Lounais-Häme

Kuluttajat asioivat mielellään automaatilla – Pakettiautomaattien määrä kasvaa rytinällä

Kuluttajat haluavat noutaa pakettinsa automaatista. Tähän toiveeseen vastaavat niin Matkahuolto, Posti kuin R-kioskitkin.
Posti on saanut rinnalleen useita kilpailijoita. Verkkokaupan kasvu ja kuluttajien toiveet ovat tehneet pakettiautomaateista kiinnostavaa liiketoimintaa.

Kansainvälisen postialan järjestön IPC:n julkaiseman verkkokauppatutkimuksen mukaan yli puolet suomalaisista tekee ostoksia ulkomaisista verkkokaupoista ainakin kerran kuukaudessa.

– Verkkokaupan liikevaihto kasvoi viime vuonna noin 10 prosenttia. Viime vuonna kuljetimme noin 15 miljoonaa pakettia, joista noin 60 prosenttia oli verkkokaupan lähetyksiä, summaa Matkahuollon liiketoimintapäällikkö Erkki Vehman.

Matkahuolto aikoo lisätä pakettiautomaattien määrää huimasti tämän vuoden aikana. Tämän hetken 150 automaattimäärä kasvatetaan neljään sataan.

Vehman uskoo, että kaikkien toimijoiden automaattiverkostot ovat kasvussa. Matkahuolto kasvatti hänen mukaansa pakettivolyymiaan viime vuonna 20 prosenttia. Automaateille on kysyntää.

Nopeaa ja helppoa asiointia

Matkahuollon teettämien tutkimusten mukaan kuluttajat toivoivat lisää automaatteja. Paketin nouto on nopeaa ja helppoa ilman jonottamista. Tämän allekirjoittaa myös R-kioskien kategoriapäällikkö Sanna Toijonen.

– R-kioskien pakettimäärät kasvavat erittäin positiivisesti. Ihmiset ostavat käyttötavaraa yhä enemmän netistä.

Sekä Matkahuollossa että R-kioskeissa pakettien jakelua tehostetaan yhteistyökumppanien avulla.

– Teemme yhteistyötä Lehtipisteen kanssa, joka on rakentanut pakettiautomaattiverkoston. Käytämme kaikkia heidän automaattejaan. Toinen yhteistyökumppanimme on Smartmile, joka hyödyntää pakettirobotteja, Vehman kertoo.

Kun normaaliin automaattiin mahtuu 80-100 lokeroa, pystyy Konecranesin automatiikalla varustettu pakettirobotti pyörittämään minimissään 300 pakettia.

40 prosenttia toivoo lähetyksen automaattiin

R-kioskit luovuttavat tiskeiltään Matkahuollon Postin, DHL:n ja DBSchenkerin kuljettamia paketteja. Uutuutena 150:een R-kioskiin tulee Postien pakettiautomaatit tämän kevään aikana.

– Tämä on vastaus kuluttajatutkimuksiin, joiden mukaan jopa 40 prosenttia toivoo lähetystä automaattiin. Siihen toiveeseen haluamme vastata, Toijonen sanoo.

R-kioskien erikoisuus on Ärräpaketit. Ne ovat tarkoitettu pienten tavaroiden lähettämiseen Ärrältä Ärrälle.

– Ärräpakettia käyttävät myös verkkokauppiaat, mutta yleisin tapa on kuluttaja-asiakkaiden välinen kauppa esimerkiksi nettikirpputoreilla, Toijonen kertoo.

Toijonen näkee R-kioskien kilpailuetuna keskeisen sijainnin, nopean asiakaspalvelun ja hyvät aukioloajat sekä tietenkin sen, että R-kioskeja löytyy myös pienemmiltä paikkakunnilta.

–Pienissä taajamissa olemme palvelukeskittymiä ja jopa kylän olohuoneen jatkeita. Tarjoamme palveluita, joita muuten ei kylällä olisi tarjolla kuten paketti- ja pankkipalveluja.

Verkkokaupan mahdollisuuksia hyödyntämättä

Matkahuollon pakettiautomaattien sijoittamiseen vaikuttaa paikkakunnan pakettivolyymi. Sijoituspaikkoina ovat usein suuret ostoskeskukset ja isommat marketit.

Vehman näkee Matkahuollon pakettiautomaattipalvelulla valoisan tulevaisuuden. Yksi syy näkemykseen on koko maan kattavassa kuljetusverkostossa.

– Bussit tarjoavat meille nopean jakelukanavan. Päivittäin liikennöi yli 20 000 bussivuoroa, joten kuljetusverkkomme on kattava ja suora.

Vehman kannustaa kotimaisia kauppiaita lisäämään toimintaansa verkossa.

– Suomalaiset kauppiaat eivät ole hyödyntäneet kaikkia mahdollisuuksia, mitä verkkokauppa tarjoaa. Näemme verkkokaupan suurena mahdollisuutena, Vehman päättää. FL.

Postin pakettiautomaatit

Postilla on tavoitteena lisätä noin 500 uutta pakettiautomaattia tänä vuonna.

Viime vuoden loka-joulukuussa Postin pakettiautomaattien kautta kulkeneiden pakettien määrä kasvoi 17 prosenttia.

Myös taloyhtiöiden on mahdollisuus saada Smartpost-automaatti. Kanta-Hämeestä löytyy kaksi taloyhtiön automaattia.

Postin automaatit sijoitetaan pääasiassa paikkoihin, joissa kuluttajat asioivat muutenkin. Taajamat ja päivittäistavarakaupan toimipaikat ovat tärkeitä.

Suomi Syö -taloustutkimuksen (2018) mukaan kuluttajat odottavat Postin pakettiautomaatteja ruokakauppojen yhteyteen.

Yhteensä 150 R-kioskia saa Postin pakettiautomaatin tämän kevään aikana.

Fingerpori

comic

Näkoislehti

27.2.2020