Lounais-Häme Ypäjä

Kun hevoset ovat areenalla, katsomot ovat täynnä – Ypäjän Hevosopiston avoimet ovet kiinnostavat vuodesta toiseen

Terapiahevoset, suuret tapahtumat, ikäihmiset ja ratsuttajapalvelut kuuluvat Ypäjän Hevosopiston tulevaisuuteen.
Hertta Entonen haaveilee omasta hevosesta ja hevosalan tutkinnosta. Hän tutustui lauantaina Ypäjän Hevosopistoon äitinsä Hanna Susi-Entosen kanssa. Kuva: Tapio Tuomela
Hertta Entonen haaveilee omasta hevosesta ja hevosalan tutkinnosta. Hän tutustui lauantaina Ypäjän Hevosopistoon äitinsä Hanna Susi-Entosen kanssa. Kuva: Tapio Tuomela

Hevonen jaksaa kiinnostaa suomalaisia vuodesta toiseen.

Siitä saatiin jälleen todiste Ypäjän Hevosopiston avoimien ovien päivässä, kun Ypäjä-hallin katsomo oli hevosnäytöksen aikaan täynnä.

Hevosiin tutustuminen kiinnosti tuttuun tapaan lapsiperheitä, mutta erityisen iloiseksi Ypäjän Hevosopiston toimitusjohtaja Pauliina Mansikkamäki tuli nähdessään katsomossa runsaasti nuoria.

– Yleisössä istui varmasti paljon hevosalan tutkinnosta kiinnostuneita.

Viime vuonna tutkinto-opiskelijoita oli yli 700

Kiinnostus opintoja kohtaan toi opiston avoimien ovien päivään esimerkiksi marttilalaisen Hertta Entosen. 11 vuoden iästä huolimatta Hertta on harrastanut ratsastusta jo kahdeksan vuotta, ja nyt hän haaveilee omasta hevosesta. Opinnot esimerkiksi hevosten hoidossa kiinnostaisivat.

Hertta kiersi päivän aikana opiston tallit ja tutustui toimintaan. Hän on aiemmin käynyt opistolla katsomassa estekisoja, mutta alue kokonaisuutena ei ollut ennestään tuttu.

– Kyllähän täällä hyvältä näyttää, nuori tuumasi.

Pauliina Mansikkamäen mukaan Ypäjän Hevosopisto on laajin hevosalan koulutuksen tarjoaja koko maassa. Se näkyy myös oppilaitoksen houkuttelevuutena. Viime vuonna Hevosopistolla opiskeli reilut 700 tutkinto-opiskelijaa.

Mansikkamäen mukaan opiston pitää olla kuitenkin herkkänä yhteiskunnallisille muutoksille.

– Olisi hullua sulkea silmät siltä tosiasialta, että yhteiskunta muuttuu, seudun ikärakenne muuttuu ja väki vähenee. Oppilaitoksen on muututtava mukana.

Mansikkamäki viittaa siihen, että nuorten määrä seudulla vähenee, ja se on otettava vakavasti. Negatiivisesta kehityksestä huolimatta opisto haluaa tulevaisuudessakin turvata koulutusmahdollisuuden kaikkiin hevosalan ammatteihin.

– Me sinnittelemme.

Toinen suuri yhteiskunnallinen muutos on hevosen roolin muuttuminen.

Työjuhdasta on kehittynyt vuosikymmenten saatossa ystävä, harrastuskumppani ja yhä useammin myös terapeutti.

Terapeuttinen puoli korostunee tulevaisuudessa myös Ypäjän Hevosopiston toiminnassa. Nuorison vähentyessä katse käännetään muihin suuntiin: ikäihmisiin ja terapiamahdollisuuksiin.

Paikalliset yrittäjät yhteistyöhön opiston kanssa

Tuorein Hevosopiston kehittämispäätös on nuorten ratsujen koulutuksen lisääminen.

Paikalliset hevosalan yrittäjät Janna Jensen ja Riikka Harjula siirsivät lauantaista lähtien kaupallisen toimintansa osaksi Hevosopistoa. Tämä tarkoittaa, että opisto hyötyy Jensenin ja Harjulan ammattitaidosta esimerkiksi ratsuhevosten kouluttamisessa ja ratsuhevosjalostuksessa. Lisäksi Jensen ja Harjula tarjoavat apuaan perustutkintojen opetuksessa ja opetuksen suunnittelussa.

Opiston tulevaisuudennäkymät viittaavat myös siihen, että tapahtumien ja kilpailujen määrä kasvaa. Lisää tilaisuuksia Ypäjälle tuo heinäkuussa valmistuva islanninhevosareena, mutta ensi kesää odotetaan toisestakin syystä:

– Ypäjällä järjestetään kesällä viiden lajin PM-kisat. Missään muualla maassa se ei olisi olosuhdesyistä mahdollista, Mansikkamäki sanoo.

Kilpailu kestää kesäkuusta elokuulle ja sen odotetaan tuovan hyöytä muillekin alueen yrittäjille.

Ypäjän Hevosopiston näytöksen valloittavin osuus oli varsojen elämän ensimmäinen esiintyminen. Kuva: Tapio Tuomela
Ypäjän Hevosopiston näytöksen valloittavin osuus oli varsojen elämän ensimmäinen esiintyminen. Kuva: Tapio Tuomela

Tätä kaikkea on Hevosopisto

Ammatillinen koulu

Ratsastuskoulu ja ravikoulu

Hevosurheilun valmennuskeskus

Hevosurheilumuseo

Hevostapahtumien järjestäjä

Nuorten ratsujen ja ravureiden kouluttaja

Hevosten täyshoitopaikka

Kokouspaikka

Hevosopisto lukuina

Tutkinto-opiskelijoita oli viime vuonna 712.

Perustutkintolinjoja on 8.

Hevosia on reilut 200.

Talleja on 5.

Uusimmat

Näkoislehti

23.9.2020

Fingerpori

comic