Lounais-Häme Forssa

Kuhalankosken kalliiksi käynyt patoremontti valmistui lisärahojen puitteissa – "Valvonta tuo hyötyä, mutta ei poista kaikkea pahaa"

"Valvonta tuo hyötyä, mutta ei poista kaikkea pahaa."
Kuhalankosken pato uinuu syyskesän rauhassa. Remontin jäljet eivät juuri päälle näy. Kuva: Lassi Puhtimäki
Kuhalankosken pato uinuu syyskesän rauhassa. Remontin jäljet eivät juuri päälle näy. Kuva: Lassi Puhtimäki

Kuhalankosken padon korjaus aiheutti 
yhteensä 376 000 euron lisätyöt (alv 0%). Viimeinen maksuerä on Forssan kaupungilta vielä maksamatta, mutta sen enempää ylityksiä ei ole luvassa.

Padon alapuoliset työt sujuivat viime vaiheessa hyvin. Kaupunki joutui maksamaan urakka-ajan pidennyksestä, mutta käytetty kokonaisbetonimäärä oli arvioitua pienempi ja tuli siten vastaavasti huokeammaksi.

– Saimme työn valmiiksi näiden myönnettyjen lisämäärärahojen puitteissa, toteaa tekninen johtaja Antti Heinilä.

MPV-Infrarakenne oy sai korjausurakan viime vuonna noin 720 000 euron tarjouksellaan.

Runsaat sateet haittasivat etenemistä

Lisätyöt johtuivat ennen kaikkea padon yläpuolisen massiivisen pohjalaatan kalliista vedenalaisesta valusta. Vanhoja suunnitelmia rakenteesta ei ollut ja löytynyt pohjalaatta oli niin tärviöllä ja ohut, ettei se olisi kestänyt työaikaisen padon aiheuttamaa veden nostetta.

Töiden etenemistä haittasi lisäksi poikkeuksellisen runsassateinen syksy ja alkutalvi. Alkuperäisen aikataulutuksen mukaan padon piti valmistua jo joulukuussa, mutta viimeiset työt päättyivät juhannukseen. Odotuspäivien kustannus oli Heinilän mukaan saatu neuvoteltua varsin maltilliseksi.

Urakassa ulkopuolinen valvoja

Remontti ei Heinilän mukaan kompastunut kilpailutukseen tai valvontaan, vaan puutteellisiin lähtötietoihin. Maanrakennuspuolella on Forssassa käytetty ulkopuolista valvojaa ja näin oli myös Kuhalankoskella.

– Se tuo hyötyä mutta ei poista kaikkea pahaa, Heinilä toteaa. FL

Aiheesta aiemmin: Kuhalankosken patoremontti kääntyy loppusuoralle – Toiveissa on, että epäonnen riivaamat työt päättyvät kesän alkupäiviin mennessä (FL 10.5.2020)

Uusimmat

Näkoislehti

24.9.2020

Fingerpori

comic