Lounais-Häme Forssan seutu

Kuka avaa tukkeutuneen hajulukon? Entä torjuu luteet? – Osakkaan ja taloyhtiön työnjakoon tuli muutos

Hajulukon purkaminen ja ilmanvaihdon suodattimen vaihto on nyt taloyhtiön vastuulla. Työnjako uudistettiin myös tuhohyönteisten suhteen.
Kiinteistöhuollon laiminlyönnit voivat johtaa rakenteellisiin vaurioihin tai heikentää asumismukavuutta. Talohuolto Pajuniemi oy:n huoltomies Mika Pessi vaihtoi tuloilmasuodattimen. Kuva: Lassi Puhtimäki
Kiinteistöhuollon laiminlyönnit voivat johtaa rakenteellisiin vaurioihin tai heikentää asumismukavuutta. Talohuolto Pajuniemi oy:n huoltomies Mika Pessi vaihtoi tuloilmasuodattimen. Kuva: Lassi Puhtimäki

Kylpyhuoneen lavuaarin putki ei vedä. Hajulukko taitaa olla tukossa.

Jos kemiallinen tukoksenavaaja ei auta, asunto-osakeyhtiössä asuvan pitää nyt jättää hajulukon avaustyö ja tukoksen poisto huoltomiehelle.

Kiinteistöliitto on uudistanut taloyhtiön ja osakkaan välisen kunnossapitovastuun määrittelevän vastuunjakotaulukon.

Hajulukon tukkeuma kuuluu nykyisin taloyhtiön vastuulle samoin kuin ilmanvaihtojärjestelmän suodattimet.

– Asunto-osakeyhtiölain säännökset vastuunjaosta ovat hyvin yleispiirteiset ja osin tulkinnanvaraiset. Siksi niiden selkeyttäminen oli tarpeen. Uudistuksessa on nyt otettu huomioon myös rakennustekniikan kehitys, toteaa Suomen Kiinteistöliiton päälakimies Jenni Hupli.

Osasyynä uuteen linjaukseen oli Huplin mukaan myös asukkaiden ja osakkaiden vaihteleva osaamisen taso ja sitoutuminen asunnon kunnossapitoon.

– Kaikilla asukkailla ei välttämättä ole taitoa tai työkaluja hajulukon purkamiseen. Jos lukkoa ei osaa koota uudelleen oikein, vaarana voi olla vesivahinko, Hupli lisää.

Kunnossapitovelvoitteiden laiminlyönti voi johtaa paitsi rakenteellisiin vaurioihin myös asumismukavuuden heikkenemiseen.

Vaikka tukkeutuneen pesualtaan hajulukon puhdistusvastuu on nyt siirretty yhtiölle, lattiakaivon säännöllisestä puhdistamisesta vastaa edelleen osakas.

Myös ilmanvaihdon suodattimen vaihtovastuu on siirtynyt yhtiölle. Osakas sen sijaan huolehtii edelleen muun muassa poistoilmaventtiilien puhdistamisesta.

Huplin mielestä on luontevaa, että ilmanvaihtojärjestelmä on asunto-osakeyhtiön vastuulla. Yhdessä asunnossa laiminlyöty suodattimien vaihto vaikuttaa koko talon ilmanvaihtojärjestelmän toimintaan.

Hupli muistuttaa, että taloyhtiö voi halutessaan poiketa lain mukaisesta vastuunjaosta.

– Silloin asia kannattaa viedä yhtiökokoukseen ja kirjata yhtiöjärjestykseen. Sieltä ne ovat paremmin löydettävissä.

Tuhoeläimet lisättiin myös vastuunjakotaulukkoon, koska niitä tavataan suomalaisessa rakennuskannassa aiempaa enemmän.

Osakkaan vastuulla ovat omassa huoneistossa olevien sokeritoukkien ja turkiskuoriaisten hävittäminen.

Samoin huoneistossa majailevat luteet ovat osakkaan vastuulla. Luteista tulee kuitenkin ilmoittaa joko isännöitsijälle tai vuokranantajalle.

Jos luteita on useammassa huoneistossa tai yhtiön yhteisissä tiloissa, vastuu niiden hävittämisestä kuuluu yhtiölle.

Ampiaispesän hävittäminen esimerkiksi parvekkeelta kuuluu asukkaan tehtäviin, kun taas rakenteista sen hävittää taloyhtiö.

Muurahaiset majailevat kiinteistön rakenteissa eli niiden hävittäminen on taloyhtiön vastuulla. FL

Uusimmat

Näkoislehti

25.9.2020

Fingerpori

comic