Lounais-Häme Forssan seutu

Kulttuuriyhdistys Kuvio keikautti kulttuurielämän: "Vielä viisi vuotta sitten Forssan seutu oli kuin musta aukko"

Kuvion tärkein tehtävä on luoda pohja kulttuuritoimijoiden yhteistyölle ja mahdollistaa kulttuurin tuottaminen alueellamme.
Kulttuuriyhdistys Kuvio järjestää hiihtolomaviikolla lapsille kulttuuritoimintaa, kuten sirkuskoulua, kuvataidetta ja teatteria. Humppilaan yhdistys järjesti showtanssi-kurssin. Kuva: Tapio Tuomela

– Taiteilijan kannattaisi asua Helsingissä, tuumaa Humppilassa asuva taiteilija Elina Kylämarkula.

Helsingissä ovat piirit ja verkostot. Sinne menevät taiteeseen suunnatut apurahat, ja mahdollisuudet ovat runsaat.

Reilut viisi vuotta sitten Kylämarkula ja muutama muu Forssan seudulla asuva kulttuuriaktiivi päätti, että Forssan seudustakin voidaan tehdä taiteilijoille parempi paikka.

Tännekin voidaan luoda verkostoja. Täällä voi toimia taho, joka kokoaa kulttuuritilaisuudet ja tiedottaa niistä. Tälläkin voidaan auttaa taiteilijoita apurahahakemusten tekemisessä, järjestää seutukunnan kulttuuritoimintaa edistäviä hankkeita ja mahdollistaa kulttuuritapahtumien järjestäminen.

Ajatuksesta syntyi Kulttuuriyhdistys Kuvio.

Eila Heikkilä (vas.) ja Elina Kylämarkula ovat Kuvion perustajajäseniä. Päivi Paija toimii yhdistyksen nykyisenä puheenjohtajana. Kuvasta puuttuu yhdistyksen toimintaan vahvasti vaikuttanut Pirjo Poutanen. Kuva: Tapio Tuomela

Kuvio on mukana monessa

Nyt yhdistys on toiminut viisi vuotta ja vakiinnuttanut asemansa seudulla.

Kuvio on mukana monessa paikallisessa kulttuurihankkeessa ja -tapahtumassa. Se on myös perustanut seudullemme lastenkulttuurikeskus Lekan. Leka järjestää lapsille erilaisia kulttuuritapahtumia ja -harrastuksia.

Kuvion tärkein tehtävä on luoda pohja kulttuuritoimijoiden yhteistyölle ja mahdollistaa kulttuurin tuottaminen alueellamme. Lisäksi Kuvio kokoaa seutumme kulttuuritapahtumia yhteen ja tiedottaa niistä.

– Meidät aletaan tuntea jo ympäri Suomen. Olemme nousseet valtakunnallisesti samanvertaisiksi toimijoiksi isojen kaupunkien rinnalle. Meihin on uskottu, ja olemme saaneet tukea erilaisiin hankkeisiin sekä apurahoja perustoimintaan, kertoo yhdistyksen puheenjohtaja Päivi Paija.

Tienraivaaja ja tiedonjakaja

Voidaankin väittää, että Kuvio keikautti Forssan seudun kulttuurielämän.

Se on mahdollistanut aiempaa laajemman kulttuuritarjonnan esimerkiksi kylillä. Letkulle on perustettu bändikoulu ja päiväkoteihin esityksiä. Kulttuuria on suunnattu seudullamme myös erityisryhmille, esimerkiksi ikäihmisille ja kehitysvammaisille.

Samalla yhdistys on ollut seudullamme tienraivaaja kulttuurin arvostuksen kasvattamisessa.

– Vielä viisi vuotta sitten Forssan seutu oli kulttuurisesti musta aukko Helsingin, Turun ja Tampereen välissä. Vaikka kulttuuria olikin tarjolla, se oli hajallaan, eikä tieto järjestetyistä tilaisuuksista kulkenut, Paija sanoo.

Aktiivien mukaan yhdistyksellä riittää yhä työtä.

Vaikka kulttuurin hyvinvointivaikutukset aletaan valtakunnallisesti jo ymmärtää, kulttuuriin suhtaudutaan yhä vähättelevästi. Ajatellaan, että kulttuuri on menoerä, joka ei tuota mitään.

Erityisesti Kuvion alkuvuosina moni ajatteli, että yhdistys näyttää hyvältä vain paperilla, mutta ei saa mitään konkreettista aikaan.

Verkostot vahvalla oraalla

Harva taiteilija kutsuisi Forssan seutua vielä aivan Helsingin veroiseksi työskentelypaikaksi, mutta seutu on kuitenkin ottanut askeleita oikeaan suuntaan.

Enää taiteilijoiden ei tarvitse toimia yksin, vaan työskentely on verkostoitunutta ja tapahtumiin on aiempaa helpompi löytää kumppaneita.

– Kuvio on saanut paljon aikaan, kun otetaan huomioon lähtötilanne. Yhdistys on kasvanut viidessä vuodessa jo vihreälle oralle, Paija kuvaa. FL

Lue myös:
Hämeen liiton kulttuuripalkinto forssalaiselle kulttuuriyhdistys Kuviolle
Kuvion Kulttuurikaruselli sai päät pyörälle
Kulttuuriyhdistys Kuviolle avustusta tuottajamallin luomiseen

 

Kulttuuriyhdistys Kuvio

Perustettu Forssan seudulle vuonna 2014.

Täyttää viisi vuotta maaliskuun 4. päivä.

Kehittää kulttuurielämää ja toimijoiden yhteistyötä toiminta-alueellaan.

Tavoitteena nostaa paikallisia taiteilijoita ja kulttuuritoimijoita ihmisten tietoisuuteen.

Tiedottaa kulttuuritapahtumista.

Edistää kulttuurin ja taiteilijoiden arvostusta seutukunnalla.

Tavoitteena on laajentua maakuntarajat ylittäväksi yhdistykseksi.

Yhdistyksen jäsenkunnat ovat Forssa, Humppila, Jokioinen, Tammela ja Ypäjä

Yhdistys toimii Forssan, Humppilan, Jokioisten, Tammelan ja Ypäjän kuntien alueella. Lisäksi toimintaa on myös Koski TL:ssä, Loimaalla, Oripäässä, Punkalaitumella, Somerolla ja Urjalassa.

Perustanut myös lastenkulttuurikeskus Lekan.

Juhlii syntymäpäiviään Ravintola Vanhassa Värjärissä järjestettävässä konsertissa 8. maaliskuuta kello 19.

Konsertti on maksullinen, mutta Kuvio tarjoaa tilaisuudessa kakkukahvit.

Uusimmat

Näkoislehti

25.9.2020

Fingerpori

comic