Lounais-Häme

Kuhankosken Kilta valtasi näyteikkunan: pölyt pois ja taidetta tilalle

Kuhankosken Killan taiteilijat pesivät pölyt pois tyhjän liikekiinteistön näyteikkunoista Forssan Paimenenkadulla ja täyttivät pitkän rivin ruutuja taiteella.

Toukokuun pitkä hellejakso paahtaa ikkunalla kuin kasvihuoneessa. Taiteilijat ovat tuoneet työt alttiiksi auringon polttaville säteille ja paahteeseen omalla vastuullaan.

-Öljy ja akryyli kyllä kestävät, mutta akvarellit saattaisivat haalistua. Taidetta ei kannata kotona ripustaa niin, että aurinko pääsee siihen suoraan paistamaan, muistuttaa Outi Rämö.

Esillä on tekijöiden ja tekniikoiden koko kirjo.

-Ikkunasta löytyy 113 erilaista työtä aina maalauksista valokuviin, kertoo killan puheenjohtaja Marjut Leskinen.

Sermitilaa ikkunaseinällä on tarjolla runsaasti, joten taiteilijoilla oli vapaat kädet tuoda esille joko uutta ja vanhaa tuotantoa. Kultakin taiteilijalta mahtui mukaan kymmenkunta työtä.

Mukana ovat Unto Grönberg, Tuula Katajisto, Juha Korhonen, Marjut Leskinen, Jaana Luomala, Eija-Liisa Löyttyniemi, Harri Oinonen, Taina Riitto, Outi Rämö, Ulla Viljanen, Heli Wiklund, Juha Ågren ja Sofia Ågren.

 

Yhdistyksen idea on ollut vuosikymmenten ajan viedä taidetta muuallekin kuin perinteisten näyttelytilojen seinille. Kilta on levittäytynyt tarpeen tullen puistoon, ostoskeskuksen tyhjiin huoneistoihin, sen käytäville ja myös kahvilaan.

Legendaarinen kiltalainen teko on Sillan alla -näyttely, joka järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 1967. Sillan alla oli aikoinaan ensimmäinen suomalainen ulkoilmanäyttely, joka herätti huomiota seutukunnan ulkopuolellakin.

Tänä vuonna sillanalusnäyttely järjestetään vasta loppukesästä. Tarkkaa ajankohtaa kiltalaiset eivät ole vielä lyöneet lukkoon.

 

Limittäin ikkunanäyttelyn kanssa on tulossa uusi pop up -näyttely Forssa Kutomon liikekeskukseen 21. toukokuuta alkaen.

Kauppakeskukset ovat osoittautuneet hyväksi kohtauspaikaksi taiteesta kiinnostuneiden kanssa, mutta myös myynnillisesti.

-Itse asiassa viime joulukuun kahden viikon pop up -myynti Kutomon liikekeskuksen tyhjässä tilassa taisi olla myynniltään paras tapahtuma koko yhdistykselle pitkään aikaan, arvioi Unto Grönberg.

Ensi jouluksi on suunnitteilla samanlainen ja todennäköisesti pidemmäksi aikaa.

-Toivoisin, että ihmiset tulisivat vielä rohkeammin katsomaan teoksia ja juttelemaan töistä näissä pop up -pisteissä, Leskinen lisää.

 

Paimenenkadun Ikkunan työt ovat myynnissä.

-Näyttelysihteeri päivystää ja singahtaa paikan päälle tarvittaessa avainten kanssa. Kiinnostunut voi ottaa yhteyttä myös suoraan taitelijaan, jos tiedot tekijästä ovat teoksen yhteydessä esillä, Leskinen toteaa.

Viikon päästä eli 23. toukokuuta näyttelyryhmä on paikanpäällä. Myynti-illassa voi tavoittaa taitelijat kello 18–20.

Perinteisen kesänäyttelyn aika on 19.6.–15.7. Se järjestetään jälleen Jokioisten Tapulimakasiinin hirsiseinien sisällä. FL

Kuhankosken Killan ikkunanäyttely 31. toukokuuta asti, Paimenenkatu 4, Forssa.

 

Uusimmat

Fingerpori

comic