Lounais-Häme

Kulttuuria loman ratoksi

Ilmiö on valitettavan yleinen: Teini-iässä nuoret lopettavat helposti harrastuksiaan.

Tämän tietävät myös Keskuskoulun 7D-luokan oppilaat Laura Leppänen, Kia Kivinen ja Emilia Kilpinen.

-Ei ole aikaa harrastaa, eikä välttämättä mielenkiintoakaan, Kilpinen kuvaa yleistä asennetta.

Hän itse harrastaa liikuntaa aktiivisesti, aivan kuten ystävänsäkin.

 

Kulttuuriyhdistys Kuvio haluaa taistella nuorten harrastusinnon lopahtamista vastaan. Kuvion keino on tarjota alueemme kahdeksannen luokan aloittaville kulttuuripassit, joihin nuoret keräävät leimoja paikallisista kulttuuritapahtumista ja -harrastuksista. Passilla saa myös tarjouksia joihinkin kesärientoihin, kuten Holjille.

Kaikki kulttuuritapahtumat eivät kuitenkaan kuulu passiin, vaan kulttuuririennot, joista saa leiman, on merkattu erilliseen kalenteriin, jota kutsutaan kulttuurilukkariksi. Tilaisuuksia on tarjolla näyttelyistä teattereihin ja kuvataidekouluihin. Harrastuksiin pääsee ilmaiseksi pari ensimmäistä tutustumiskertaa.

Kun passiin on saanut kerättyä 10 leimaa, sen voi jättää koululle ja samalla osallistuu oman kuntansa sisällä arvontaan, jossa on useita palkintoja.

-En vielä tarkalleen tiedä, mitä palkintoja kunnat tarjoavat, mutta ne ovat varmasti hyviä, Kuvion kulttuurituottaja Minna Lehtola sanoo.

Passi on voimassa toukokuulta lokakuulle.

 

Leppänen, Kivinen ja Kilpinen pitävät passia hyvänä ideana. Heidän mukaansa teini-iässä ei ole kovinkaan tyypillistä käydä teattereissa, taidenäyttelyissä tai kulttuuritapahtumissa, joten passi saattaa kannustaa.

-Voisihan sitä ainakin yrittää saada passin täyteen, Kilpinen tuumaa.

Hän uskoo, että pienemmillä paikkakunnilla passit täyttyvät helpommin kuin Forssassa, koska tekemistä on vähemmän.

Leppänen jatkaa, että passeja tulee varmasti täyteen, jos nuoret vaan innostuvat lähtemään kulttuuritapahtumiin porukalla.

 

Minna Lehtolan mukaan passeja jaetaan Forssan, Tammelan, Jokioisten, Humppilan ja Someron alueella yli 300 kappaletta. Hän odottaa, että noin puolet passeista kerätään täyteen.

-Päivitämme kulttuurilukkaria vielä elokuussa, kun saamme lisää tapahtumia varmistumaan. Kun tapahtuma tulee lisää, se helpottaa passin täyttämistä myös myöhemmin kesällä ja syksyllä, Lehtola sanoo.

Kulttuuripassi-kampanja järjestetään nyt ensimmäistä kertaa, mutta jos nuoret ottavat sen innoissaan vastaan, se on tarkoitus järjestää vuosittain.

-Taide ja kulttuuri tuottavat hyvinvointia ja rikkautta elämään, siksi nuoria tulee kannustaa niiden pariin. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic