Lounais-Häme

Kuljettaja rysäytti ihmisjoukkoon piittaamatta mukana raahautuvista uhreista — Oikeus: Helsingin yliajaja oli syyntakeeton

Mielentilaselvityksen mukaan yliajajan todellisuudentaju oli vääristynyt.
Helsingin keskustassa Lönnrotinkadun suojatiellä tapahtuneen yliajon jälkeen poliisit sulkivat tapahtuma-alueen viime heinäkuussa.

Helsingissä väkijoukon päälle viime kesänä ajanut 53-vuotias mies oli syyntakeeton. Helsingin käräjäoikeus katsoi keskiviikkona miehen syylliseksi törkeään kuolemantuottamukseen, viiteen törkeään vammantuottamukseen ja törkeään liikenneturvallisuuden vaarantamiseen.

Oikeus katsoi, että tapahtumahetkellä mies ei sairautensa takia ymmärtänyt tekojensa seurauksia ja jätti tämän siksi tuomitsematta rangaistukseen.

Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen (THL) oikeuspsykiatrisen selvityksen perustella mies kärsi tapahtumahetkellä mielenterveyshäiriöstä, joka vääristi hänen todellisuudentajuaan ja kykyään säädellä käytöstään.

Syyttäjä vaati yliajajalle rangaistusta murhasta ja viidestä tapon yrityksestä. Oikeudessa syyttäjä ja puolustus olivat yhtä mieltä siitä, että miehen mielentila on syytä tutkituttaa.

Käräjäoikeus katsoi, että tahallisuuden sijaan mies toimi törkeän huolimattomasti.

Koska oikeus ei katsonut tekoja tahallisiksi, niiden aiheuttamiin vahinkoihin sovellettiin vahingonkorvauslain sijaan liikennevahinkolakia. Tämä vei kahdelta kärsimyskorvauksia vaatineelta uhrilta oikeuden hyvitykseen.

Yliajo tapahtui viime heinäkuun lopussa, kun helsinkiläismies suuntasi keskustaan autollaan. Hän pysäköi autonsa Senaatintorin, meni läheiseen ravintolaan ja tilasi muun muassa olutta ja viiniä.

Parin tunnin kuluttua mies lähti ajamaan autolla kohti Mannerheimintietä. Hän rikkoi useita liikennesääntöjä ja ajoi niin kovaa ylinopeutta, että suojateitä ylittäneet ihmiset joutuivat hyppimään pois alta.

Mannerheimintieltä mies kurvasi Lönnrotinkadulle ja vältti oikealta väistämällä törmäyksen edessä olevaan autoon. Välittömästi tämän jälkeen mies törmäsi suojatietä ylittäneeseen ihmisjoukkoon.

Suojatiellä käveli tapahtumahetkellä kymmenkunta ihmistä, joista kuuteen miehen auto osui noin kuudenkympin tuntivauhtia. Alueella sallittu nopeus on 30 kilometriä tunnissa.

Yksi uhreista lensi konepellin yli auton toiselle puolelle. Kaksi naista jäi konepellin päälle kuljettajan jatkaessa matkaansa. Auton renkaat kulkivat kahden uhrin jalan yli.

Naiset pysyivät konepellin päällä useiden kymmenien metrien ajan. Kun kuljettaja hiljensi vauhtiaan, ensimmäinen naisista putosi auton eteen ja toinen sivulle.

Tästä huolimatta kuljettaja jatkoi matkaa ja auton eteen pudonnut 51-vuotias nainen raahautui ajoneuvon alla yli kahdensadan metrin matkan. Nainen sai useita kuolettavia vammoja ja menehtyi tapahtumapaikalla.

Pian kuljettaja pysäytti auton ja paineli läheiseen baariin tilaamaan juotavaa.

Käräjäoikeuden mukaan yliajajan hoito jää terveydenhuollon toimenpiteiden varaan. Käytännössä tämä tarkoittaa yleensä mielenterveyslain mukaista tahdonvastaista hoitoa.

Jos miehen mielenterveysongelmat on kuitenkin ehditty jo saada hallintaan, eikä hänen katsota enää olevan vaaraksi itselleen tai muille, hän saa jatkaa normaalia elämäänsä.

Oikeus määräsi miehen maksamaan uhreilleen korvauksia ansionmenetyksestä ja oikeudenkäyntikuluista noin 11 000 euroa. Lisäksi oikeus laittoi miehen ajokieltoon heinäkuun loppuun saakka.

Lisää kommentti

Jätä tästä kommenttisi

Uusimmat

Fingerpori

comic