Lounais-Häme

Kuiva metsä altis hyönteistuhoille

Kuusikoiden kuntoa syytä tarkkailla kirjanpainajan varalta.
Toukokuussa oli kuusessa eläville kirjanpainajille ihanteelliset parveilu- ja lisääntymisolosuhteet.

Helteet tekivät tehtävänsä. Kirjanpainajakannan epidemiaraja on ylitetty jo muun muassa Punkalaitumella. Myös Etelä-Karjalassa, Kymenlaaksossa, Pohjois-Savossa sekä Keski-Suomessa epidemia on havaittu.

Käytännössä kirjanpainajaepidemia tarkoittaa sitä, että hyönteiset voivat alkaa iskeytyä tuulenkaatojen ja korjaamattoman puutavaran lisäksi eläviin, terveisin pystypuihin. On odotettavissa, että jo tänä syksynä ja ensi kesänä voi ilmetä uusia kirjanpainajatuhoja.

Metsänomistajien onkin syytä olla valppaina ja tarkkailla varttuneiden kuusimetsiensä kuntoa etenkin alueilla, joissa kirjanpainajan epidemiaraja on ylitetty.

Kuuset, joihin kirjanpainajat ovat iskeytyneet, tunnistaa rungossa olevista pienistä rei’istä ja kahvinruskeasta purusta, jota voi olla myös kasautuneena puun tyvelle.

Poikkeuksellisen lämpimän kesän vuoksi kirjanpainajakantaa on seurattava pitkälle syksyyn, jotta nähdään, kuoriutuuko syksyllä vielä uusi sukupolvi. Seurantaa on syytä tehdä aktiivisesti, ettei kirjanpainajatuho pääse yllättämään.

Pitkään jatkunut kuivuus heikentää etenkin kuusikoiden kuntoa, ja kuiva metsä on altis hyönteistuhoille. Kirjanpainaja tunnistaa heikentyneet kuuset kemiallisten hajujen perusteella ja suunnistaa niitä kohti. Kuivuusstressin heikentämän puun puolustuskyky tuholaisia vastaan on alentunut. Kuusikoiden ja metsänomistajien kannalta tämä tarkoittaa sitä, että kuusimetsät voivat olla kevätkauden lisäksi myöhemminkin kasvukaudella alttiina kirjanpainajien iskeytymisille.

Luonnonvarakeskus on seurannut kirjanpainajakantoja Etelä-Suomen alueella vuodesta 2012 lähtien.Tänä kesänä seurantaa tehdään 32 paikkakunnalla Raaseporista Tuupovaaraan yhteistyössä paikallisten metsänhoitoyhdistysten ja yksityishenkilöiden kanssa.

Vielä toukokuussa näytti siltä, että kirjanpainajakanta laskisi viimeinkin koko Suomessa ja myös sitkeimmällä tuhoalueella Kaakkois-Suomessa. Toukokuusta asti jatkunut lämpöjakso on tehnyt kuitenkin tehtävänsä, ja kirjanpainajakannat ovat kasvaneet kesän mittaan useilla seuranta-alueilla.

Toukokuussa oli kuusessa eläville kirjanpainajille ihanteelliset parveilu- ja lisääntymisolosuhteet. Aikaisin keväällä parveilleet ja munineet kirjanpainajat tuottavat kesällä vielä lisää sisarusjälkeläistöjä, jos korjaamattomia runkoja ja kuivuuden heikentämiä pystypuita on tarjolla lisääntymiseen.

Fingerpori

comic

Näkoislehti

16.2.2020

Uusimmat