Lounais-Häme

Kulta kirkastaa litiumin puutteen

Australialaisen kaivosyhtiö Avalon Mineralsin johtajalla Malcom Norrisilla ja yhtiön yhdyshenkilöllä Markku Iljinalla oli hyviä uutisia heidän vieraillessaan taannoin Lounais-Hämeessä. Kaivosmiesten viesti oli, että Satulinmäessä Somerolla on huomattava kultaesiintymä, jota on syytä tutkia tarkemmin.
Avalon Minerals ja sen kanssa alueella operoiva Nortec Minerals aikovat tehdä jatkotutkimuksia Satulinmäen valtauksella ensi vuonna. Forssan Lehden tavoittama Markku Iljina vahvistaa, että yhtiöt aikovat tehdä tutkimustarkoituksessa lisää kairauksia, joista ensimmäiset toteutetaan helmi–maaliskuussa. Lisäkairauksia tehdään myöhemmin.
Yhtiöt ovat saaneet myös Tukesilta varausluvan alueelle. Varsinaisesti lupa on myönnetty Tammela Mineralsille, joka on Nortec Mineralsin tytäryhtiö.
Tukesilta yhtiöt ovat hakeneet varauslupaa tutkimuksia varten vuodeksi. Tällä viikolla myönnetty lupa on voimassa tammikuun loppuun vuonna 2018.
Nyt tehdyt kultalöydökset on saatu Satulinmäen alueella Someron puolelta. Tutkimuksia on kuitenkin tehty vuosikausia eri puolilla aluetta.
Markku Iljina vahvistaa, että alueelta etsitään nyt nimenomaan kultaa. Litiumiakin on etsitty läheiseltä Kietyönmäen alueelta, mutta saadut tulokset eivät herätä vielä suuria toiveita.
– Korostan, että kyse on varhaisen vaiheen tutkimuksista. Vielä ei voida tarkalleen sanoa, kuinka paljon kultaa kaikkiaan alueelta löytyy ja kuinka laaja esiintymä on. Sen verran voimme kuitenkin todeta, että tähänastiset tulokset ovat melko rohkaisevia.
Syksyn kairauksissa kultaa on löytynyt suurimmillaan 10–15 grammaa tuhatta kiloa kiveä kohden. Näin suuria pitoisuuksia on tosin saatu vain kahdesta kohtaa alueelta. Geologian tutkimuskeskuksen mukaan kultakaivoksen kannattavuusraja on viiden gramman luokkaa. 
Vaikka tulokset ovat lupaavia, matka malminetsintäluvan hankkimiseen, kaivostoiminnasta puhumattakaan, on pitkä. Iljina arvioi, että nopeimmillaankin kaivos voitaisiin perustaa 3–5 vuodessa, jos ensi vuoden tutkimustulokset ovat tarpeeksi lupaavia.
– Viime aikoina kaivoksen perustaminen on kestänyt Suomessa kuitenkin kaksinkertaisesti tämän ajan eli se voi ottaa jopa kymmenen vuotta. Suomessa lupaprosessit vievät kaivoshankkeissa eniten aikaa, Iljina huomauttaa.
Kaivosyhtiöiden edustajat ovat varovaisia puhuttaessa mahdollisesta kaivoksesta. Iljina huomauttaa, että vaikka aiemmat tutkimukset ovat olleet rohkaisevia, tämä ei takaa, että seuraavat kairaukset sujuisivat yhtä hyvin. Ilman tarpeeksi kattavia tutkimuksia kukaan ei voi sanoa, paljonko etsittävää mineraalia maaperästä löytyy.
Tammela Mineralsin saama lupa on varauslupa. Yhtiöt laskevat, että mikäli kaikki menee hyvin, ne voivat hakea malminetsintälupaa vuoden kuluttua.
– Avalonin Malcom Norris on viestittänyt, että vuoden päästä tiedämme jatkuuko hanke. Jos tutkimukset menevät hyvin, hanke etenee seuraavaan vaiheeseen. Jos tulokset ovat huonoja, tämä oli Avalon Mineralsin osalta tässä, Iljina sanoo.
Avalon Minerals ja Nortec Minerals ovat alueen ensimmäiset yksityiset toimijat. Aiemmin tutkimuksia alueella teki Geologian tutkimuskeskus GTK. Avalon Minerals on yhdistänyt omat tutkimuksensa GTK:n aiempien tutkimusten kanssa ja tehnyt tästä yhteenvedon.
Koekairausten lisäksi Avalon tekee Satulinmäen kallioperästä kolmiulotteisen mallin, jolla selvitetään onko maaperässä kullan kanssa esiintyviä mineraaleja. Geofysikaaliset tutkimukset aloitetaan alkuvuodesta. FL

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic