Lounais-Häme

Kuluttajariitalautakunta: Nokian Renkaiden testivilppi ei aiheuta korvausvelvoitetta, mutta on erittäin moitittavaa

Helsinki
03.11.2018, 10:09

Kotimaa

Nokian Renkaiden ei tarvitse hyvittää kuluttajille näiden ostamia autonrenkaita, katsoo kuluttajariitalautakunta. Asia koskee Nokian Renkaiden testivilppitapausta. Yhtiö toimitti useiden vuosien ajan lehtien rengastesteihin erikseen valmistettuja ja parempia renkaita kuin myyntiin.
Kuluttajariitalautakunnalla ei ole näyttöä, että kuluttajien ostamat renkaat olisivat olleet testimanipulaation vuoksi virheellisiä.
– Ei ollut riittävästi näyttöä siitä, että näiden testitulosten ja ostettujen renkaiden välillä olisi yhteys, sanoo kuluttajariitalautakunnan puheenjohtaja Pauli Ståhlberg.
– Pelkästään se, että antaa harhaanjohtavaa markkinointia ei tee yksittäisestä kaupasta sellaista, että siinä olisi tiedonantovirhe. Kytkös väärän tiedon ja tehdyn kaupan välillä pitäisi pystyä osoittamaan.
Massariitoihin ryhmävalituksia

Ståhlberg myöntää, että yksittäiselle kuluttajalle viallisen tuotteen osoittaminen voi olla hankalaa. Hän toivoisikin, että kuluttajien asiaa ajava kuluttaja-asiamies käyttäisi testivilpin kaltaisissa massaluontoisissa riidoissa aktiivisemmin ryhmävalitusmenettelyä.
– Silloin saisimme juttuja meille paremmalla aineistolla, Ståhlberg sanoo.
Puheenjohtajan mukaan Nokian Renkaiden tapauksen osalta lautakuntaan on tullut noin 250 valitusta. Niistä lautakunta käsitteli nyt viisi edustavaa valitusta, joiden avulla loput tapaukset pyritään ratkaisemaan.

Testitulosten manipulointi erittäin moitittavaa

Vaikka kuluttajariitalautakunta ei hyvityssuositukseen päätynytkään, pitää se renkaiden markkinoinnissa käytettävien testitulosten manipulointia erittäin moitittavana. Lautakunnan mukaan kuluttaja vertailee renkaiden ominaisuuksia toisiinsa etenkin testitulosten perusteella.
Moitittavuutta lisäsi lautakunnan mielestä, että renkaat vaikuttavat merkittävästi liikenneturvallisuuteen.
Nokian Renkaiden testivilppi tuli ilmi vuonna 2016. Kauppalehden paljastettua testivilpin Nokian Renkaat pahoitteli asiaa ja kertoi, että toiminta oli alalla ajoittain kyseenalaista.

https://www.kauppalehti.fi/uutiset/nokian-renkaat-viilannut-testituloksia/ec5e83e4-d903-32c6-ae37-d2a30e10c785

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti