Lounais-Häme

Kuin väen paluuta odottamassa

Sopusuhtaisuudessaan kaunis talonpoikaisrakennus seisoo arvoisessaan ympäristössä. Sisäänkäynti aikansa tyylipuhtaaseen edustajaan tapahtuu aidon oikeaoppisesti pitkän julkisivun keskikohdalta.

Ulko-oven jälkeen tulijan eteen avautuvasta porstuasta vasemmalla sijaitsee tilava pirtti ja oikealla pirtille mitoiltaan pariksi sopiva pakari. Niiden välissä, suoraan edessä on kaksi ovea. Niistä vasemmanpuoleinen johtaa emännän ja isännän makuuhuoneeseen. Oikeanpuoleisesta pääsee vierashuoneeseen.

Vaikutelma on kuin talon väki palaisi hetkellä millä hyvänsä takaisin kotiinsa. Asuinkäytössä rakennus oli kuitenkin viimeksi reilut 60 vuotta sitten, 1950-luvun puolivälissä. Ollaan Urjalan Ikaalassa, Välkkiläntien varrella sijaitsevassa Isotalon yksityismuseossa.

 

Pirtin jyhkeältä pöydältä löytyvän vieraskirjan ensimmäiset nimikirjoitukset on kirjattu päivämäärälle 11.8. 1957. Ennen sitä rakennus oli palautettu asiantuntijoiden suunnitelmien mukaisesti asuunsa, jonka se oli saanut vuonna 1901 läpikäymässään peruskorjauksessa.

Talon yhdessä puolisonsa Merjan kanssa omistava Timo Isotalo huomauttaa kunnian museon perustamisesta kuuluvan vanhemmilleen Helvi ja Paavo Isotalolle.

-On tämä sen verran itseänikin kiinnostanut, että olen pitänyt paikkoja kunnossa. Nyt, kun jäin eläkepäiville vihannesten kasvatuksesta ja niiden torikauppiaana myynnistä, tälle riittää aikaisempaa paremmin aikaa, hän toteaa.

Niin arjen kuin juhlienkin viettämismiljöönä palvelleen kotimuseon pirtissä kiinnittyy huomio heti oven pielessä seisovaan lämmityssuuniin. Valkoisen komeuden voi päätellä nielleen motin jos toisenkin halkoa, jota Timo Isotalo kertoo sinne syötetyn täyden metrin mittaisena.

Isännän määritelmä, jonka mukaan samanlaista uunia ei niin vain muualta löydä, on helppo uskoa paikkansa pitäväksi. Matkussa yksi sellainen on hänen tietojensa mukaan kuitenkin olemassa.

 

Pirtin seiniä peittää korjausajalleen tyypillinen seinäpaneeli.

-Kaikki sisustus esineistöineen muutamia lahjoituksia lukuun ottamatta on talon omia peruja. Siksikään tähän ei oikein voi vastaanottaa lisää aineistoa, vaikka joku tarjoaisikin.

Omaa erikoisuuttaan pirtissä edustaa keskilattialla pystytolpassa ulospäin vaakatasossa sojottava ja pystytolppa keskipisteenään ympyrää pyörivä lautauloke, jossa lähellä ulointa päätä pyöreä reikä.

-Tämän avulla on opetettu lapsia kävelemään. Saattaa hyvin olla talon oma keksintö, Timo Isotalo ratkaisee arvoituksen, johon vieraat säännönmukaisesti etsivät vastausta.

Komea tulisija löytyy myös pakarin puolelta. Kysymys on todellisesta monitoimikokonaisuudesta. Sen kaikessa mahtavuudessaan 34 leivän pankoon kuuluu aikansa kuvajaisena pyöreä syvennys viinapannua varten. Huomiotta ei voi sivuuttaa pakariin kuuluvaa kivilattiaa, joka edustaa linnoista jäljiteltyä esimerkkiä.

-Ajattelepas kuinka kylmää täällä on ollut aikana, jolloin talvet oli kovia. Varmaan tuossa pesässä on palanut ikuinen tuli ja puuta on pitänyt riittää poltettavaksi sen mukaisesti, Timo Isotalo toteaa. FL

 

Fingerpori

comic