Lounais-Häme

Kuka kuvaa Elonkierron kävijöitä Jokioisilla?

 

Jokioisten Elonkierron esittelypuistoon johtavan Ojaistentien varrella riistakamera kuvaa ohikulkevia ihmisiä.

Kenen kamera se on, tutkimusmestari Pentti Raiskio Luonnonvarakeskuksesta?

Se on meidän, Luken, kamera.

Mitä sillä kuvataan?

Sillä lasketaan autoja. Seurataan, millainen kävijämäärä suurin piirtein on. Kamera on juuri siinä kohti, koska sitä tietä pitkin autot kulkevat Elonkiertoon.

Paikalla ei näy kameravalvonnasta ilmoittavia kylttejä. Saako siinä silti kuvata?

Se on meidän aluettamme. Täytyyhän kävijämäärää jotenkin seurata. Siellä on ollut kyltit kuvaamisesta, mutta en tiedä, miten ne tällä hetkellä ovat näkyvissä.

Saako näin toimia, Metsähallituksen lakimies Otto Swanljung?

Kyllähän omaan metsään, kuten tässä tapauksessa, voi periaatteessa laittaa riistakameran kuvaamaan ilman ylimääräisiä toimenpiteitä.

Yleinen tie on myös julkinen paikka, jota saa kuvata, mutta ei kameraa saa varsinaiseen valvontatarkoitukseen asentaa. Siinä tilanteessa tulisi huomioida tietosuojavaltuutetun ohjeet.

Etenkin jos kamera on tallentava, täytyy huomioida esimerkiksi rekisteriselosteen tyyppiset velvoitteet. Mikäli kameralla kerätään tietoa, joka täyttää henkilörekisterilain mukaisen velvoitteen, pitää olla rekisteriseloste ja lain vaatimat toimet. Jos kamera on tällaisessa tarkoituksessa, täytyisi siellä olla ilmoitus kuvaamisesta.

Jos haluaa laittaa riistakameran valtion omistamaan metsään, pitää asiasta sopia kanssamme. Yksityisen omistajan kanssa taas pitää sopia hänen kanssaan. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti