Lounais-Häme

Kuitu kylläisenä pitää ja muuta muistettavaa

 

Ruisleipää on melko vaikea päihittää kuidunlähteenä. Ainakaan suklaa- tai riisimurojen tilanne ei tässä kilvassa näytä hääviltä, eikä paljoa hurraamista ole maissihiutaleillakaan.

Jos aamupalalla vaihtoehtoina siis on leipä tai murolautanen, kannattaisi mutustella leipää. Näin rohkaistiin havainnollisin esimerkein Kirkonkulman koulun kolmos- ja nelosluokkalaisia, kun Etelä-Suomen Maa- ja kotitalousnaisten ruoka-asiantuntija Jenni Kunnaala kierrätti oppilaita Missä leipä kasvaa -tapahtuman toimintaradalla.

Suklaamuroja nimittäin saa lapata lautaselle hyvin reippaasti, 200 grammaa, jos mielii saada saman annoksen kuitua kuin ruisleivästä. Kunnaala pyytää lapsia punnitsemaan 200 grammaa suklaamuroja.

-Tästä tulee aika iso satsi, ei yksi lautasellinenkaan riitä. Jaksaisitteko syödä? Lisäksi tässä määrässä suklaamuroja on 30 sokeripalan verran sokeria, Kunnaala sanoo oppilaille.

-Maissihiutaleita tarvitaan 133 grammaa, eikä tämäkään määrä mahdu yhdelle lautaselle. Riisimuroja tarvitaan 400 grammaa – siinä on 20 sokeripalaa.

Ennen murojen punnitsemista lapset ovat kiertäneet viidellä muulla toiminnallisella rastilla. Oppilaille ovat niiden aikana tulleet tutuiksi muun muassa monipuolinen ruoka ja lautasmalli, terveelliset viljat ja myös viljan tie pellolta pöytään.

-Missä leipä kasvaa -tapahtumalla haluamme muistuttaa siitä tutkitusta tosiasiasta, että lapset saavat ruokavaliostaan liian vähän kuitua ja liikaa sokeria, Kunnaala sanoo.

-Tavoitteena on, että muistettaisiin ne hyvät kuidun lähteet ja valitaan niitä aterioilla.

Koulun näkökulmasta toiminnallinen noin 45 minuuttinen tapahtuma oli erinomaista vaihtelua normaaliin koulupäivään. Koululaiset saatiin hetkeksi pois pänttäämisen ääreltä, mutta kuitenkin opettavaisen tekemisen pariin.

-Tämä päivän aihe on lisäksi hyvä ja tavattoman tärkeä. Kolmasluokkalaiset alkavat olla jo sen ikäisiä, että tekevät itse välipalansa, joten on tärkeää oppia tekemään terveellisiä valintoja eikä valita sitä eines- tai pizzavaihtoehtoa, luokanopettaja Jonna Kemppainen pohtii.

-Ja luonnollisesti olisi tärkeää, että lapsi miettisi myös aamupalalla terveellistä syömistä. Mekin koulussa tähdennämme sitä, että aamupala on se merkittävin päivän aterioista jaksamisen kannalta. Jos lapsi tulee kouluun ilman, että on ehtinyt syödä aamupalaa, sen huomaa.

Missä leipä kasvaa? on Maa- ja kotitalousnaisten sekä Leipätiedotuksen valtakunnallinen yhteistyöhanke ja sitä toteutetaan osin maa- ja metsätalousministeriön tuella. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic