Lounais-Häme

Kukkakauppa katoaa Jokioisilta, ehkä Ypäjältäkin

Jokioisten Marikan Kukkakori on lopettamassa toimintaansa. Sunnuntaina kukkakauppa on auki viimeistä päivää.

Floristiyrittäjä Marika Lintula kertoo, että myynti laski, kun kauppojen aukioloajat vapautuivat ja suuret marketit alkoivat olla auki myös juhlapyhinä.

-Ne ovat meidän sesonkeja ja aloin huomata heti silloin, että kauppojen aukiolo vaikutti toimintaamme.

Aikaisemmin kukkakaupan kautta kulkeneet asiakkaat nappaavatkin nyt juhlakukat marketista. Marikan Kukkakorin sesonkimyynti on laskenut jo 30 prosenttia.

Lintula kertoo, että sesongit, kuten äitienpäivä, pääsiäinen, joulu ja isänpäivä ovat olleet pienten kukkakauppojen elinehto. Merkittävä osa myynnistä tehdään silloin, ja sen pieneneminen sai hänet tekemään lopetuspäätöksen.

 

Sama ilmiö on hänen mukaansa huomattavissa myös muilla aloilla. Kauppakeskukset laajoine valikoimineen vievät tuottoja pieniltä erikoisliikkeiltä. Asiaan vaikuttaa myös, että työpaikat ja palvelut ovat keskittyneet suuriin keskuksiin.

-Palvelut pikkukunnissa ovat vähentyneet huomattavasti. Parikymmentä vuotta sitten joka keskustassa oli kirjakauppa, kemikalio, valokuvaamo… Nyt tällaisten liikkeiden toiminta ei enää kannata, Lintula huokaisee.

Suurkauppojen varjossa kukkakaupat ovat erikoistuneet ja laajentaneet palveluita sekä valikoimia. Marikan Kukkakorissakin tehdään kukkalaitteita, kirjoitetaan adresseja sekä toimitetaan kukkia lähialueelle. Liikkeessä on jo vuosia myyty myös sisustustarvikkeita, mutta oheis- ja lisäpalvelut eivät riitä toiminnan pitämiseksi pinnalla.

-Ihmiset haluavat kyllä palvelua, mutta niitä palveluita täytyisi käyttääkin, hän toteaa.

13 vuotta kukkakauppaa pitänyt Marika Lintula aikoo ottaa ovien sulkemisen jälkeen pienen tuumaustauon. Floristin tunnelmat ovat haikeat, mutta myös uutta odottavat.

-Aion mökkeillä ja pitää vähän lomaa. Mietin ihan rauhassa, mihin seuraavaksi ryhdyn.

Tila jää tyhjilleen, kunnes Lintula on päättänyt, mitä aikoo sillä tehdä.

 

Ypäjäläinen Perttulan Kukka ja Lahja on myös lopettamassa toimintaansa. Floristiyrittäjä Pirjo Rokosa on jäämässä osittain eläkkeelle, mutta hän ei ole vielä löytänyt ketään jatkamaan kukkakauppansa toimintaa. Jos toiminnalle ei löydy jatkajaa lähiaikoina, kukkakauppa sulkee ovensa syyskuun lopussa. Lokakuun ensimmäisenä päivänä liike olisi täyttänyt 26 vuotta.

Rokosa on suunnitellut liikkeestä luopumista jo jonkin aikaa. Pääsyynä on ollut se, että hän ei eläkeiässä enää jaksa tehdä niin pitkiä päiviä kuin liikkeen hoito yksin vaatii. Sesonkiaikoina työpäivät venyvät tavanomaisesta 12 tunnista jopa 15–16 tuntiin.

-Minulla ei ole kuitenkaan mahdollisuutta pitää vakityöntekijää, joten joudun itse tekemään tosi pitkiä päiviä, floristi kertoo.

Paras vaihtoehto olisi saada liikkeeseen uusi yrittäjä, miksei vaikka kaksi. Alustavia neuvotteluita asiasta onkin jo vireillä, mutta mitään varmaa tietoa jatkosta ei ole.

 

Rokosa myöntää, että aukioloaikojen vapauttaminen on vaikuttanut hänenkin toimintaansa.

-Loimaalla on kuitenkin melko lähellä suuria marketteja, joilla on pitkät aukioloajat, ja lähi-Salenkin aukioloajat ovat pitemmät kuin itselläni. Sielläkin on lisätty kukkamyyntiä.

Hän arvioi myös yhden kukan siunausten vähentäneen hautajaiskukkien myyntiä. Häiden ja hautajaisten kukkalaitteet ovat hänenkin kukkakauppansa ydinliiketoimintaa, jonka varaan lasketaan paljon.

Perttulan Kukka ja Lahja ei kuitenkaan ole lopettamassa kannattavuusongelmien takia.

-Tämä ei suinkaan ole kannattamaton paikka, jos vain työtä jaksaa tehdä, Pirjo Rokosa toteaa jämäkästi. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic