Lounais-Häme

Kuinka kävi työrauhan? Luken tutkijat Jokioisilla muuttivat omista kammioistaan yhteisiin tiloihin

Luonnonvarakeskus (Luke) on nyt tiivistänyt tilansa, rivinsä ja asettunut Planta-taloon Jokioisilla. Muutos on ollut suuri sekä fyysisesti että henkisesti, kun useasta toimipisteestä on koottu väki pariin rakennukseen.

Muutoksessa meni myös työtilafilosofia uusiksi: tutkijat luopuivat omista kammioistaan ja paperiarkistostaan ja etsivät nyt päivittäin paikkansa monityötiloista. Omaa reviiriä ei enää ole. Näytöt odottavat työpisteillä työntekijää, tieto ja materiaalit ovat tallennettuna sähköisessä muodossa pilvipalvelimiin.

Maaperätutkijat Jaakko Heikkinen ja Merja Myllys ovat työskennelleet uusissa tiloissa joulukuusta lähtien. He kertovat sopeutuneensa työympäristöön hyvin.

-Ennalta epäilytti se, että onko tässä yhteistilassa häiriöääniä, mutta keskittyminen onnistuu kyllä. Puheluja ja palavereja varten on omat tilansa, joihin on helppo siirtyä, Myllys kertoo.

Planta-talon työskentelytilat sijoittuivat rakennuksen laidoille. Keskellä on lasiseinäinen auditoriotila. Valo ja katse kulkevat rakennuksen halki ikkunaseinältä toiselle, mutta ääni ei tiloissa kimpoile. Akustiikkaa korjaavat materiaalit ja rakenteet pehmentävät äänimaailman hiljaiseksi. Askeleet eivät kopise, näppäimistöjen nakutus ei kuulu eikä auditorion puheensorina kantaudu tutkijan työpisteelle. On rauhallista.

 

Kullakin työntekijällä on oma lukittava säilytin, jonne tavarat siivotaan työpäivän päätteeksi. Työpiste jää vapaaksi uudelle tulijalle seuraavaa päivää varten. Työpisteitä on yli sata.

Heikkinen on tyytyväinen tuoreisiin väreihin, valoon ja myös paperittomaan toimistoon.

-Nyt käytössä on kaksi tietokoneen näyttöä, ja se todella helpottaa työskentelyä, Heikkinen toteaa.

Heikkinen ja Myllys ovat huomanneet, että muutos on rikkonut myös vanhaa kuppikunta-ajattelua.

-Ennen me maaperätutkijat eli ”maan hiljaiset” istuimme tauolla omassa tilassamme omalla porukalla puhumassa omista asioistamme. Nyt tulee tavattua muitakin. Se taisi olla yksi tämän uudistuksen tavoitteistakin, Myllys lisää.

-Nyt keskusteluja syntyy myös oman väen kanssa tässä ohimennen, Heikkinen lisää.

 

Muutaman työpisteen päässä Myllyksestä ja Heikkisestä istuu tutkimusrahoituksen erityisasiantuntija Virpi Rämö.

-Täällä on rauhallista työskennellä. Vetäytymistiloja on tarpeeksi, jos on tarvetta puhelurauhalle tai palaverille.

Rämö uskoo, että hänen yhteytensä tutkijoihin kohenevat entisestään uusissa tiloissa.

-Onhan tässä helpompi tulla juttusille kuin lähteä etsimään toisesta rakennuksesta, hän lisää.

 

Planta-talossa on varattu myös omat soppensa täysin hiljaiseen työskentelyyn ja tiloja projektiluontoiseen työskentelyyn. Pidemmäksi aikaa varatussa projektihuoneessa voi jättää materiaalit odottamaan seuraavaa päivää. Työntekijöiden käyttöön on ripoteltuna puhelu-, tiimityö- ja kokoustiloja lähelle työpisteitä.

Modernia ympäristöä on maustettu historialla. Vanhasta kartanosta ja muista toimipisteistä on siirretty etenkin kokoushuoneisiin kristallikruunuja, maalauksia ja vanhoja Billnäsin kalusteita. Esimerkiksi Pressa-tilassa on kalustesarja, jonka tuolissa presidentti Urho Kekkonen istui vieraillessaan Jokioisilla.

Plantan lisäksi Luken toimintoja on vanhassa meijerirakennuksessa eli Alimentumissa sekä Minkiön navetalla. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic