Lounais-Häme

Kuinka tavoittaa muistamattoman? – 20-vuotias Forssan Seudun Muisti on huolissaan yksinäisistä muistisairaista

Forssan Seudun Muisti ry on huolissaan yksinäisistä muistisairaista. Millä saada heidät avun piiriin, kun tietosuojalain vuoksi suoraa kontaktia heihin ei saa?
Puheenjohtaja Kirsi Uusimäki painotti tervetuliaissanoissaan yhteisöllisyyttä Forssan Seudun Muisti ry:n 20-vuotisjuhlissa.

Paljon muistisairaita jää koko ajan tavoittamatta. Näin siitä huolimatta, että esimerkiksi Forssan Seudun Muisti ry:n toimintaan on tullut mukaan omaisia, hoitajia, muita ammattilaisia ja muuten vain aiheesta kiinnostuneita. 20 vuotta täyttävän yhdistyksen jäsenmäärä on noussut alkuvuosien paristakymmenestä jo yli sadan.

Yhdistyksen hallituksen jäsen Päivi Jussila kertoo, että etenkin yksinäisistä muistisairaista ollaan yhdistyksessä huolissaan. Yksinäiset ihmiset eivät usein kykene tai kehtaa hakeutua yhdistyksen toimintaan itsenäisesti, eikä yhdistyksellä ole keinoja heitä löytää.

– Ikävä kyllä muistisairauksia yhä jollain tavalla hävetään. Sitä ei haluta tuoda esille, ja se tekee asiasta haasteellisen. Suhtautuminen on kuitenkin selkeästi muuttunut parempaan suuntaan, Jussila toteaa.

 

Useiden tutkimusten mukaan yksinäisyys syö ihmisen elämänlaatua. Etenkin muistisairaille yksinäisyys voi olla vahingollista. Muistiyhdistyksessä muistisairas saa seuraa ja vertaistukea.

– Jo pelkällä sosiaalisuudella on iso merkitys ihmisen hyvinvoinnille. Muistisairaalla on iso riski jäädä neljän seinän sisälle, kun ei oikein uskalleta lähteä mihinkään, Forssan Seudun Muisti ry:n puheenjohtaja Kirsi Uusimäki toteaa.

Muistisairaat tarvitsevat monissa asioissa toisen ihmisen apua.

– Muistisairaankin täytyy löytää palvelut. Esimerkiksi terveydenhuollon järjestelmä on monimutkainen, jota selvittäessä apua kaivataan.

Jussila sanoo, että yhdistys vie jonkin verran tietoa toiminnastaan Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymän muistipoliklinikalle.

– Kuntayhtymästä ei tietenkään tietosuojan vuoksi pystytä meille antamaan suoraan tietoa henkilöistä. Poliklinikka antaa meidän yhteystiedot asiakkaalle, ja se jää asiakkaan vastuulle olla meihin päin yhteydessä, Jussila sanoo.

Yhdistys toivoisi löytävänsä yhteyshenkilön, joka voisi välittää viestiä.

– Yritämme hyvinvointikuntayhtymän kautta saada omaisille informaatiota ja esitteitä, jotta he motivoisivat asiakkaita tulemaan. Kotihoito on tietysti linkki palveluohjaukseen, jotta pystyttäisiin meidän panos saamaan yksin asuville muistisairaille.

Yksinäisyyttä voi torjua muutenkin. Tällä viikolla on vietetty Muistiviikkoa, jonka teema on ollut Muistiystävällinen teko.

– Sehän on kaikkein muistiystävällisin teko, kun hakee yksinäisen vanhuksen vaikkapa ulos tai käy tervehtimässä tätä muuten vain, Uusimäki sanoo.

Uusimäki toivoisi muutenkin vanhaa ”koko kylä” -ajattelua, jossa toisista pidetään huolta.

– Jos esimerkiksi valot palavat naapurin mammalla koko yön, olisi todella tärkeää käydä katsomassa, onko kaikki hyvin, Uusimäki sanoo. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti