Lounais-Häme Tammela

Kulttuuri kyläilemään Tammelassa – Toimintasuunnitelma vauhdittaa kulttuuripalveluiden kehittämistä

Laadittava toimintasuunnitelma vauhdittaa kulttuuripalveluiden kehittämistä.
Kaukolanharjun näkötornia kelpaa kehittää kulttuuristen tapahtumien järjestämispaikaksi. Tornin satavuotisjuhlia vietetään vuonna 2026. Kuva: Lassi Puhtimäki
Kaukolanharjun näkötornia kelpaa kehittää kulttuuristen tapahtumien järjestämispaikaksi. Tornin satavuotisjuhlia vietetään vuonna 2026. Kuva: Lassi Puhtimäki

Tammelan kunta kehittää kulttuuripalveluita. Työn alla on toimintasuunnitelman laatiminen ensi syksyksi sivistyslautakunnan kokoukseen.

Tammelan sivistyslautakunta keskusteli laajasti ja merkitsi tietoonsa saaduksi kulttuuripalveluiden kumppanuuspöydän toiminnan ja sisällön. Vapaa-aikasihteeri Päivi Paija alkaa nyt valmistella kulttuuripalveluista toimintasuunnitelmaa, joka tulee lokakuussa lautakunnan käsittelyyn ja hyväksyttäväksi.

Kuntalaisten lisäksi kulttuuritapahtumien on tarkoitus palvella kesäasukkaita ja osaltaan matkailijoita.

Neljä kärkihanketta

Kulttuuripalveluiden kumppanuuspöydän tilaisuuksissa ja kyselyissä on viime vuoden aikana kuultu kuntalaisten ja vapaa-ajan asukkaiden kehittämisideoita kulttuurin saralta.

Kulttuuri-iltojen lopputuloksena nousi esiin neljä kärkihanketta: Tammelan taidetalo vanhaan käsi- ja taideteollisuusoppilaitokseen, luonnon ja kulttuurin yhdistäminen Saaren kansanpuiston alueella, Mustialan kulttuuriympäristö ja Tammelan kulttuurikylät.

Sivistyslautakunnan alkuperäisenä päätösehdotuksena oli hyväksyä Tammelan kulttuuripalveluiden kehittämiskohteeksi Tammelan kulttuurikylät. Lautakunnan yksimieliseksi päätökseksi tuli muutettu päätösehdotus, joka merkitsi kumppanuuspöydän annin tiedoksi ja edellyttää toimintasuunnitelman hyväksyttämistä lautakunnassa syksyllä.

Lue lisää kulttuurin kumppanuuspöydästä.

Kulttuuri ihmisten luokse

Vapaa-aikasihteeri Päivi Paija on hahmotellut kulttuuripalveluiden toimintasuunnitelman laadintaa yhdessä kyläyhdistysten kattojärjestön Tammelan Kylät ry:n ja muiden toimijoiden kanssa.

Toimintasuunnitelma linjaa sitä, miten kulttuuria tuodaan lähemmäs kuntalaisia Tammelassa ja sen kylissä.

Ajatuksena on ollut kehittää kulttuuripalveluita sateenvarjomaisesti Tammelan kyliin painottuen. Kylillä järjestettäviin kulttuuripalveluihin voidaan ottaa iso osa mainituista kärkihankkeista kuten Mustialan ja Saaren kansanpuiston tapahtumat.

Tammelan kulttuuripalvelut osallistunee kylillä järjestettävien kulttuuritapahtumien rahoitukseen tavalla tai toisella.

– Tämä ei tarkoita sitä, että kunta ryhtyy kustantamaan jo olemassa olevia tapahtumia, pitkät perinteet omaavia kylätapahtumia. Lähdemme uudelta pohjalta eli mietimme, mikä olisi uutta toimintaa ja aktivoisi kyläläisiä, Paija sanoo

Idea kuukauden kulttuurikylästä nousi esiin kulttuurikyselyiden kautta. Tiettynä kuukautena kylällä voisi olla erityisesti uusia matalan kynnyksen kulttuuritapahtumia. Ajatusta voidaan kehittää yhteistyössä kylätoimijoiden ja muiden yhdistysten kanssa.

Luonto + kulttuuri

Tammelaan sopii luonnon ja kulttuurin yhdistäminen tapahtumien järjestämisessä. Tapahtumia on hyvä luoda mm. Tammelan kansallispuistoihin, Saaren kansanpuistoon ja Mustialan ympäristöön.

– Tapahtumapaikkojen ei tarvitse olla perinteisiä. Ne voivat olla luonnossa tai vaikka kotikonsertti yksityiskodeissa. Lähdemme tekemään suunnitelmaa hyvin kyläkohtaisesti, Päivi Paija toteaa.

Saaren kansanpuiston aluetta ja Kaukolanharjun näkötornia kelpaa kehittää myös kulttuuristen tapahtumien järjestämispaikaksi. Kunnostusta odottava Kaukolanharjun näkötorni täyttää 100 vuotta vuonna 2026. Näkötornin juhlavuodeksi on suunnitelmissa koota valokuvanäyttely Saaren kansanpuiston, Kaukolanharjun näkötornin ja Saaren kartanon historiasta.

Kuntalaisia pitää kuunnella

Kumppanuuspöytä kyselyineen tuotti Paijan mukaan kosolti ideoita.

– On hyvä kysellä kuntalaisilta ja kesäasukkailta asioita jatkossa yhä enemmän. Suunnitelmaa tehdessä kannattaa varmaan vielä tehdä kysely, mitä ihmiset ovat mieltä. Se voi poikia uutta ideaa.

– Tämä metodi pitäisi ottaa käyttöön joka sektorilla. Kuntalaissakin määritellään kunnan tehtäväksi kuulla kuntalaisia.

– Tässä kuunnellaan kyläläisiä, että saadaan kylän näköisiä tapahtumia. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic