Lounais-Häme Forssa

Kun metsän on aika vaihtaa omistajaa – miten onnistuu metsätilan sukupolvenvaihdos?

Metsänhoidon sukupolvenvaihdosta kannattaa alkaa miettiä ajoissa eläkeiässä.
"Aihealue on laaja", kertoi Jukka Matilainen metsänomistuksen sukupolvenvaihdoksesta. Siksi mm. Metsäkustannus on julkaissut asiasta Sujuvasti seuraavalle -oppaan ja Suomen metsäkeskus tarjoaa neuvoja asiassa.

Metsänhoitoyhdistys Lounais-Hämeen toiminnanjohtaja Kari Kannisto kertoo, että tällä hetkellä eletään poikkeuksellista puukauppa- ja toimintasuhdannetta. Tiistaina Metsäkeskuksen kanssa Lounaismaan Osuuspankissa Forssassa järjestetyssä tilaisuudessa pohdittiin onnistunutta metsän sukupolvenvaihdosta.

– Viime keväänä tukkipuun hinnat hyppäsivät ylöspäin ja kuituhintoihinkin on tullut jonkun verran korotuksia. Puukauppa käy sen mukaisesti, vilkasta on.

Kaikki juontaa siitä, että teollisuuden investointeja on realisoitu. Tukkipuulle on tällä hetkellä tukevasti käyttöä, vaikka suunta näyttää, että vientihinnat eivät ole kasvaneet tukkihintojen suhteessa ollenkaan.

– Tällaisessa suhdanteessa on uuden metsänomistajan todella mukava lähteä metsästä saatavia kauppasummia, lahjaveroja tai muita realisoimaan.

Metsänomistaja Jouko Pynnöniemi omistaa Forssassa 11 hehtaaria talousmetsää. Pynnöniemi hoitaa vielä metsänsä itse, mutta lapset asuvat kaukana kotikulmilta ja päätöksiä olisi kohta tehtävä.

– Nyt eläkeiässä on mukava jo mahdollisesti suunnitella jatkoa. Kyllä tässä vielä jalka nousee, mutta katsotaan sitten 10 vuoden päästä.

Pynnöniemen metsään kuuluu hakkuukypsää metsää, kasvatusmetsää, taimikkoa, ja istutuksia. Yksi jatkovaihtoehto hänellä on liittyminen yhteismetsään.

– Se on oman metsäni rajanaapurina. Hoito siirtyy yhteismetsälle ja lapset saavat osuushyödyn.

Keskimmäinen Pynnöniemen lapsista asuu Oulussa asti, mutta hän olisi ehkä kiinnostunut metsänhoidosta.

– Puoliksi myyminen ja puoliksi lahjoittaminen olisi siinä tapauksessa ehkä ihan kätevää.

Suomen metsäkeskuksen Jukka Matilainen kertoi kuulijoille, minkä tyyppisiä vaihtoehtoja Metsänomistuksen sukupolvenvaihdokseen on olemassa. Metsänomistajan keski-ikä Suomessa on tällä hetkellä 61 vuotta.

– Kun metsänomistaja on täyttänyt 70 vuotta, hänen aktiviteettinsa laskee keskimääräisesti aika paljon. Uudetkin metsänomistajat ovat keskimäärin jo noin 50-vuotiaita.

Suomessa noin 15000 metsätilaa vaihtaa omistajaa vuosittain.

– Suurimmaksi osaksi tilat menevät kuitenkin perintönä tai lahjana, käytännössä omistajien lapsille. Sukulaiskauppoja tehdään myös.

Omistajan kannattaa tehdä sukupolvenvaihdos vielä ollessaan oikeustoimikelpoinen. Muistihäiriöt, paha sairastuminen tai hoivakotiin joutuminen sotkevat jo asiaa. Tärkeä, muttei missään tapauksessa keskeisin asia vaihdoksessa on myös verotus.

– Jos lähdetään pelkkien edullisimpien verovalintojen perusteella, lopputulos ei välttämättä ole sellainen kuin haluaisi.

Sukupolvenvaihdoksen yleisimpiä vaihtoehtoja on kolme: kauppa, lahjoitus tai perintö. Kauppa voidaan tehdä täyteen hintaan tai osittain lahjana.

– Myyjä tai omistaja saa tällöin kauppahinnan, ostajalle jää metsävähennysoikeus.

Metsän voi myös antaa kokonaan lahjana jälkipolville tai voi valita yhteisomistuksen. Sen muotoja ovat esimerkiksi yhtymä, kuolinpesä ja vähän tunnetumpi yhteismetsä. Kolmas vaihtoehto on jättää metsä perinnöksi testamentissa tai normaalissa perimysjärjestyksessä.

– Metsätilojen arvotus perintö- ja lahjaverotuksessa tapahtuu aina ns. käyvän arvon mukaisesti ja normaalitilanteissa tehdään metsän arvomäärittely. On tärkeää tehdä hyvä tila-arvio.

Myös yleisen pääomaverokannan mukaan menevä luovutusvoittovero kannattaa ottaa huomioon.

– Maa- ja metsätilojen kaupat lähisukulaisten kesken ovat poikkeus luovutusvoittoverotuksessa. Niissä veroa ei tule maksettavaksi – tietyillä ehdoilla.

Kaupoissa ostajalle tulee myös metsävähennysoikeus, joka Matilaisen mukaan on pitänyt Suomen metsätilamarkkinoita ylikuumentuneessa tilassa jo pitkään.

– Kun ostat metsätilan, saat vähentää siinä hankintahinnasta 60 prosenttia puunmyyntituloverotuksesta. Tämän vuoksi kauppa sukupolvenvaihdostilanteessa on monesti ostajallekin järkevä.

– Vaikka metsävähennys on hyvin tehokas verojen pienentäjä, se on luonteeltaan eräänlaista vippiä Verohallinnolta. Jos tilan myy pois lähisuvun ulkopuolelle, käytetty metsävähennys tuloutetaan luovutusvoittoverotuksessa. FL

Fingerpori

comic

Näkoislehti

17.2.2020

Uusimmat