Lounais-Häme Forssa

Kuhankosken Killan vuosinäyttely vie kevättä kohti – Satakunta teosta yhteensä 30 taiteilijalta

"Kuraattorin tehtävänä on palvella yleisöä ja taiteilijoita. Yleisön kannalta näyttelystä pitää rakentaa mielenkiintoinen kokonaisuus, jota on helppo katsoa. Taiteilijan kannalta kuraattorin tehtävänä on auttaa häntä saamaan esille parhaat teoksensa."

Katso yllä olevalta Forssa TV:n videolta tunnelmia Kuhankosken Killan vuosinäyttelystä.

Kuvataideyhdistys Kuhankosken Killan perinteinen vuosinäyttely järjestetään myös tänä vuonna. Näyttelyn nimi on Kevättä kohti, ja mukana on satakunta teosta yhteensä 30 taiteilijalta.

Näyttely on hyvin monipuolinen, sillä aiheet vaihtelevat esimerkiksi luontoa tai maisemia kuvaavista maalauksista abstrakteihin teoksiin ja mukana on myös eri tekniikoilla tehtyjä teoksia. Yhdeltä taiteilijalta on näyttelyssä enintään kolme teosta.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Tanja Manta Härmä on luonut oman näkemyksensä kevään tulosta. Tämä teos kuuluu hänen näyttelyssä oleviin teoksiinsa. Kuva: Lassi Puhtimäki
Tanja Manta Härmä on luonut oman näkemyksensä kevään tulosta. Tämä teos kuuluu hänen näyttelyssä oleviin teoksiinsa. Kuva: Lassi Puhtimäki / Forssan Lehti

Kuhankosken Killan osa-aikaisena hankekoordinaattorina työskentelevä Tuomas Vesala toimii näyttelyn kuraattorina eli sen hoitajana. Vesala valitsi vuosinäyttelyn teokset yhdessä Killan pitkäaikaisen jäsenen, tekstiilitaiteilija Outi Silfveniuksen kanssa.

– Pyysin teosten valintaan asiantuntijoiksi Killan kokeneita taitelijajäseniä, ja Outi Silfvenius lähti mukaan. Hän on kokenut ammattilainen, ja yhteistyömme on sujunut luontevasti, Vesala kertoo.

Vesala ja Silfvenius vastaavat myös näyttelyn teosten ripustamisesta paikoilleen. He kertovat ajattelevansa teoksia ripustaessaan niiden muodostamaa kokonaisuutta.

– Näyttelyn kuraattorin tehtävänä on palvella asiakkaitaan eli yleisöä ja näytteilleasettajina toimivia taiteilijoita. Yleisön kannalta näyttelystä pitää rakentaa mielenkiintoinen kokonaisuus, jota on helppo katsoa. Taiteilijan kannalta kuraattorin tehtävänä on auttaa häntä saamaan esille parhaat teoksensa, Vesala sanoo.

Taiteilijoita on tavattavissa

Vesala kertoo vastustavansa ajatusta, että kuraattori tekisi näyttelystä kuin oman tilateoksensa, joka ilmaisisi jotakin hänen henkilökohtaista näkemystään. Hän ei pidä myöskään siitä, että näyttelyllä on jokin tietty teema, joka rajaa pois kaikki muut aiheet. Vaikka Killan näyttelyn nimi on Kevättä kohti, esillä on keskenään erilaisia teoksia ja myös kevääseen liittyviä aiheita on kuvattu hyvin eri tavoin.

– Teosten tekijä toimii pitkäjänteisesti ja harkitusti ja rakentaa teoksiaan pitkän ajan kuluessa ja jos näyttelylle ilmoitetaan jokin tietty aihe, osa teoksista rajautuu pois, Vesala sanoo.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Outi Silfvenius ja Tuomas Vesala ovat valinneet Kuhankosken Killan vuosinäyttelyssä olevat teokset, etualalla on Marja Viskarin maalaus Kevättä odotellessa. Kuva: Lassi Puhtimäki / Forssan Lehti

Korona-aika on saanut aikaan sen, ettei vuosinäyttelyssä järjestetty perinteistä avajaistilaisuutta.

– Avajaistilaisuus on ollut perinteisesti tärkeä edustustilaisuus, jossa taiteilijat voivat tavata toisiaan ja yleisöä ja keskustella, Vesala ja Silfvenius sanovat.

Taiteilijat haluavat kuitenkin edelleen tavata yleisöä, joten heitä on näyttelyn aukioloaikoina paikalla ainakin keskiviikkoisin ja lauantaisin ja mahdollisesti muinakin päivinä. Taiteilijoita sitovia valvontavuoroja ei kuitenkaan ole. Näyttelytiloissa on kameravalvonta.

Syvällisyyttä ja värejä

Kuhankosken Kilta on vireä yhdistys, jäseniä on nykyään toistasataa, ja Vesalan mukaan uusiakin jäseniä tulee taas. Kilta ei ole myöskään Forssa-sidonnainen vaan jäseniä on useammalta paikkakunnalta.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Unto Grönbergin ja Juha Ågrenin teokset ovat mukana vuosinäyttelyssä. Kuva: Lassi Puhtimäki
Unto Grönbergin ja Juha Ågrenin teokset ovat mukana vuosinäyttelyssä. Kuva: Lassi Puhtimäki / Forssan Lehti

Silfvenius arvioi, että korona-aika on voinut tuoda taiteilijoiden töihin lisää syvällisyyttä.

– Kun vuosinäyttelyn töitä katsoo huomaa, että hyvin monissa pelataan myös värien kanssa, Silfvenius sanoo.

Vuosinäyttelyyn osallistuvat taiteilijat ovat Aino Kauranen, Antti Niemi, Auli Vaha, Eija-Liisa Löyttyniemi, Heli Saloniemi, Hilkka Rutanen, Tanja Manta Härmä, Jaana Luomala, Juha Ågren, Juhani Heinonen, Liisa Facius-Kennell, Marja Viskari, Marjut Carlstedt, Marke Saarinen, Outi Rämö, Pekka Leppälä, Pertti Niemelä, Pirjo Tienhaara, Pirkko Hirsikangas, Pirkko Teräväinen, Päivi Honkala, Ria Louhisalo, Seija Leino, Seija Salminen, Seppo Lagom, Taina Sipilä, Tarja Lahti, Tuija Ali-Lekkala, Ulla Viljanen ja Unto Grönberg. FL

Kuhankosken Killan vuosinäyttely Kevättä kohti Forssan kaupunginkirjastossa näyttelytila Vinkkelissä 3.–27.2.2021 avoinna kirjaston aukioloaikoina ma–to klo 11–19, pe klo 11–17 ja la klo 10–14, su suljettu.

Uusimmat

Fingerpori

comic