Lounais-Häme Forssa

Kulttuuriyhdistys Kuvion Minna Autio: "Taiteen avulla voidaan luoda mielikuvituksen, lohdun ja myötätunnon paikkoja elämän vaikeisiin hetkiin"

Kulttuuriyhdistys Kuvion juuri starttaava Taidetta näkyvissä -hanke vie taidetta viiteen hoitolaitokseen. Kuvion puheenjohtaja Minna Autio uskoo, että taide voi tarjota lohtua ja myötätuntoa vaikeaan tilanteeseen.
Kulttuuriyhdistys Kuvion Minna Autio kertoo, että juuri alkamassa olevaan Taidetta näkyvissä -hankkeeseen haetaan kulttuurituottajaa. Hankkeen ideana on tuoda taidetta viiden kunnan hoitolaitoksiin. Kuva: Tapio Tuomela
Kulttuuriyhdistys Kuvion Minna Autio kertoo, että juuri alkamassa olevaan Taidetta näkyvissä -hankkeeseen haetaan kulttuurituottajaa. Hankkeen ideana on tuoda taidetta viiden kunnan hoitolaitoksiin. Kuva: Tapio Tuomela

– Taiteen avulla voidaan luoda mielikuvituksen, lohdun ja myötätunnon pakopaikkoja elämän vaikeisiin hetkiin, Kulttuuriyhdistys Kuvion puheenjohtaja Minna Autio sanoo.

Taidetta hoitolaitoksiin ja uudenlaista yhteistyötä on luvassa, kun Kuvion uusi Taidetta näkyvissä -hanke pääsee vauhtiin.

Hankkeen ideana on viedä taideteos viiteen eri hoitolaitokseen kuhunkin Kuviossa mukana olevaan kuntaan: Forssaan, Tammelaan, Jokioisille, Ypäjälle ja Humppilaan.

– Jos saamme hankkeen nyt hyvin käyntiin, voi alkuvuonna hoitolaitoksissa olla jo taidetta seinillä. Budjetti teosta kohden on 1000 euroa. Teokset voivat olla keskenään hyvinkin erilaisia, kuvataidetta, keramiikkaa, käsityötä tai vaikka tekstiilitaidetta, ja niiden on tarkoitus jäädä hoitolaitoksiin, Autio kertoo.

Kuvio sai Hämeen maakuntarahastolta 12 000 euroa hankkeen toteuttamiseen. Summalla palkataan kulttuurituottaja hanketta koordinoimaan ja hankitaan teokset.

Autio uskoo, että taiteella on paikkansa hoitolaitoksien arjessa. Taide-elämyksiä tarvitaan niin potilaiden, omaisten kuin terveydenhuollon ammattilaisten arjessa.

– Terveydenhuollon potilaana ihminen on usein heikoimmillaan, hoitolaitoksessa olo voi tuntua pelottavaltakin. Erityisesti tällöin taide on tärkeää. Se tuo lohtua ja turvaa, rauhoittaa ja antaa eräänlaisen pakotien todellisuudesta. Tutkimuksien mukaan taide-elämykset vaikuttavat myönteisesti muun muassa potilaiden oloon, stressihormonipitoisuuksiin sekä esimerkiksi verenpaineeseen lääketieteellisissä toimenpiteissä. Taide voi myös viedä ajatuksia pois akuutista tilanteesta ja tarjota yhteisen puheenaiheen, Autio kertoo.

Lue myös: Kulttuuriyhdistys Kuvio keikautti kulttuurielämän: ”Vielä viisi vuotta sitten Forssan seutu oli kuin musta aukko”.

Minne ja keneltä?

Se, mihin hoitolaitoksiin teoksia tulee ja millaisia ne ovat, selviää hankkeen käynnistyttyä.

– Tilat päätämme yhdessä hyvinvointikuntayhtymän kanssa, kysymme myös yleisön mielipidettä. Sopivia teoksia etsitään yleisökilpailulla sekä suoraan, Autio kertoo.

Mukaan tulijat valitsee Kuvion jäsenistä ja hallituksesta koostuva taideraati. Raadille voi lähettää teosehdotuksia. Teokset myös kilpailutetaan. Liian tarkkoja kriteereitä ei Autio halua määritellä.

– Haluamme pitää kentän mahdollisimman avoimena, taiteen on tarkoitus olla mahdollisimman luovaa ja vapaata. Taide ei ole sellaista, että sen voi pistää laatikkoon ja sanoa, että tässä. Toivomme, että myös paikalliset taiteilijat innostuisivat ja lähettäisivät ehdotuksia. Valinnassa mennään kuitenkin teos edellä, Autio sanoo.

Kuvio hakee parhaillaan hankkeeseen kulttuurituottajaa, joka pitää langat käsissään ja vastaa aikatauluista, viestinnästä ja budjetista.

Kulttuurihyvinvoinnilla on arvoa

Autio toivoo hankkeen nostavan kulttuurihyvinvoinnin laajemminkin keskusteluun.

– Forssan seudun kunnat ovat hajanaisia ja melko pieniä, eikä alueellisia taidehankkeita ole seudulla juuri järjestetty. Kuvio on luonteva toimija ottamaan tällaisen hankkeen vetääkseen ja tuomaan taidetta Forssan seudun hoitolaitoksiin. Samalla voidaan herättää keskustelua taiteesta ja sen arvosta ihmisten hyvinvoinnille sekä henkisesti että konkreettisesti, Autio linjaa. FL

Taidetta näkyvissä

Kulttuuriyhdistys Kuvion hanke, jonka ideana on tuoda taidetta hoitolaitoksiin.

Hanke sai Suomen Kulttuurirahaston Hämeen rahastolta 12 000 euroa.

Mukana hankkeessa ovat Kulttuuriyhdistys Kuvio, nyt rekrytoitava hanketyöntekijä, Kuvion valitsema taideraati, mukaan valittavat taiteilijat, jäsenkunnat Forssa, Tammela, Jokioinen, Ypäjä ja Humppila sekä yhteistyökumppanina Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymä FSHKY. Mukana voivat toimia myös kiinnostuneet yritykset ja yhdistykset.

Hanketta palkataan organisoimaan kulttuurituottaja, ja hankkeen ohjausryhmään kuuluvat Kuvion, FSHKY:n ja jäsenkuntien edustajat. Teoksista päättää Kuvion valitsema taideraati. Teokset tilataan taiteilijoilta.

Kuvio on seudullinen kulttuuriyhdistys, jonka jäseniä ovat Tammelan, Forssan, Jokioisten, Ypäjän ja Humppilan kunnat, 31 eri kulttuuriyhteisöä sekä joukko taiteilijoita, kulttuurityöläisiä ja muita toimijoita.

Suomen Kulttuurirahaston Hämeen rahasto jakoi tänä keväänä kaikkiaan 20 000 euroa Taidetta hoitolaitoksiin -hankkeisiin.

Näkoislehti

28.9.2020

Fingerpori

comic