Lounais-Häme

Kultatie Holding kartoittaa malmeja Lounais-Hämeessä

Tänä vuonna perustettu Kultatie Holding oy -niminen yritys on tehnyt kaksi varausta malminetsintäluvan hakemisesta.

Suurempi varaus kattaa yli 600 neliökilometrin alueen Urjalan, Forssan, Tammelan, Humppilan, Hämeenlinnan ja Hattulan alueilla.

Pienempi varaus koostuu useasta pienemmästä alueesta, jotka sijoittuvat Jokioisen, Forssan, Tammelan, Huittisen ja Hämeenlinnan alueelle. Toisen varausalueen koko on yhteensä noin 45 neliökilometriä.

 

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto on hyväksynyt varausilmoitukset, jotka ovat molemmat voimassa syksyyn 2019.

Tukesin päätöksiin voi hakea muutosta valittamalla Hämeenlinnan hallinto-oikeuteen marraskuun loppuun mennessä.

Jos valituksia ei määräaikaan mennessä, yritys voi alkaa hakea varsinaisia malminetsintälupia.

-Varausalueet ovat yleensäkin isoja, varsinaisessa malminetsintälupahakemuksessa alueet ovat huomattavasti pienempiä. Tilanne tarkentuu siihen mennessä, Tukesin ylitarkastaja Maija Viikinen sanoo.

 

Varauspäätöksen mukaan Kultatie Holding oy uskoo alueella olevan aiemmin tehtyjen tutkimusten perusteella kultaa, kuparia, sinkkiä ja hopeaa.

-Varaus antaa vain etuoikeuden hakea malminetsintälupaa, muuhun se ei tässä vaiheessa anna lupaa, Viikinen kertoo.

Malminetsintään, kaivamiseen tai louhimiseen varaus ei siis anna lupaa, mutta jokaisella on lain mukaan oikeus tehdä geologisia mittauksia ja havaintoja sekä ottaa vähäisiä näytteitä kaivosmineraalien löytämiseksi, kunhan toimenpiteestä ei aiheudu vahinkoa, haittaa tai häiriötä.

Varauksen tehneen yrityksen hallituksen jäsenen Stefan Hörhammerin mukaan Kultatietie Holding oy:n taustalla on australialainen yritys. Muuten Hörhammer ei voinut varausta kommentoida. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic