"Kun lämpötiloissa mennään viileään suuntaan, saadaan siinä myös nauttia vähän auringonpaisteesta"

Helsinki
17.11.2018, 21:04

Kotimaa

Auringonpilkahduksia saataneen lähes koko Suomessa sunnuntaina, kertoo Ilmatieteen laitos. Pilvilautta voi peittää auringon Itä-Suomessa sunnuntaina, mutta maanantaina auringonpilkahduksia voi olla paikoin luvassa myös maan itäosassa.
– Jos huomista katsotaan, niin aika isossa osassa maata on päivällä ainakin pilkahduksia auringosta. Näyttäisi, että itäiseen osaan maata syntyy aika tiiviin näköinen pilvilautta, mutta maan länsiosassa ja pohjoisessa auringon näkymiselle on mahdollisuuksia. Maanantainakin näyttäisi siltä, että aurinkoa tullaan ainakin paikka paikoin näkemään myös tuolla idässä, kertoo päivystävä meteorologi Ari-Juhani Punkka.
Lännessä aurinko voi näyttäytyä paikoin vielä tiistainakin.
– Aiemmin pilvikatto peitti koko maan, mutta sunnuntaista tiistaihin pilvialue ei todellakaan näytä yhtenäiseltä, eli kyllä aurinkoa nähdään. Kun lämpötiloissa mennään viileään suuntaan, saadaan siinä myös nauttia vähän auringonpaisteesta.

Koko Suomi viilenee

Punkan mukaan lämpötilat ovat olleet matkalla alaspäin jo jonkin aikaa, ja sama laskusuhdanne jatkuu sunnuntaina.
– Alkava viikko tullaan menemään selvästi alemmissa lämpötiloissa kuin tämä päättyvä viikko.
Sunnuntaina Etelä-Suomessa on noin viisi lämpöastetta, kun taas Pohjois-Suomessa on noin viisi pakkasastetta. Maan pohjoisosassa asteet eivät juuri heilahda suuntaan tai toiseen alkuviikosta, kun taas Etelä-Suomessa lämpötilat putoavat maanantaina nollan tuntumaan.
– Maan eteläosassa mennään ensi viikolla nollan molemmin puolin, päivisin ehkä aavistuksen plussan puolella ja yöaikaan jonkin verran pakkasen puolella. Lämpötilan vaihteluväli ei näytä kasvavan kovin suureksi, päivän ja yöajan lämpötilojen ero on noin viitisen astetta, Punkka kertoo.
Sateita ensi viikolla ei juuri saada. Lapissa voi sataa hieman lunta, mutta Norjan vuoristo nappaa suurimman osan sateista.

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic