Lounais-Häme

Kuhan pyyntimitta nousee ensi vuonna: "Isku kaupalliselle kalastukselle kova"

Maa- ja metsätalousministeriö ei antanut toivottua jatkoa kalastajien siirtymäajalle.
Kuhaa esiintyy Etelä- ja Keski-Suomen sisävesissä ja muutamin paikoin myös pohjoisemmassa.

Maa- ja metsätalousministeriö ei antanut toivottua jatkoa kalastajien siirtymäajalle.

Kuhan pyyntimitta nousee ensi vuoden alusta Saaristomerellä ja Pohjanlahdella 40 senttimetriin, ja Suomenlahdella ja sisävesillä 42 senttimetriin. Muutos koskee kaupallista kalastusta.
Vapaa-ajankalastuksessa siirryttiin kuhan 42 senttimetrin alamittaan jo vuonna 2016. Päätoimiset kaupalliset kalastajat saivat tuolloin sovitun siirtymävaiheen, jonka aikana he voisivat ottaa saaliiksi myös pienempää kuhaa.

Siirtymäajan toivottiin antavan aikaa kuhien koon kasvamiselle niin, ettei sääntely aiheuttaisi saaliskuoppaa elinkeinokalastukselle.

-Kuhat eivät kuitenkaan kasvaneet odotetulla tavalla, joten elinkeino toivoi poikkeukselle jatkoa, kommentoi Kalatalouden Keskusliiton toiminnanjohtaja Vesa Karttunen.

Maa- ja metsätalousministeriö vahvisti 2. lokakuuta, että toivottua jatkoa vuoden 2016 alussa voimaan tulleelle siirtymäajalle ei saatu.

Pyhäjärven kuhat olleet viime vuosina pienempiä?

Kalatalouden Keskusliiton mukaan isku rannikon kaupalliselle kalastukselle on kova. Kun kalastajat joutuvat käyttämään nykyistä harvempia verkkoja, kuhien lisäksi myös ahvenet uivat jatkossa verkkojen läpi. Tärkeimpiä rannikkokalastuksen saalislajeja ovat kuha, ahven ja siika.

-Rannikkokalastajat eivät voi jatkaa, jos tärkeimpien saaliskalojen pyynti keskeytyy pariksi vuodeksi. Ministeriön ehdottama määräaikainen tukijärjestelmä saalismenetysten korvaamiseksi on toki positiivinen asia, mutta kyllä jokainen kalastaja mieluiten kalastaisi leipänsä, Karttunen jatkaa.

Tammelalaista vapaa-ajan kalastaja Pauli Kauhaa uusi säädös ei paljoa koske. Kuhien pyyntimäärässä Pyhäjärvellä ja Kuivajärvellä on kuitenkin hänen mukaansa tapahtunut muutos.

-Tänä kesänä kuhaa ei ole oikein noussut. Lämmin vesi kun oli, niin kuhat eivät liikkuneet.

-Nyt vähään aikaan en ole ollut kalastamassa, kun vedet ovat niin lämpöisiä. Menen taas, kun ne vähän jäähtyvät.

Viime vuosina kuhien koko on ollut Kauhan mukaan myös pienenlainen. Kasvua ei kalojen koossa ole näkynyt.

-Mitat ovat kyllä täyttyneet, mutta mitenkään isoja ei ole tullut. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti