Lounais-Häme Tammela

Kulttuuritapahtumia yksityiskoteihin ja kylille – Tammela ideoi kulttuuripalvelut uuteen aikaan

Sivistyslautakunta sulattelee vielä kulttuuripalveluiden kehittämistä joulun yli. Kumppanuuspöytä tarjosi tukuittain ideoita.
Tammelalaiset toivovat entistä enemmän kulttuuritapahtumia tarjolle myös talvisaikaan ja ulos luontoon. Kuva on Korteniemestä joulurauhan julistuksesta vuodelta 2010. Kuva: Tapio Tuomela
Tammelalaiset toivovat entistä enemmän kulttuuritapahtumia tarjolle myös talvisaikaan ja ulos luontoon. Kuva on Korteniemestä joulurauhan julistuksesta vuodelta 2010. Kuva: Tapio Tuomela

Tammela sulattelee nyt mihin suuntaan se aikoo kulttuuripalveluitaan kehittää. Kuntalaisten ja kulttuurin kuluttajien ja tuottajien kumppanuuspöytä jalosti neljä eri kehittämiskohdetta. Sivistyslautakunta päätti kuitenkin palauttaa kehitysideat uuteen käsittelyyn.

– Lautakunta otti erilaisen, sateenvarjomaisen lähestymistavan. Se haluaa rakentaa kehittämisohjelman Tammelan kylien teeman alle, kertoo vapaa-aikasihteeri Päivi Paija.

Lautakunta linjannee tarkemmin kulttuuripalveluiden kehittämissuunnitelmaa tammikuisessa kokouksessaan.

 

Yksi kumppanuuspöydän luomista kehittämiskohteista oli juuri Tammelan kulttuurikylät. Pöytä ideoi, että kylien kanssa laaditaan toimintasuunnitelma eri kylillä järjestettävistä tapahtumista. Esiin voitaisiin nostaa esimerkiksi kuukauden kylä, jolloin tapahtumat keskittyisivät juuri sinne.

– Pisimmällä kulttuurin kanssa ollaan Portaassa, Letkulla ja Teurolla, mutta mukana olisivat myös muut kylät. Kuntalaiset ehdottivat tapahtumapaikoiksi esimerkiksi yksityiskoteja, jolloin kynnys järjestämiseen olisi matala. Se oli minusta yllättävää ja kiinnostavaa, Paija kertoo.

Hän muistuttaa, että kylien lisäksi kulttuuripalveluiden kehittämisessä ovat tärkeässä roolissa sekä yhdistykset, yritykset että yksityishenkilöt.

– Tämä ei ole yksin lautakunnan tai kunnan asia, vaan kaikkien yhteinen. Kaikkia tarvitaan. Ajatuksia työstetään yhdessä työpajoissa, hän lisää.

Sekin on Paijan mielestä syytä muistaa, että kunnalla ei ole nyt ja tuskin tulevaisuudessakaan osoittaa runsaita lisärahoja kulttuuripalveluiden järjestämiseen ja kulttuurielämän tukemiseen.

Kaukolanharjun näkötorni Tammelassa olisi monelle mieleinen kulttuuritapahtumien järjestämispaikka. Arkistokuva on vuodelta 2016 tornin 90-vuotisjuhlasta. Kuva: Lassi Puhtimäki
Kaukolanharjun näkötorni Tammelassa olisi monelle mieleinen kulttuuritapahtumien järjestämispaikka. Arkistokuva on vuodelta 2016 tornin 90-vuotisjuhlasta. Kuva: Lassi Puhtimäki

 

Luonnon ja kulttuurin yhdistäminen nousi keskusteluissa ja kyselyssä esiin. Tammelalaiset haluavat viedä kulttuuritapahtumat luonnon helmaan ja myös taivasalle eri vuodenaikoina. Samaan aikaan kuntalaiset kaipaavat uutta näyttelytilaa kunnantalon entisen aulatilan sijaan.

Erityisen kiinnostavaksi ympäristöksi koettiin kansallispuistot, Saaren kansanpuisto ja Kaukolanharjun näkötorni. Myös Saaren kartanon historia kiinnostaisi aina näytelmäksi asti.

Luontoon ja ympäristöön tukeutuvat ajatukset nivoutuvat myös hyvin kunnan strategiaan, jossa luonnolla ja kansanpuistoilla on vahva jalansija.

 

Kulttuurin kehittämistyö pääsee vauhtiin ensi vuonna. Paija korostaa, että työn on pitkäjänteistä ja vaatii oman aikansa. Hän muistuttaa myös, että Tammelan vahvuus on myös laaja toimijoiden ja tekijöiden kirjo.

Lue myös:

 Kuntalaiset mukaan jo toukokuussa: kulttuurin kumppanuuspöytä Tammelaan

Tammela kysyy verkossa kuntalaisilta ja kesäasukkailta: millaisia kulttuuripalveluita kaivataan?

Kumppanuuspöydässä ja kulttuurikyselyssä luotu pohja on kuitenkin vahva.

– Erilaisia puntaroituja ideoita syntyi todella paljon, vaikka mukana ei ollutkaan kovin suuri joukko. Mukana oli noin 45 henkeä.

Paijan mukaan kehittämisprojektin aikana matkailun ja kulttuurialan yrittäjät ovat ottaneet yhteyttä.

– Kiinnostusta on paljon, ja osa ideoista toteutunee jo ensi kesänä, Paija paljastaa.

Pöydässä kärkihankkeisksi olisi nostettu myös Tammelan taidetalon luominen entiseen FAI:n kiinteistöön ja Mustialan kulttuuriympäristö, alueen historia ja maatalousmuseo.

Kuntalaismielipiteitä ja ideoita on kerätty tämän vuoden aikana, kun väki kokoontui kolmesti kulttuurin kumppanuuspöytään. Samanlaisella kumppanuuspöytäidealla Tammelassa on jalostettu uusi kirjasto kunnantalolle. FL

Näitä kaivattiin

”Tukkilaistapahtuma 2019 oli hieno, uudelleen vaikka joka vuosi!”

”Puistotanssit Saaren kansanpuistossa paikallisten orkesterien tahtiin.”

”Joogaa puistossa.”

”Festarityyppisiä koko perheen tapahtumia, jotka yhdistävät luonnon ja kulttuurin.”

”Teemallisia luentoja ja tapahtumia, yhteistyötä ympäristökuntien ja Forssan museon kanssa.”

”Taiteilijavaihtoa ja retkiä.”

”Paikallisten yritysten ja yhdistysten tapahtumia myös joulun alle. Oma jouluavaus. Leikkimielinen uudenvuoden juhla. Nyt tapahtumat ajoittuivat kesään. ”

”Kuvataidetta eri muodoissa. Konsertteja kaikenikäisille, eri tyylilajeja.”

”Kuukausittainen musiikkitapahtuma matalalla osallistumiskynnyksellä.”

”Opastettuja kierroksia eri puolella pitäjää, Saaren kartano kiinnostaa erityisesti.”

”Lisää erilaisia konsertteja kirkkoon.”

”Tasokkaita, hyvin paketoituja tapahtumia hyvine oheispalveluineen – yllättävissäkin paikoissa.”

”Näkötornin tapahtumat ovat erinomaisia.”

Uusimmat

Näkoislehti

1.10.2020

Fingerpori

comic