Lounais-Häme

Kudottua kaarnaa ja kiven pintaa

 

Liesjärven kansallispuisto Tammelassa noin 20 vuotta sitten. 10-vuotias poika tuijotti kädet puuskassa ja vihaisena niemen nokassa luvattoman nuotion pohjaa. Nuotio oli sytytetty kiven viereen ja sen kuumuus oli halkaissut kiven.

-Mutta kuka suojelisi kivet? Näin tuo poika kysyi, ja se vaikutti minuun voimakkaasti.

Hetki palaa Outileena Uotilan mieleen usein.

-Sastamalassa sijaitsevan kotini viereinen Harakkakalliota on louhittu murskeeksi. Puut ja luonto uusiutuvat, mutta kivet eivät. Harakkakallio on ollut minulle tärkeä paikka koko elämäni ajan, hän toteaa kostein silmin.

Uotila on sastamalalainen tekstiilisuunnittelija, yhteisötaiteilija ja taiteen maisteri, joka työskentelee kesäisin Tammelassa Liesjärven kansallispuistossa perinnetila Korteniemen oppaana.

Puetut–luonnosta -näyttelyssä Uotila jakaa omia luontokokemuksiaan. Se on saanut sysäyksensä hänen luontosuhteestaan ja tuo esiin voimakkaasti luonnonsuojelullisen näkökulman.

-Haluan jakaa luontokokemuksiani. Olen ollut luonnossa aina, lapsena sitä sen enempää erittelemättä ja aikuisena tietoisemmin. Itse asiassa pikku lapsena kuvittelin olevani karhu ja liikuin sellaisena kodin lähimetsissä, vielä koulussakin pureskelin pihkaa.

Uotila pääsee säännöllisesti kokemaan luontoa myös muiden ihmisen kanssa oppaan työssä Liesjärven kansallispuistossa.

Näyttely herättää myös pohtimaan katsojan omaa luontosuhdetta ja kulutustottumuksia.

-Minä suren Harakkakalliota, mutta samaan aikaan ajelen teitä, jotka on rakennettu murskeen päälle. Asun hirsitalossa, jota lämmitän puulla.

Uotila on tuonut näyttelyyn kuvakudoksia, jotka ovat sulautuneet osaksi puita ja kiviä. Ne on kudottu muotoon matonkuteista ja langanlopuista räsymaton tapaan. Uotila ottanut kivestä lakanaan kaavan kaavan ja rakentanut nauloilla levyyn pienet kangaspuut, johon hän on luonut loimet. Sukkulan virkaa toimittaa parsinneula.

Kudonnainen peittää kiven terävimmät särmät, mutta sen olemus on kuitenkin läsnä.

-Luontokappaleille kudotut vaateet suojaavat ja peittävät, nostavat esiin ja kutsuvat katsomaan – viestivät ihan kuten meidän ihmistenkin vaatetus, Uotila toteaa ja sivelee puun pintaan kudottua vaatetta.

Vaate peittää kuivuneen puun irronneen kaarnan ja tekee pinnan ehjäksi. Sitä koskettaa yhtä mielellään kuin terveen puun lämmintä kaarnaa.

-Näyttelyn luontokappaleet eivät enää elä, mutta niillä on olemisen oikeus ja tarina kerrottavanaan. Olen tuonut kivet ja puut pois luonnollisesta elinympäristöstään ja pukenut ne. Samallaa ne ovat alkaneet puhua uudella tavalla.

Luonnon kaikki elementit ovat Uotilalle tärkeitä, mutta kivien ja puiden äärelle hiljentyminen on opettanut häntä katsomaan lähelle ja tarkkaan.

-Kutominen on ollut kuin langoilla maalaamista, ja se on tuntunut hyvältä. Itse asiassa minulla on kaksi asiaa, joista nautin yli kaiken: sonnan ajo ja matonkuteiden leikkaus. Materia kiertää, mieli tyhjenee ja silti syntyy uutta. Luonto ja kierrätys ovat olleet myös lähtökohtana näyttelyni teoksille.

Ihmiset käsittelevät luontoa usein kovalla kädellä. Uotila on halunnut pukea näyttelyn luontokappaleet hellästi. Niillä on arvonsa.

-Metsään jäänyt lahopuu on tärkeä. Se antaa elämää vielä monelle oman kuolemansa jälkeen. Olen seurannut pitkään erästä suurta koivua Liesjärvellä. Se katkesi 1995 talvimyrskyssä ja pystyyn jääneestä rungosta on nyt jäljellä vain pieni pökkelö, ja lopulta sekin hiutuu pois. Minua kiinnostaa myös elämän kiertokulku ja tuo puu on kutsunut minut sitä seuraamaan.

Näyttelyllä ei ole avajaisia vaan niiden asemesta Uotila järjestää kaksiosaisen tapahtuman 10. kesäkuuta. Ilta alkaa Forssan museolla klo 18 ja jatkuu retkellä Liesjärven kansallispuistoon. Retkikokoontuminen on samana ilta Korteniemen perinnetilan parkkipaikalla noin kello 19.30.

Illan aikana Uotila nostaa esiin luonnon monimuotoisuutta ja herättelee pohtimaan luontosuhdetta.

Näyttelyyn tutustumisen lisäksi ohjelmassa on improvisaatiota puisella pitkähuilulla ja kivitanssia.

-Huilua soittaa ja kivítanssia opettaa muusikko Aila Helttula. Metsäretkellä opimme myös​​ joikumaan.

Puetut – luonnossa. Outileena Uotilan näyttely Forssan museossa (Wahreninkatu 12) 23. kesäkuuta asti. Avoinna ti-pe 10-16, la 10-14 ja su 12-16.

 

Uusimmat

Fingerpori

comic