Lounais-Häme

Kun nuorikin voi olla vanha – ikäpuku vie fysiikan vanhuksen tasolle

Jo sängystä nouseminen on kankeaa. Turha yrittää nousta suoraan istuma-asentoon, parempi hivuttautua kyljen kautta sängyn reunalle ja siitä suoristua, kuten ikäihmisiä neuvotaankin nousemaan sängystä.

Ikäpukuun sonnustautunut hoiva-avustajaopiskelija Vera Melkova kävelee reippaasti reilu 22 kiloa painava asu päällään pöydän ääreen, mutta lääkkeiden saaminen dosetista aiheuttaa hankaluuksia. Kasvoja peittävä visiiri huonontaa näkökykyä ja kädessä olevat kahdet hansikkaat vievät sorminäppäryyden. Samoin kengännauhojen saaminen siisteihin solmuihin ottaa oman aikansa ja vaivansa.

Nauhattomat tossut säästäisivät aikaa ja vaivaa.

-Hirveän turhauttavaa! Sormet ovat ihan puuroa eivätkä tottele, Melkova hymähtää.

Tasapainolaudalla ja rapuissa käveleminen on normaalia hitaampaa ja hankalampaa, mutta kulkeminen sujuu suhteellisen mukavasti.

Silti muutaman minuutin kierroksen päättyminen vaikuttaa olevan helpotus.

-Kyllä siinä hengästyi, Melkova kertoo.

 

Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymän jokioislaisen Palvelukeskus Intalankartanon työntekijät pääsivät keskiviikkona konkreettisesti kokeilemaan, miltä ikäihmisenä tuntuu, kun liikkuminen on raskasta, eivätkä aistit pelaa entiseen tapaan.

Turun ammattikorkeakoulussa toimintaterapeutiksi opiskeleva Saana Nurminen toi neuvontakeskus Kunnonkodista Turusta Jokioisille AgeMan-ikäpuvun, jolla osoitetaan ikääntymisen fyysisiä vaikutuksia.

Puku koostuu erilaisista kerroksista, jotka huonontavat toimintakykyä. Esimerkiksi liikkumista vaikeuttavat nivelten liikeratojen rajoittimet esimerkiksi kyynär- ja polvitaipeissa sekä kaulassa. Eri puolille kehoa kohdennetut lisäpainot tekevät liikkumisesta raskasta.

Kuulosuojaimet tuovat keskivaikean kuulovamman, keltainen visiiri muuntaa värinäköä, rajoittaa näkökenttää ja vaikeuttaa katseen kohdentamista.

-Puvun kautta konkretisoituu, kuinka tärkeitä esimerkiksi esteetön kulku, oikeanlaiset kengät sekä apuvälineet, kuten suurennuslasi, ovat vanhuksen arjessa, asumispalveluesimies Katriina Jokinen sanoo.

-Ihminen muistaa paremmin sen, mitä hän kokee itse, kuin sellaisen, joka hänelle kerrotaan. Siksi halusin ikäpuvun meidän henkilökuntamme kokeiltavaksi.

 

Pukua testannut sairaanhoitaja ja tiimikoordinaattori Peija Heikkinen kertoo kokemuksen olleen valaiseva.

-Asiat piti tehdä rauhallisesti. Välillä kun ikäihminen sanoo, että ”en pääse täältä ylös”, sitä on miettinyt, että mikäs nyt. Puvun testaaminen näytti, kuinka paljon jäykkyys vaikuttaa, Heikkinen sanoo.

-Lihasvoimalla pystyi kompensoimaan painojen tuomaa hitautta, mutta oli todella hankalaa, kun ei taivu. Kävelykin tuntui aika huteralta, sairaanhoitaja Tuulia Tenovuo sanoo.

Lähihoitaja Kirsi-Mari Laine koki ahaa-elämyksen.

-Kehotamme aina ikäihmisiä istumaan tuolissa ihan takana, mutta kaikkein helpointahan ihan tuolin etuosassa istuminen oli, Laine huomaa.

Heikkinen toteaa erityisen hankalaksi liikkumisen ulkona. Ei siis ole ihme, jos osa ikäihmisistä välttelee ulos lähtemistä.

-Jos ei näe eteensä, ei kai sitä halua lähteä, Heikkinen toteaa. FL

 

 

Mikä ikäpuku?

AgeMan-ikäpuku on saksalaisen Meyer-Hentschel instituutin kehittämä.

Puku on yli 20 vuoden kehitystyön tulos.

Sen avulla pyritään auttamaan ihmisiä ymmärtämään ikääntymisen fyysisiä vaikutuksia.

Puku painaa yhteensä noin 22 kiloa.

Suomessa vastaavia pukuja on vain muutama kappale.

Lähteet: turkuamk.fi, avaava.fi.

Uusimmat

Fingerpori

comic