Lounais-Häme

Kulttuuritapahtuma nuorten makuun - katso video

​Tätä ei näe ihan joka päivä Urheilutalo Feeniksissä.

YleX:n juontajat Viki ja Köpi istuvat eteisen lasisessa vahtimestarin kopissa kuulokkeet päässään.

Prinssi Jusuf hieroo itseään kopin ovenkarmia vasten ja selittää, miten haluaisi kampailla Vikin afrotukkaa.

Seksikäs-Suklaa kertoo ohikulkijoille tarinaa yhteisestä elämästään Köpin kanssa. Tarinassa mikään osa ei ole totta.

Miehet odottavat työpäivän alkua: Viki ja Köpi valmistautuvat suoraan lähetykseen, Prinssi Jusuf ja Seksikäs-Suklaa odottavat nousua Feeniksin lavalle.

 

YleX:n järjestämä Get Together -koulukiertue tuo artistit ja juontajat lähelle nuoria kuulijoita kahdeksalla eri paikkakunnalla.

Kiertuepäivä alkaa aamulla monikulttuurisuuskasvatuksella. Yläkoululaiset kiertävät työpajoissa, joissa ammattilaiset opettavat nuorille ulkomaisia lajeja, kuten capoeiraa ja afrotanssia. Tapahtuma huipentuu iltapäivän konserttiin, jossa esiintyvät Prinssi Jusuf, Seksikäs-Suklaa ja Tuure Boelius.

Sen lisäksi, että kiertue kouluttaa nuoria ymmärtämään kulttuureita, se pyrkii tuomaan ihmisiä yhteen kasvokkain.

Artistien ja radiojuontajien mielestä tavoite on erinomainen.

-Ihmisiä on ihan eri asia tavata livenä kuin Snapchatissa. Kuva ihmisestä muuttuu kokonaan, kun hänet tapaa somen ulkopuolella, Prinssi Jusuf perustelee, miksi hän innostui koulukiertueesta.

Prinssi Jusuf ja Seksikäs-Suklaa kohtaavat nuoria fanejaan lähinnä sosiaalisessa mediassa. Työ on toisinaan jopa terapeuttina toimimista. Nuoret kertovat artisteille huolistaan ja odottavat neuvoja.

-Nuorilla on oikeasti rankkojakin juttuja, Seksikäs-Suklaa huomauttaa.

Artistit eivät kuitenkaan halua jäädä faneilleen vain some-tutuiksi, vaan heille on tärkeää jalkautua nuorten pariin.

-Olemme saaneet sellaista palautetta, että esiinnymme liian usein baareissa. Meitä on toivottu sinne, missä fanimme ovat. Koulukiertue on siis hyvä idea, Prinssi Jusuf jatkaa.

 

Yle X:n kiertueella nuorille tarjotaan heitä itseään kiinnostavaa musiikkia ja aikuiset kohtaavat heidät tasavertaisina.

-Nuorten tylyttäminen pitäisi lopettaa. Nuoret ovat nykyisin todella tiedostavia ja osaavat etsiä tietoa sellaisista asioista, jotka heitä kiinnostavat. Nuoret ovat myös rohkeampia kuin aiemmin. Ne tulevat juttelemaan meille ja heittämään ylävitosta, Köpi selostaa.

Viki ja Köpi ovatkin tavanneet forssalaisia nuoria tapahtuman aikana ja antaneet kasvot radioäänille.

-Voihan tästä tulla rankka kiertue, koska painamme kaksi viikkoa putkeen ympäri Suomea tekemässä suoraa lähetystä. Toisaalta, emme ole aiemmin tehneet mitään tällaista, joten tämä on uusi ja hauska kokemus, Viki sanoo.

 

Kun Viki ja Köpi aloittavat suoran lähetyksen juontamisen vahtimestarin kopista ja yläkoululaiset kerääntyvät urheilutalon saliin, suosikkiartistit aloittavat shown’sa.

Hämäläiseen tapaan yleisö suhtautuu konserttiin aluksi varauksella ja istuutuu Feeniksin penkeille. Artistien pitää laulaa ainakin kolme kappaletta, ennen kuin jää sulaa.

Lavan reuna täyttyy nuorista, jotka nostavat kädet ilmaan. Osa uskaltaa jopa tanssia.

Jusufin ja Seksikkään-Suklaan viimeisten kappaleiden aikana tunnelma muuttuu jo niin paljon, ettei keikkaa tunnista enää samaksi. Osa nuorista nousee jopa lavalle tanssimaan ja joku laulaa Seksikkään-Suklaan mikrofoniin.

Illan pääesiintyjällä Tuure Boeliuksella on helppo tehtävä.

Hänen täytyy enää pitää tunnelma katossa. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic