Lounais-Häme Forssa

Kuhalankosken padon korjaus vihdoin käyntiin tällä viikolla – Töiden kesto on vielä arvoitus, mutta keväälle kestää

Kuhalankosken padon korjaus alkaa Forssassa vihdoin paikan päällä tällä viikolla. Patosillan yli pääsee tämän jälkeen remontin ajan vain jalan. Valmista on luvassa vasta kevään puolella.
Kuhalankosken padon korjaus on vihdoin käsillä. Loppuviikosta padolla alkaa tapahtua, mikä katkaisee patosillalta ajoneuvoliikenteen. Kuva: Lassi Puhtimäki
Kuhalankosken padon korjaus on vihdoin käsillä. Loppuviikosta padolla alkaa tapahtua, mikä katkaisee patosillalta ajoneuvoliikenteen. Kuva: Lassi Puhtimäki

Kuhalankosken padon korjaus alkaa Forssassa tällä viikolla joko keskiviikkona tai torstaina. Paikalle tulee työkoneita, miehiä ja työmaakoppeja. Työmaa-alue aidataan.

Työmaan perustamisen vuoksi ajoneuvoliikenne patosillan yli katkeaa remontin ajaksi tämän viikon aikana.

Yli pääsee kulkuväylää pitkin kuitenkin kävellen, lastenrattaita työntäen tai polkupyörää taluttaen.

Kulkuväylää ei kuitenkaan kaikkina työvaiheina kuten nostotöiden aikana voida pitää auki, mutta niistä on tarkoitus ilmoittaa etukäteen.

Aikatauluun vaikuttavat talvi ja pinnan alaiset paljastukset

Urakoitsija MPV-Infrakenne oy tekee padolla töitä mahdollisimman yhtäjaksoisesti vaihe kerrallaan myös talviaikana.

Töiden kesto padolla on tässä vaiheessa vielä arvoitus.

– Lopullinen aikataulu määräytyy kelien mukaan ja patorakenteen kunnon mukaan. Keväälle tullaan menemään joka tapauksessa, toteaa MPV-Infrarakenteen työpäällikkö Mikko Hartikka.

– Siinä on aika monta muuttujaa; millainen talvi tulee ja mitä veden alta paljastuu.

Sukellusryhmä aloittaa torstaina

Ensimmäisinä töinä Forssassa tapahtuu lietteen poisajoa patoaltaasta. Paikan päälle on torstaina tulossa pitkäpuominen kaivinkone sekä sukellusryhmä.

– Työt aloitetaan ruoppauksella, koska sieltä padon edestä näyttää puuttuvan pohjasta betonilaatta, joka tarvittaisiin työpadon alustaksi, Hartikka sanoo.

– Joudumme tekemään siis alla perustustöitä eli poistamme isompia kalliolohkareita kaivinkoneella sukeltajan avustuksella ja sitten pääsemme siihen teräskehikon asennukseen.

Korjaus siirtynyt vuodesta toiseen

Patorakennelmat korjataan työpadon jälkeen kuivissa oloissa. Se käy myös talvella, vaikka se vaatii ylimääräistä suojausta ja lämmitystä.

Pitkään odotetun korjauksen piti alkaa tänä vuonna elokuussa. Työn käynnistyminen venyi kuitenkin pidemmälle syksyyn, kun padon pohjatutkimuksissa kului arvioitua pitempään. Viivästyminen johtui Hartikan mukaan suunnitelmien vajavuudesta.

Patokorjauksen valmistuminen siirtyy pitkittymisen myötä ensi vuoden puolelle.

Alun perin padon korjaus oli Forssan suunnitelmissa vuonna 2015, sitten 2016 ja 2017, mutta lupahakemuksen käsittelyssä oli mutkia matkassa. Hanke siirtyi ylihintaisen tarjouksen vuoksi viime vuoden kesältä tähän vuoteen.

MPV-Infrarakenne oy sai korjausurakan tänä vuonna 720 000 euron tarjouksellaan. FL

Aiheesta aiemmin: Kuhalankosken patoa päästään viimeinkin korjaamaan – Padolla alkaa tapahtua loka-marraskuun taitteessa

Uusimmat

Näkoislehti

2.7.2020

Fingerpori

comic