Lounais-Häme

Kulttuurityötä uusin kuvioin

Opetus- ja kulttuuriministeriön avustus auttaa Kulttuuriyhdistys Kuvio ry:tä kehittämään mm. kuntien kulttuurisuunnitelmia ja -strategioita sekä kuntarajat ylittävää toimintaa. Hanke lisää kuntien kulttuurivastaavien tapaamisia.

– Kyse on verkostotapaamisista kuntien kulttuuritoimijoiden kesken. Kutsumme heidät koolle pohtimaan yhdessä alueen kulttuuria, sanoo vastaava kulttuurituottaja Minna Lehtola Kuviosta.

– Suunnittelemme koulutusta, ideoinnin hakua ja mahdollisesti tiedottamisen kehittämistä.

Kuntien kulttuuritoiminnan kehittäminen on nimetty yhdeksi kulttuuriyhdistys Kuvion toiminnan painopistealueeksi tänä vuonna. Tavoitteena on lisätä kuntien kulttuurivastaavien yhteistyötä ja jalostaa kunnille tarjottavia palveluita.

Kuntien kulttuurivastaavien kokoontumiset ovat vähentyneet viime aikoina, mutta hanke tähtää aktivoitumiseen. Tapaamisten ja kuntarajat ylittävän yhteistyön on määrä jatkua, vaikka Kulttuurikunta-hanke päättyy ensi vuoden lopussa

Alueen kulttuurivastaavat ovat jo kokoontuneet Kuvion puitteissa. Seutukunnan kulttuuritoimijat keskustelivat viimeksi syyskuun alkupuolella Tammelassa esimerkiksi tutustumismatkasta ja yhteisen tiedottamisen kehittämisestä sekä Forssan mallin tapaisesta kulttuuripassikampanjasta 7.–8.-luokkalaisille.

Forssassa kulttuuripassikampanja pyrkii muutaman vuoden välein innostamaan 3.–4.-luokkalaisia eri toimijoiden kulttuuririentojen ja -harrastusten pariin. Vanhempia oppilaita voisi houkutella mukaan kulttuuritoimijoiden ja -yhdistysten toimintaan.

Alueen kulttuuritoimijat kokoontuvat seuraavan kerran 29. marraskuuta Jokiosilla.

Kulttuuriyhdistys Kuvion toiminta-alue kattaa 11 kuntaa. Aktiivisinta toiminta on viidessä jäsenkunnassa: Forssassa, Humppilassa, Jokioisilla, Tammelassa ja Ypäjällä. Toiminta-alueelle kuuluvat myös Somero, Urjala, Punkalaidun, Loimaa, Oripää ja Koski TL. Someron roolia tosin vahvistaa se, että kaupungin kulttuuritoiminnasta vastaa Someron kulttuuri ry, joka on Kuvion jäsen. Kuvion jäseniin kuuluu niin yhdistyksiä, yrityksiä kuin yksityishenkilöitäkin.

– Olemme yhdistyksenä aika nuori, kun olemme toimineet vasta kolme vuotta. Olemme tyytyväisiä siitä, mitä olemme tähän asti saaneet aikaan. Toivomme, että muutkin kunnat innostuvat lähtemään mukaan, sanoo Minna Lehtola.

Kylien lapset -hanke kuuluu Kuvion kruununjalokiviin. Se on onnistunut vahvistamaan lasten ja nuorten kulttuuria alueen keskustojen ulkopuolella. Kulttuuriyhdistys Kuvion hallitus perusti toissa kuussa yhdistyksen yhteyteen verkostomaisen Leka-lastenkulttuurikeskuksen tukemaan lasten ja nuorten kulttuuritoimintaa. Leka muodostuu sanoista leikki ja kasvu.

Kuvio on saanut kiitettävästi rahoitusta paitsi opetus- ja kulttuuriministeriöltä myös Leaderilta, LounaPlussalta, Kansan sivistysrahastolta ja Taiteen edistämiskeskukselta. FL

 

Toimintaayli rajojen
Kulttuuriyhdistys Kuvio ry on vuonna 2013 perustettu palvelu- ja yhteistyöverkosto.Kuvio etsii resursseja ja kokoaa joukkoja monenlaisen kulttuurityön tekemiseen toimialueellaan.Kuvion toimialueeseen kuuluvat Hämeestä Forssa, Humppila, Jokioinen, Tammela ja Ypäjä, Varsinais-Suomesta Somero, Koski TL, Loimaa ja Oripää sekä Pirkanmaalta Urjala ja Punkalaidun.Yhdistys vahvistaa jäsentensä toimintaedellytyksiä kulttuurialalla ja kulttuurin asemaa ihmisten jokapäiväisessä elämässä, yhteiskunnassa ja elinkeinoelämässä.Kuvio lisää yhteistyötä kulttuurin saralla, neuvoo ja opastaa kulttuuritoimijoita, järjestää koulutuksia, tiedottaa toimialueen kulttuuritoiminnasta ja hallinnoi monenlaisia kehittämisprojekteja.Se kutsuu koolle erilaisia teemakohtaisia kehittämisryhmiä, tapaamisia ja ideariihiä yli toimija- ja kuntarajojen.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti