rajapyykki. Harri Koivusen hevosilla on 104 voittoa, eikä tuota rajapyykkiä ole Koivusen lisäksi kukaan rikkonutkaan vuoden 2011 jälkeen.

-Täydellistä vuotta ei tule koskaan, mutta tällaisen vuoden jälkeen on turha miettiä, miten vuosi olisi voinut mennä paremmin. Työntekijäni ovat tehneet hyvää työtä, ja menestyksestä iso kiitos kuuluu heille. He ovat luotettavia ja osaavia, Mäki-Tulokas kehuu.

Sukulassa sijaitsevalla tallilla on yhteensä kuusi työntekijää. Valmennettavia on reilut 30. Jokaisella työntekijällä on omia hoidettavia, niin sanottuja passihevosia. Mäki-Tulokkaalla passeja on kuusi hoitajaa kohden, mikä on huomattavasti vähemmän kuin monella muulla suurtallilla.

-Tällä systeemillä jokainen pystyy paneutumaan jokaiseen hevoseen täysillä. Jos meillä olisi hoitajaa kohden kymmenkunta passia, he sanoisivat itsensä irti.

 

Joka vuosi Mäki-Tulokas on pyrkinyt parantamaan edellisvuoden menestyksestä. Viime vuonna se ei ihan onnistunut, mutta päättyvästä vuodesta on tulossa komea ennätysvuosi. Mäki-Tulokas tiedostaa, ettei 100 voiton tai 500 000 euron voittosumman puhkaiseminen tapahdu helpolla.

-Jotta menestyisimme vielä paremmin, pitäisi menestyä isoissa ikäluokka- tai avoimissa lähdöissä. Nyt tuntuu, että nuorissa hevosissamme olisi ainesta menestyä ikäluokkakisoissa.

Avoimiin lähtöihin tammelalaisella on heittää talvitauolla oleva Madrid ja sinne lauantain kilpailun jälkeen jäävä T.Rex. Kumpikin on noussut Mäki-Tulokkaan käsissä absoluuttiselle huipulle, Madrid aivan nollatasolta reilussa vuodessa.

T.Rex on juossut Tammelasta kilpaa 31 kertaa ja voittanut niistä 23. Loppuvuoden avoimissa lähdöissä se on ollut pitelemätön ja kilpailee Lahden T76-finaalissakin suurena suosikkina, vaikka lähtee matkaan takarivistä.

-T.Rex on varma suorittaja, jolle käy kaikki, esimerkiksi Oulun-kilpailuun kengitykseen lisätyt hokit. Takarivin lähtöpaikka ei ole näissä lähdöissä ratkaiseva asia. Sille on jäänyt viime kilpailussa varaa aika laillakin ja olen oppinut luottamaan tähän hevoseen, Mäki-Tulokas vinkkaa. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic