Lounais-Häme Forssa

Kuhalan koulun kevyen liikenteen hidasteista kerätään edelleen palautetta – tiekokeilu on saanut sekä kehuja että kritiikkiä

Kuhalan koulun kevyen liikenteen hidasteet ovat olleet käytössä kesän alusta. Kaupungille on tullut moninaista palautetta, ja sitä toivotaan lisää.
Kirsti Lassila oikaisee mieluummin pyörätien sivusta tai koulun pihan poikki välttääkseen hidasteita.

Kuhalan koulun kevyen liikenteen hidasteet otettiin kokeilumielessä käyttöön kesäkuun alussa. HITU-hidaste (Hidastaen Turvallisuutta) käsittää kolme 50 metrin matkalle sijoitettua aaltomaista hidastustöyssyä, joiden on tarkoitus hidastaa erityisesti moottoriajoneuvojen kulkua.

Forssan infrapalveluiden projektisuunnittelija Anniina Töttölä kertoo tiekokeilusta tulleen mukavasti palautetta.

– Positiivista palautetta on saatu muun muassa koululaisilta. Keväällä käyttöönoton yhteydessä koululaiset antoivat erittäin hyvää palautetta hidasteissa ajamisesta sekä niiden ideasta tuoda lisää turvaa koulutielle. Idea on herättänyt kiinnostusta myös muissa kaupungeissa, Töttölä kertoo.

Palautteissa on koettu myös huolta apuvälineitä käyttävien liikuntarajoitteisten kulkemisesta tiellä. Töttölän mukaan asia on huomioitu.

– Suunnittelu- ja rakennusvaiheessa on testattu onnistuneesti erilaisten apuvälineiden käyttöä hidasteissa ja välinetestauksia jatketaan vielä tänä syksynä. Totesimme myös alueen kevyen liikenteen verkoston olevan laaja, ja tarpeen tullen vaihtoehtoisia reittejä on helposti löydettävissä.

– Kyseessä on kokeilu ja palautetta toivotaan edelleen, Töttölä summaa.

 

Kuhalan koulun rehtori Marja-Leena Tirri kertoo palautetta tulleen kokeilun alussa runsaasti. Uuden lukukauden alkaessa on ollut vielä hiljaisempaa.

– Opettajilta olen kuullut, että monet pyöräilijät karttavat hidasteita ja oikaisevat koulun pihan poikki. Oppilailta en ole kuullut vielä mitään, Tirri sanoo.

– Voi olla, että tiedustelemme käyttökokemuksia, mutta ei vielä tässä vaiheessa. Oletan, että kaupunki tekee asiasta jotain tutkimusta, Tirri toteaa.

 

Koulun vieressä asuva Kirsti Lassila pyöräilee päivittäin tietä pitkin. Hidasteiden kohdalla hän mieluummin oikaisee vaikka tienvierestä.

– Selkä ei kestä töyssyjä. Oikaisen joskus myös pihan poikki silloin, kun muksut ovat sisällä, Lassila kertoo.

Lassilan mielestä hidasteet eivät ole vaikuttaneet esimerkiksi mopoautojen liikkumiseen tiellä. Sinänsä asia ei kuitenkaan harmita häntä.

– Isompiakin murheita on olemassa. Ihmettelen vain, että tällainen päätettiin tehdä kysymättä asukkailta mitään, Lassila miettii.

Kokeilun pohjana on Forssan kaupungin selvitys kevyen liikenteen ongelmista OVO-hankkeen (Omin Voimin Oppimaan) yhteydessä vuodelta 2017. Hanketta on ollut tukemassa Pyöräilykuntien Verkosto ry, joka pyrkii edistämään kevyen liikenteen käyttöä koko Suomessa. FL

 

Aiheesta aiemmin:

Kuhalan koulun lähellä aloitetaan kevyen liikenteen hidasteiden kokeilu

Uusimmat

Näkoislehti

12.7.2020

Fingerpori

comic