Lounais-Häme Forssa

Kun perheeseen muuttaa vieras lapsi – Forssassa kehitettiin "äitiyspakkaus" lähentämään sijaisperheitä

Sijaisperheeseen muuttava lapsi tarvitsee läheisyyttä siinä missä kuka tahansa muukin lapsi. Forssassa kehitettiin "äitiyspakkaus" lähentämään sijaisperheitä.
Kiintymyspaketin avulla pyritään tuomaan lasta lähemmäs sijaisperhettään. Lastensuojelun päällikkö Maija Kandolin toteaa, että jotta sijoitus perheeseen onnistuu, tulee lapsella olla hyvä suhde sekä sijaisperheeseensä että omiin vanhempiinsa. Kuva: Lassi Puhtimäki
Kiintymyspaketin avulla pyritään tuomaan lasta lähemmäs sijaisperhettään. Lastensuojelun päällikkö Maija Kandolin toteaa, että jotta sijoitus perheeseen onnistuu, tulee lapsella olla hyvä suhde sekä sijaisperheeseensä että omiin vanhempiinsa. Kuva: Lassi Puhtimäki

Kun lapsi sijoitetaan lastensuojelun kautta sijaisperheeseen, kiintymyksen rakentaminen lapsen ja perheen välille on usein vaikeaa, Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymän (hyky) perhepalveluiden palvelualuejohtaja Riikka Lammintausta-Mäkelä ja lastensuojelun päällikkö Maija Kandolin kertovat.

Perheeseen saapuu sijoituksessa yleensä vieras lapsi, jonka kanssa perheen tulisi kuitenkin lähentyä, mielellään mahdollisimman pian. Kiintymystä vaikeuttaa se, että jo pienellä lapsella saattaa olla taustallaan hylkäämisen tai vaille jäämisen kokemuksia, jopa traumoja.

– Jokainen lapsi tarvitsee kuitenkin hoivaa ja läheisyyttä, Lammintausta-Mäkelä sanoo.

Hänen mukaansa sijoitussuhde katkeaa aivan liian usein.

Sijoituksen katkeamisen syynä on usein lapsen sopeutumattomuus perheeseen tai perheen sopeutumattomuus lapseen. Sopeutumattomuus taas kielii usein siitä, että lapsi ja perhe eivät ole lähentyneet tarpeeksi.

– Pääsääntöisesti sijoitukset onnistuvat, silloin lapsella täytyy olla hyvä suhde sekä omiin vanhempiinsa että sijaisperheeseen, Kandolin sanoo.

Kiintymyspaketissa on tavaroita, jotka kannustavat hoivaamaan, koskettamaan ja tekemään asioita yhdessä sijaisperheessä. Kuva: Lassi Puhtimäki
Kiintymyspaketissa on tavaroita, jotka kannustavat hoivaamaan, koskettamaan ja tekemään asioita yhdessä sijaisperheessä. Kuva: Lassi Puhtimäki

Kirjoja, peitto, hiusharja

Hykyssä on tehty lastensuojelun ja lastenpsykiatrian puolella töitä, jotta kiintymyssuhteet lapsen ja sijaisperheen välillä saataisiin mahdollisimman toimiviksi.

Tuloksena on perhehoidon tukipakettikokonaisuus, jonka voi jakaa kolmeen osaan. Kokonaisuuteen kuuluvat perhehoitoon sijoitettujen lasten biologisille vanhemmille tarkoitetut tukikäynnit, perhehoitajille suunnattu kesy-neuvola sekä konkreettinen äitiyspakkausta muistuttava ”kiintymyspaketti”.

Kiintymyspaketti on pahvilaatikko, johon on kerätty erilaisia hoivaa, hoitoa ja koskettamista lisääviä tavaroita. Paketin mukana lapsi ja sijaisperhe saavat muun muassa värikyniä, pehmonallen, kirjoja, torkkupeiton, Uno-kortit, kosteusvoidetta ja hiusharjan.

Paketti jaetaan kaikille sijoitettaville lapsille.

Forssan Lehti uutisoi (FL 9.11.) viime viikolla, että lastensuojelussa kärsitään Kanta-Hämeessä työvoimapulasta, mikä on johtanut myös siihen, että tapaamisvälit ovat ajoittain sijaishuoltopaikkojen ja lastensuojelun välillä venyneet. Lammintausta-Mäkelä toteaa, että kiintymyspaketilla ei pyritä paikkaamaan työvoimapulaa, mutta mikäli sijoitukset saadaan toimimaan pidemmän aikaa ja toimivammin, keventää se samalla kuormitetun lastensuojelun työtaakkaa.

 

Myös Forssassa vieraillut ministeri Krista Kiuru kommentoi lastensuojelun ongelmiaKrista Kiuru: Teette ansiokasta työtä

 

Viritetään hoivaamiseen

Lammintausta-Mäkelä kertoo, että jokainen laatikon tavara on mietitty tarkkaan, eikä mikään ole siinä sattumalta. Värikynät ja pelikortit voivat antaa yhteistä tekemistä sijaisperheen vanhemmille sekä lapsille, torkkupeiton alle voi mennä vaikka yhdessä pötköttämään, kuumemittari ja laastarit lisäävät hoivaamista.

Tavarat toimivat itse käyttötarkoituksensa lisäksi ikään kuin muistilappuina ja kannustuksena ottamaan kontaktia perheeseen tulleeseen lapseen. Yhtä lailla lapsi voi muistaa hiusharjan nähdessään, että oli mukavaa, kun sijaisäiti tai -isä harjasi hiukset, voisi pyytää häntä tekemään sen uudelleen.

– Tavoitteena on virittää perhehoitajaa hoivaamiseen. Esimerkiksi käsien tai jalkojen rasvaus tai hiustenharjaus totuttaa lasta kosketukseen ja antaa läheisyyttä. FL

 

Lue myös: Sijoitettujen nuorten jälkihuoltoa pitkitetään yli kaksinkertaiseksi – Lastensuojelun paineet kasvavat

 

Näkoislehti

15.7.2020

Fingerpori

comic