Lounais-Häme

Kumppanuuspöytä ehdottaa Tammelalle: kirjasto sijoitetaan kunnantalolle vuoden 2020 alusta

Tammelan kirjaston kumppanuuspöytä haluaa kirjaston siirrettäväksi kunnantalon alakertaan.

Ehdotus muotoutui kirjaston käyttäjien kokoontumissa kevään aikana. Jo aluksi kävi ilmi, että Suomen toiseksi pienimmän kirjaston toiminnan kehittäminen vaatisi ennen kaikkea lisää tilaa. Väljyys elävöittäisi toimintaa entisestään.

-Tilaa tarvitaan, jotta siitä voisi kehittyä se kaikkien kuntalaisten yhteinen olohuone, joka sen halutaan olevan, toteaa kumppanuustyöskentelyssä mukana ollut Teea Haavisto.

Kirjaston käyttäjät haluaisivat kirjastolla mahdollisuuden oleiluun, lukemiseen, tekemiseen ja vaikkapa pelaamiseen. Nyt se on lähinnä piipahduksen paikka.

-Varsinkin nuoret kokevat, että heille ei ole siellä tilaa. Jos kirjasto muuttaisi kunnantalolle, se olisi lähellä koulua, joka voisi myös hyödyntää kirjaston tiloja. Olen toiveikas, että päättäjät näkevät tässä ideassa suuren hyödyn, Haavisto suunnittelee.

Pelkkä muutto ei kuitenkaan ratkaise kaikkea. Kumppanit ehdottavat, että lisävoimavaraksi perustettaisiin Kirjaston ystävät -ryhmä. Se suunnittelisi kirjastopalveluita täydentäviä oheistoimintoja yhdessä kuntalaisten ja yhdistysten kanssa.

 

Sivistyslautakunnan keskiviikkoisen kokouksen pohjaesitys on, että kirjasto siirtyisi toimimaan kunnantalon ensimmäisessä kerroksessa nykyisissä aulatiloissa sekä teknisen toimen tiloissa 1.1.2020 alkaen.

Muutoksen ideoineet toteavat, että yhdistämällä kirjaston ja kunnantalon infopisteet mahdollistuvat pidemmät aukioloajat. Tästä hyötyisivät niin kuntalaiset kuin vapaa-ajanasukkaat ja matkailijatkin.

Uusi sijainti toisi myös etuja: talossa on jo valmiina muun muassa lounaskahvila, esteetön kulku, wc- ja naulakkotiloja, työhuoneita ja valtuustosali isompien tilaisuuksien järjestämiseen sekä riittävästi parkkipaikkoja.

Kumppanuuspöytä ehdottaa myös, että kirjasto olisi omatoimikäytössä.

-Kirjastoon pääsisi kirjastokortilla kirjautumalla vaikkapa yhdeksän aikaan illalla, ja palvelu olisi tehokkaammin käytössä, ryhmä huomauttaa.

Asiakkaat toivoivat muun muassa teematoveja ja neuvontaa eri aiheista, elokuvaesityksiä, kuunnelmailtoja, digineuvontaa, kirjakätköilyä, 3D-tulostusta, kokoontumistiloja yhdistyksille, hiljaista tilaa, äänieristettyä pelihuonetta nuorille, olohuonemaista tilaa kuntalaisten kokoontua tai olla omissa oloissaan.

 

Asukkaat koottiin sivistyslautakunnan päätöksellä pohtimaan kirjaston kehittämistä Tammelassa. Avoin ideointitilaisuus pidettiin tammikuussa, ja kaikki kiinnostuneet mahtuivat mukaan kehittämään.

Ryhmä kokoontui kolme kertaa.

-Työskentelytapa oli vapaamuotoinen ja hyödyllinen; koolla oli juuri niitä henkilöitä, joita kirjaston kehittäminen kiinnostaa. Kuntalaki ja Tammelan strategiakin edellyttävät kuntalaisten roolia päätöksenteossa, kertoo työtä ohjannut kirjastonjohtaja Soili Ojanen.

Runsaan vuoden voimassa ollut uudistettu kirjastolaki luettelee kirjaston tehtäviksi esimerkiksi tarjota tiloja oppimiseen, harrastamiseen, työskentelyyn ja kansalaistoimintaan sekä edistää yhteiskunnallista ja kulttuurista vuoropuhelua.

Tammelan rooli Unicefin lapsiystävällisenä kuntana velvoittaa myös päätöksenteossa sekä palvelujen suunnittelussa ja kehittämisessä huomioimaan lapset ja nuoret tasa-arvoisina kunnan asukkaina.

-Tulevassa maakuntauudistuksessa sivistys- ja kulttuuripalvelut tulevat korostumaan kunnan tehtävänä. Hyvinvoinnin ja terveyden edistämistehtävä jää kuntiin. Siis juuri se osa, jossa kirjastopalveluilla on tärkeä rooli, Ojanen muistuttaa.

Kumppanuuspöydän työskentelyä koordinoi Ojasen lisäksi kyläasiamies Elina Leppänen Hämeen kylät ry / Omalta kylältä Hämeessä -hanke. FL

 

Aiheesta aiemmin:

https://www.forssanlehti.fi/uutiset/46045-kunnanvirasto-olohuoneeksi-kayttajat-kehittavat-kirjastoa-tammelassa-eika-villeja

https://www.forssanlehti.fi/uutiset/45669-tammelassa-kehitetaan-kirjastoa

https://www.forssanlehti.fi/uutiset/32185-35-20-tammelan-uudelle-kirjastolle

 

Uusimmat

Fingerpori

comic