Lounais-Häme

Kuivakäymälä polttaa, pakastaa, erottelee tai kompostoi ja sen voi ottaa retkelle mukaan

Kuivakäymälöiden suosio kasvaa koko ajan, koska ihmiset haluavat välttää huhtikuussa voimaan tulleen haja-asutusalueiden jätevesisääntelyn uudistusta seuranneen viemäriremontin kesämökillään.

Kuivakäymälöistä ei ole saatavissa tilastotietoa, mutta esimerkiksi Käymäläseura Huussissa arvioidaan suosion kasvaneen lisääntyneiden yhteydenottojen perusteella. Samaa mieltä ollaan myös pakastavia kuivakäymälöitä valmistavassa forssalaisessa Coolcenterissä.

-Remonttia ei tarvitse tehdä, jos mökille kannetaan vesi ja käytetään kuivakäymälää, Huussin projektipäällikkö Sari Huuhtanen kertoo.

Suurin osa kuivakäymälöistä ostetaan kesämökeille, mutta yhä useampi ainakin harkitsee vaihtavansa oman talonsa vesivessan kuivakäymälään. Viime vuosina on myös tutkittu, voitaisiinko kuivakäymälöitä hyödyntää erilaisissa tapahtumissa.

Kuivakäymälä on kuitenkin vesivessaa työläämpi ja vaatii omistautumista asiaan. Vaihtoehtoja on nykyisin markkinoilla monia, eivätkä kaikki käymälät sovi joka paikkaan. Moni kuivakäymälä vaatii ainakin kunnollisen ilmastoinnin ennen kuin sitä voidaan käyttää.

-Ihan liikaa luotetaan vieläkin vesivessaan. Siinä ei ole mitään järkeä, että jätökset huuhdellaan vedellä jätevedenpuhdistamoon, jossa ravinteet taas erotetaan vedestä, Huuhtanen huomauttaa.

Monelle etenkin pakastavat ja polttavat kuivakäymälät ovat uusi tuttavuus, vaikka niitä onkin ollut Suomen markkinoilla jo 1970-luvulta lähtien.

Forssassa toimiva Coolcenter on tehnyt kaikki Suomen pakastavat käymälät vuodesta 2009 lähtien. Keksintö tuli Suomeen vuonna 1999 Ruotsista ja vessoja valmistivat pienet toimijat ennen kuin forssalaistehdas tarttui toimeen. Ensimmäiset kokeilut pakastavilla käymälöillä tehtiin Suomessa jo 70-luvulla.

-Jostakin kumman syystä pakastavat käymälät eivät yleistyneet Ruotsissa, eikä niistä oltu kauhean kiinnostuneita Norjassakaan. Voi sanoa, että Coolcenter on maailman ainoa pakastavia käymälöitä tekevä tehdas, tuotantojohtaja Sauli Hakala huomauttaa.

Hakalan mielestä polttavat ja pakastavat käymälät ovat todella hyviä tuotteita. Polttavan huono puoli on kova hinta ja kovat valmistelut ennen kuin se saadaan käyttökuntoon. Pakastava käymälä on sen sijaan heti käyttövalmis, eikä se vie kuin hehkulampun verran sähköä.

-Pakastavassa tärkeintä on se, ettei se haise, Hakala toteaa.

Suosituimpia kuivakäymälöitä ovat paljon tilaa alleen vaativat erottelevat käymälät, joita valmistetaan nykyisin sekä ulko- että sisäkäyttöön. Kemiallisten käymälöiden aika tahtoo sen sijaan olla jo ohi.

-Käymälöitä on maailmassakin monen moisia ja niitä kehitetään koko ajan. Nyt kun kuivakäymälöiden suosio on alkanut kasvaa, on niihinkin tullut designia. Yleisin taitaa kuitenkin olla yhä edelleen kuoppa maassa, Sari Huuhtanen sanoo.

Moni on alkanut suhtautua käymälöihin ekologisesti ja kerätä virtsaa lannoitteeksi ihan tietoisesti. Se sopii Huussille paremmin kuin hyvin, sillä yhdistyksen tavoitteena on tehdä kuivakäymälöistä osa kestävää kehitystä

-Minua kyllä huvittaa se, että ihmisen jätöksiä pidetään yhä pahimman luokan ongelmajätteenä, vaikka niistä olisi helposti saatavissa arvokkaita ravinteita kiertoon, Huuhtanen huomauttaa. FL

Polttavasta kompostoivaan
Erotteleva käymäläVirtsa ohjautuu jo istuinosassa omaan astiaan ja laimennettuna sitä voi käyttää lannoitteena. Virtsa kannattaa laimentaa yhden suhde kolmeen.Erottelevaa käymälää voi suositella mökkiläiselle, joka on loma-asunnolla keväästä syksyyn. Jätökset kompostoituvat mullaksi. Virtsaa ei erotella, vaan se kulkeutuu ulosteiden läpi.Kompostoivaa käymälää kutsutaan yleensä huussiksi.Polttava käymäläSähköllä toimiva käymälä hehkuttaa jätökset tuhkaksi, jonka voi sirotella tontille tai metsään.Polttava käymälä käy ahtaisiinkin tiloihin sekä huussin tyhjentämistä kammoaville ihmisille. Mallit vaativat sähkön.Pakastava käymäläKäymälä on kuin pakastin, ja näin bakteerien toiminta loppuu ulosteissa. Käytössä tarvitaan biojätepusseja, jotka viedään kompostiin. Pakastava käymälä sopii epäsäännölliselle mökkeilijälle, jonka lomakodissa on sähköt. Käymälän käyttö sujuu mukavasti sisätiloissa, eikä sitä varten tarvitse rakentaa erikseen ilmanvaihtoa.

Uusimmat

Fingerpori

comic