Lounais-Häme

Kun home ajaa kadulle: Sisäilmaongelmat voivat johtaa jopa asunnottomuuteen

Sisäilmasta oireilusta juurensa juontavaan asunnottomuuteen voidaan vaikuttaa tehokkaasti kuntatason ennaltaehkäisevillä ja auttavilla palveluilla.
Sisäilmaoireita koetaan useammin töissä kuin kotona, mutta tarkkaa syytä tälle ei tiedetä. Kuva: Markku Tanni, arkisto

Yksi asunnottomuuteen ajava riskitekijä on sisäilmasta oireilu ja sairastaminen, Hengitysliitto kertoo.

Asunnottomuuteen voi ajaa esimerkiksi kodin menettäminen homevaurion vuoksi. Työpaikan sisäilmasta oireilu taas voi johtaa työelämän ulkopuolelle jäämiseen ja sitä myötä taloudellisten vaikeuksien kasaantumiseen. Osa on jatkuvassa vuokra-asunnon vaihtokierteessä, eikä kaikkien kukkaro kestä jatkuvien päällekkäisten takuuvuokrien tai vuokrien maksua.

Hengitysliitto on laatinut kartoituksen sisäilmasta oireilevien ja sairastavien tilapäismajoituksen tarpeista sekä asunnottomuuden kokemuksista.

Kartoituksen toivotaan toimivan keskustelun avauksena ongelmasta. Hengitysliitto kertoo saavansa jatkuvasti aiheesta palautetta, mutta ongelman olemassaoloa yhteiskunnassa ei ole liiton mukaan vielä ymmärretty. Kartoituksessa esiin piirtyvä asunnottomuus ei tule näkyviin perinteisesti kerätyissä asunnottomuustilastoissa.

Lue myös:  Tommi Simola: ”Ei minun enää auta kiukutella elämälle, olen kusessa” – Forssan seudulla noin 20 asunnotonta

 

Hengitysliiton mukaan kuntien asuntotoimien valmiuksia tunnistaa sisäilmasta oireilevien ja sairastavien tilanteita sekä asunnottomuuden uusia muotoja on lisättävä. Niin kuntien kuin valtakunnankin tason päättäjät voivat omalta osaltaan edistää ratkaisuja asunnottomuuteen.

– Hyviä konkreettisia keinoja tähän voivat olla esimerkiksi kokemustoimijoiden äänen kuuleminen kunnan asiakasraadeissa, sisäilmatoiminnan suunnittelija Sari Mäki kertoo.

– Lisäksi sairastuneella pitää olla automaattisesti järjestetyt mahdollisuudet kunnan välittämien asuntojen koeistumiseen ja nukkumiseen. Tilapäismajoitusratkaisujen on myös mahdollistettava koko perheen majoittuminen samassa paikassa, joka on sisäilmaltaan puhdas ja hajusteeton.

Forssassa järjestettiin keskiviikkona ensimmäistä kertaa Asunnottomien yö -tapahtuma, jossa keskustelemassa oli useita asunnottomuuden kanssa painivien parissa työskenteleviä esimerkiksi sosiaali- ja terveysalalta. FL

Fingerpori

comic

Näkoislehti

25.1.2020

Uusimmat