Lounais-Häme Somero

Kuinka tulla toimeen muiden kanssa ja antaa anteeksi? – Somerolainen lastennäytelmä käsittelee suuria teemoja lasten silmin

Somerolainen lastennäytelmä kertoo tappelevista sisaruksista, jotka yhtenä aamuna heräävät Kurinnurinmaasta. Kummallisesta maailmasta pääse pois vain tekemällä yhteistyötä.
Ja minähän en luovuta, tuumaavat Tuuli (Helmiina Mettovaara) ja Tuisku (Tuukka Koskinen) tapellessaan lastennäytelmässä Kurinmaa nurin. Vaan mitä käy, kun yhteistyötaidot tulevat välttämättömiksi? Kuva: Lassi Puhtimäki
Ja minähän en luovuta, tuumaavat Tuuli (Helmiina Mettovaara) ja Tuisku (Tuukka Koskinen) tapellessaan lastennäytelmässä Kurinmaa nurin. Vaan mitä käy, kun yhteistyötaidot tulevat välttämättömiksi? Kuva: Lassi Puhtimäki

Kuinka tulla toimeen ihmisen kanssa, joka jaksaa jatkuvasti ärsyttää? Miten käyttäytyä niin, että kaikille jää hyvä mieli? Pitääkö loukkauksen jälkeen antaa anteeksi?

Somerolaistaustaisten Nestori Kyyrän, Nikolai Saikkosen ja Mikael Karvian lastennäytelmä käsittelee teemoja, jotka ovat ajankohtaisia monelle aikuisellekin. Keskiössä ovat anteeksianto, yhteistyökyky ja muiden huomioiminen. Näytelmä käsittelee suuria teemoja lasten silmin ja kohdistaa huomionsa sellaisiin haasteisiin, joita lapset kokevat arjessaan. Yksi tällaisista on yhteistyö sisarusten kanssa.

Näytelmässä sisarukset Tuuli (Helmiina Mettovaara) ja Tuisku (Tuukka Koskinen) toivovat toisilleen pahaa, ja joutuvat ilkeiden ajatusten seurauksena Kurinnurinmaahan. Maailma on kaikilla tavoin kummallinen, mutta samalla se peilaa sisarusten tunteita ja tekoja. Jotta Tuuli ja Tuisku voivat päästä takaisin kotiin kummallisesta maailmasta, heidän on opittava tekemään yhteistyötä.

Sisarusten aiempaa paremmat teot ja ajatukset alkavat heijastua myös Kurinnurinmaahan, joka onkin pian aivan nurinkurin.

Kurinmaa nurin on Nestori Kyyrän, Nikolai Saikkosen ja Mikael Karvian ensimmäinen yhteinen taiteellinen produktio, joka sai alkunsa vuonna 2015. Tuolloin Saikkonen ja Kyyrä kirjoittivat käsikirjoituksen.

Näytelmä lepäsi hetken laakereillaan, kunnes viime vuonna Somerniemen Musiikkiteatteri päätti ojentaa auttavan kätensä produktioon. Mukaan tuli myös Mikael Karvia, joka jätti oman kädenjälkensä käsikirjoitukseen. Miehet myös ohjasivat näytelmän ja sävelsivät ja sanoittivat sen musiikin. Näytelmä on lavasteineen ja valoineen kokonaan omakustanteinen. Se sai ensi-iltansa Somerolla viime sunnuntaina.

– Halusimme tehdä näytelmän nimenomaan lapsille, koska lapset ovat yleisönä niin aitoa ja rehellistä, Nikolai Saikkonen kertoo.

Näytelmän 11 näyttelijää tulee pääosin Somerniemen Musiikkiteatterista, ja nuorin lavalle nouseva on vain kuusivuotias. Ohjaajat suosittelevat näytelmää erityisesti alakouluikäisille, mutta se ei välttämättä ole liian hurja päiväkoti-ikäisellekään, jos mukana on aikuinen. FL

Kurinmaa nurin -näytelmästä esitetään Somerolla Joensuun koulun liikuntasalissa vielä viisi kertaa. Seuraavat esitykset ovat tulevana perjantaina 10. toukokuuta kello 18 sekä lauantaina 11.5. kello 14 ja kello 17.

Uusimmat

Näkoislehti

23.9.2020

Fingerpori

comic