Lounais-Häme

Kuivuus on vain yksi hiertävä kivi viljelijän kengässä - "Emme olisi ministerin audienssia pyytäneet jos asiat olisivat maataloustuottajilla hyvin"

Kuivuus on tänä kesänä tuonut maatalouteen omat raskaat haasteensa kuten sade vuosi sitten, mutta alkutuotannon parissa työskentelevät alkavat olla kypsiä, kun ongelmat ovat suurempia kuin kahden huonon kesän sadot.

Julkisin varoin tuotetut sekä tuetut ruokapalvelut pitäisi mielestämme ehdottomasti sitouttaa käyttämään ensisijaisesti kotimaisia raaka-aineita. Kilpailutuksessa hinnan sijasta pitäisi päähuomio olla ruoan alkuperässä.

Lähiruoan ja kotimaisen ruoan suosiminen julkisella puolella oli yksi asia, johon MTK Lounais-Häme haluaisi muutosta. Yllä oleva teksti on yhdistyksen kirjelmästä, joka toimitettiin torstaina maa- ja metsätalousministeri Jari Lepälle (kesk.) Mustialassa.

-Emme olisi ministerin audienssia pyytäneet, jos asiat olisivat maataloustuottajilla hyvin. On paljon asioita, joissa tarvitsemme muutoksia. Yksittäiset kriisipaketit kuivuuden vuoksi ovat hienoja, mutta esimerkiksi viime vuonna sateiden takia luvattujakaan rahoja ei ole näkynyt. Ne jäävät aina johonkin matkalle, MTK Lounais-Hämeen toinen varapuheenjohtaja Ville Nurmi sanoo.

 

Nurmi toteaa, että nimenomaan tuet ja maatalouspolitiikka ylipäätään ovat yksi iso kivi viljelijöiden kengässä.

-Ohjelmakausia tehdään nykyisin kolmeksi tai viideksi vuodeksi, mutta ne muuttuvat kesken kauden. Maataloudessa on aika mahdotonta tehdä investointeja tai rakentaa mitään, kun ei voi tietää, mitä on luvassa vaikkapa vuoden päästä, Nurmi kritisoi.

Nurmi arvioi, etteivät paikallisyhdistyksen puheet kaikuneet kuuroille korville Mustialassa.

-Ministeri tietää, missä mennään. Pyrimme osoittamaan, että vaikutamme paikallisyhdistyksenäkin jatkuvasti. Tarkoituksena on käydä samanlaisia neuvotteluja jatkossakin.

 

Leppä oli käymässä Mustialassa yhdessä muun muassa OP-ryhmän entisen pääjohtajan Reijo Karhisen kanssa. Karhinen toimii pääministeri Juha Sipilän ja Lepän pyynnöstä selvityshenkilönä tehtävänään laatia lista toimista, joilla maatalous saadaan kannattavammaksi.

Mustialassa järjestettiin ensimmäinen kolmesta ruokaketjun sidosryhmätapaamisesta. Tapaamisessa pohdittiin maatalousalan edistämistä muun muassa pienryhmissä.

 

Tilaisuudessa oli paikalla myös paikallisia toimijoita niin maatalouden, jatkojalostuksen, kaupan, koulutuksen kuin kunnalliseltakin puolelta.

-Tällaisia tilaisuuksia tarvitaan lisää. Viljelijöiden näkökulmaa tarvittaisiin enemmän julki, forssalainen porkkanayrittäjä Irmeli Vinnikainen toteaa.

Hämeen ammatti-instituutin maatalousalan Mustialan koulutusohjelmapäällikkö Outi Vahtila kuvaili tilaisuutta intensiiviseksi.

-Asia on todella tärkeä, sillä suomalaisen ruoantuotannon jatkuvuus ei ole varmaa nykyisellä mallilla. Oli hienoa, että tilaisuudessa oli paikalla kehittämismyönteisiä aktiivitoimijoita, Vahtila sanoo.

-Tilaisuus oli kuitenkin lyhyt. Avauksia tuli, mutta näin ison asian käsittelyyn vaaditaan aikaa. Osallistava toimintatapa on hyvä, mutta aika näyttää, miten projekti jatkuu ja kerätyt ideat saadaan käytännön toimenpiteiksi. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti