Lounais-Häme

Kuivista silmistä ei tarvitse kärsiä

Jos silmät vuotavat talvisessa säässä, tarkoittaa se sitä, että silmät ovat kuivat. Silmän pinta nimittäin kuivuu tuulessa ja keho kompensoi tilannetta kyynelnesteen avulla.

Kuivasilmäisyyden oireita ovat myös kuivuuden, polttelun ja roskan tunne silmissä.

Tuuli ja viima lisäävät kuivuuden tunnetta silmissä; myös sisäilman alhainen kosteus kuivattaa silmiä. Alhainen ilmankosteus lisää silmän pintaa suojaavan kyynelnesteen haihtumista.

Suomen Silmälääkäriyhdistyksen mukaan jopa 40 prosenttia suomalaisista kärsii jossain vaiheessa kuivasilmäisyydestä. Naiset kärsivät kuivuudentunteesta miehiä useammin ja vanhemmiten vaiva yleensä pahenee.

Suomalaisen Aromtechin tutkimus- ja tuotekehitysjohtajan, FT Petra Larmon mukaan ruokavaliosta ja itsehoitovalmisteista on apua. Hän toteaa muun muassa, että ravitsemussuositusten mukainen ruokavalio auttaa myös silmien terveyteen ja voi vähentää kuivasilmäisyyden riskiä.

Larmon mukaan vitamiineista ja tyrniöljystäkin on apua.

Piilolinssien käyttö voi lisätä kuivasilmäisyyttä, joten silmälaseja kannattaa kuivalla talvi-ilmalla suosia. Myös taukojen pitäminen päätetyöskentelyssä helpottaa silmien kuivumisen tunnetta.

 

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic