Lounais-Häme

Kun Tiina kokeili seksin myymistä ensimmäisen kerran, hän hämmästyi: "Näinkö suosittua seksin ostaminen Suomessa on?"

Lännen Medialle päiväkirjaa pitänyt seksityöntekijä tapasi kahden viikon aikana kymmeniä asiakkaita. Yksi heistä oli kolmikymppinen mies, joka halusi päästä poikuudestaan. Vakioasiakas puolestaan toivoi dominoivaa asennetta ja sai sitä. Yhden asiakkaan kanssa keskustelu ajautui tamperelaisten ja helsinkiläisten eroihin. Kun parisuhteessa toinen tekee seksityötä, se on otettava vain työnä. Tiinalle parasta vapaa-aikaa ovat yhteiset illat puolison kanssa.
Yhdeksän vuotta seksityötä tehnyt Tiina piti Lännen Medialle päiväkirjaa, jossa hän kertoo työnsä arjesta ja siitä, millaisia asiakkaita hän tapaa. Kuva: Teija Soini

”Tiina” on noin nelikymppinen suomalainen Etelä-Suomessa asuva nainen. Hän jakaa arkielämänsä puolisonsa kanssa ja työskentelee yrittäjänä. Ammatiltaan Tiina on seksityöntekijä.

Tiina piti Lännen Median pyynnöstä kahden viikon ajan päiväkirjaa, jossa hän avaa sitä, millaista seksityöntekijän arki ja yksityiselämä Suomessa on. Päiväkirjassaan hän kuvaa asiakastapaamisiaan, ammattiin liittyviä asenteita sekä sitä, miksi hän päätyi alalle.

Turvallisuussyistä lehti ei julkaise Tiinan oikeaa nimeä tässä jutussa, sillä seksityöntekijät kohtaavat työssään häirintää ja uhkailua. Myös ammattiin liittyvät asenteet vaikuttavat siihen, ettei seksityöstä haluta puhua omalla nimellä ja omilla kasvoilla.

Koska seksityössä on kyse seksistä, myös siitä kerrotaan myös tässä päiväkirjamerkintöihin perustuvassa jutussa. Toimitus on lyhentänyt ja tiivistänyt tekstiä.

 

Lue myös: Seksityön arjesta päiväkirjaa pitänyt Tiina kertoo nyt, miten hän erottaa seksin ja tunteet toisistaan – “Aika moni harrastaa seksiä kevein tuntein” (10.3.2019)

 

Näin minusta tuli seksityöntekijä

”Aloittaessani seksityön etsin itselleni lisäansioita duunista, jota pystyisin tekemään epäsäännöllisen päätyöni ohella. Useita töitä kokeilleena tiesin, ettei pääduuniini istuvia lisäansiotöitä kovin paljoa ollut tarjolla.

Työpaikkoja netissä selaillessani löysin hakuja alastonkuvauksiin, joista mieleeni tuli, käyköhän Suomessa seksi kaupaksi. Hain netistä tietoa lisää, ja nopeasti löysin ilmoituksia ja keskustelufoorumeita.

”Silmät suurina katselin tyttöjen ilmoituksia ja mietin, uskaltaisinko kokeilla. Päätin uskaltaa.”

Silmät suurina katselin tyttöjen ilmoituksia ja mietin, uskaltaisinko kokeilla. Päätin uskaltaa.

Otin mallia toisten ilmoituksista ja sain aikaiseksi oman hyvin kömpelön ilmoituksen sekä pari surkeaa epätarkkaa kuvaa. Mietin, että ihme, jos näillä jonkun asiakkaan saisin.

Toisin kävi.

Muutamaa tuntia myöhemmin vastauksia oli tullut kymmeniä, ja parin päivän päästä satoja. En voinut uskoa silmiäni.

Karsin viestejä todella paljon. Valitsin sieltä muutaman kymmenen, keiden kanssa aloin läpikäymään sitä, mitä olin päättänyt tarjota ja mihin hintaan.

Otin varauksia yhdelle viikonlopulle ja päätin, että katson sen jälkeen fiilikset. Koko viikonloppu oli nopeasti loppuunmyyty ja itselläni epätodellinen olo. Näinkö suosittua seksin ostaminen Suomessa onkin?

Toki nyt jälkikäteen tiedän, että aloittelijat ovat yleensä aina suosittuja, koska osa asiakkaita hakee jatkuvasti vaihtelua ja suosii juuri alalle tulleita tyttöjä.

Valmistauduin haparoiden ensimmäiseen viikonloppuun. Mitä hankin, miten laitan sängyn, miten otan asiakkaan vastaan ja mitä me sitten tehdään. Viikonlopun aikana asiakkaita oli kymmenisen, ja sunnuntaina illalla katselin rahanippua käsissäni. Hihkuin sisäisesti. Olin vihdoinkin löytänyt juuri sopivan sivutyön itselleni.

Nyt tuosta viikonlopusta on jo melkein yhdeksän vuotta. Vuosien varrella tarjonta sekä hinnat ovat vaihdelleet paljonkin, mutta varmuus siitä, että tätä haluan tehdä, on pysynyt.

Yksi merkittävä syy sille, miksi seksityö vaihtui sivutyöstä päätyöksi, johtuu siitä, että voin tehdä työtä silloin, kun itse haluan. Seksityössä potentiaalisia asiakkaita ovat kaikki, joilla on rahaa ostaa palveluita.”

 

Seksityöntekijä kohtaa häirintää sekä leimaavia asenteita

”Useimmat seksityöntekijät pitävät henkilöllisyytensä salattuna, koska yleinen ilmapiiri on seksityöntekijöitä leimaava. Itse en pelkää ihmisten asenteita, mutta työ vaatii sen, että käytän erillisiä sähköpostiosoitteita ja puhelinnumeroita, jotka on tarkoitettu vain työkäyttöön. Hyvä puoli tässä on se, että vapaalla voin sulkea työpuhelimeni kokonaan.

Suurin osa ei halua seksityöntekijöille mitään pahaa, mutta ajattelemattomuuttaan henkilötiedot voivat päätyä sille muutamalle prosentille, jolla ei ole hyvät aikeet mielessä. Seksityöntekijöihin kohdistuu jatkuvasti häirintää. Siitä osa on harmitonta ajan tuhlaamista, mutta joukossa on myös uhkailua ja kiristysyrityksiä. Niillä, jotka näihin syyllistyvät, heidän ajatuksensa tuntuu olevan se, että seksityöntekijä ei voisi ammattinsa takia häirinnälle mitään. Tämä ei tietenkään pidä paikkaansa.

”Suomessa seksipalveluiden myyminen on laillista ja omasta kokemuksestani tiedän, että myös poliisin suhtautuminen meihin on asiallista.”

Suomessa seksipalveluiden myyminen on laillista ja omasta kokemuksestani tiedän, että myös poliisin suhtautuminen meihin on asiallista.

Itse toivoisin, että omista ennakkoluuloistaan huolimatta ihmiset näkisivät sen, että joillekin tämä on normaali työ, joka tuottaa hyvää oloa asiakkaille, jotka ovat valinneet ostaa seksiä. Tällä hetkellä yleinen mielipide alaa kohtaan on tuomitseva, joka johtaa salailuun ja siihen, ettei yleinen mielipide muutu. Todella ilkeä kierre.”

Viestittely ja omien ilmoituksen muokkaaminen on iso osa työtä

”Viesteihin vastaaminen, kuvien ottaminen ja käsittely ilmoituksia varten vievät paljon työaikaa. Suomalaisilla sivustoilla kun ei avoimesti saa myydä seksipalveluja, niin viestittely alkaa perusasioiden läpikäynnillä – mitä tarjolla, milloin ja mihin hintaan. Itse ilmoitukset ovat hyvinkin ympäripyöreitä seuranhakuilmoituksia, joissa keskitytään yleensä kuvailemaan niin paljon kuin sallittua omia ominaisuuksia ja millaisesta seksistä tykkää eli mitä palveluita on tarjolla. Ilmoitukset ovat aika lyhyitä, koska varsinainen keskustelu käydään vasta ekan yhteydenoton jälkeen.

”Sellaisen muutoksen olen huomannut, että ilta- ja viikonloppuajat ovat suosiossa, kun taas päiväaikoja kysellään entistä vähemmän. ”

Siinä missä aloittaessani alalla tapaamisten sopiminen hoidettiin pääosin puhelimitse, on sähköpostit, Whatsapp ja Kik yleistyneet vuosien varrella. Viestejä tulee helposti kymmeniä päivittäin, ilmoituksen julkaisun jälkeen joskus satoja. Viesteistä toki vain murto-osa johtaa tapaamiseen.

Sellaisen muutoksen olen huomannut, että ilta- ja viikonloppuajat ovat suosiossa, kun taas päiväaikoja kysellään entistä vähemmän. Johtuisiko tämä siitä, että on yhä vähemmän sellaisia työpaikkoja, joista kesken päivän vain kadotaan jonnekin muutamaksi tunniksi.”

 

Asiakkaat tulevat kotiin

”Koska teen työtä kotonani, se tarkoittaa jatkuvaa siivoamista. Kylppäriin puhtaat pyyhkeet esille, sänkyyn extralakanat päälle, kondomit ja liukuvoiteet esille. Ennen asiakkaani tapaamista käyn suihkussa, laitan meikit ja hiukset sekä valitsen asut.

Nyt minulla oli tapaaminen noin 45-vuotiaan vakioasiakkaani kanssa, jonka tiesin tykkäävän suutelusta, perusseksistä ja verkkosukista, joten pukeuduin verkkomekkoon. Asuvalinta tuntui toimivan loistavasti, sillä rahoja antaessaan asiakkaani henkäisi, miten hyvälle näytän.

Päivän viimeinen tapaaminen oli sovittu noin 25-vuotiaan asiakkaan kanssa, joka oli ensimmäistä kertaa maksullisissa. Kuten arvelinkin, häntä jännitti kovasti. Alkuun juttelimme hieman ja aloitin hieronnalla, jotta jännitystä saataisiin pois. Loputa pystyimme etenemään seksiin. Jännitys oli kaikonnut ja asiakas lähti hyvillä mielillä pois.

”Kuluvalla viikolla asiakkaanani oli myös noin kolmikymppinen mies, joka halusi päästä poikuudestaan eroon, jotta saisi rohkeutta lähestyä tyttöjä.”

Kuluvalla viikolla asiakkaanani oli myös noin kolmikymppinen mies, joka halusi päästä poikuudestaan eroon, jotta saisi rohkeutta lähestyä tyttöjä. Aloitin tuttuun tapaan hieronnalla ja ensimmäinen laukeaminen tuli nopeasti. Aktin jälkeen keskustelimme ja kaikki oli kuulemma tuntunut taivaalliselta.

Tapasin myös noin 25-vuotiaan miehen, joka halusi aloittaa juttelemalla niitä näitä. Aktin jälkeen hän oli edelleen jännittynyt ja kertoi, ettei tämä juttu toiminut hänelle. Ei tuntunut samalta kuin tyttöystävien kanssa. Vaikka kaikki oli mennyt hyvin, niin ymmärrän asiakkaan fiilikset. Maksullinen seksi on monellakin tavalla eri asia kuin se oma henkilökohtainen seksielämä.”

 

Yhtenä päivänä kahdeksan asiakasta

”Käyn työkeikoilla myös pääkaupunkiseudun ulkopuolella ja se on vaihtelua kotona olemiseen. Lisäksi keikkailu mahdollistaa laajemman asiakaskunnan. Perjantaina olin Tampereella ja ensimmäiselle päivälle oli kahdeksan varausta, joten päivä oli loppuunmyyty.

Päivän ensimmäinen asiakas oli 65-vuotias hieman kauempaa tullut asiakas, jonka toiveena oli perusseksi. Lopulta asiakas toivoi vain saavansa nuolla, ja tämä toteutettiin. Tapaaminen päättyi halailuun, jonka jälkeen asiakas kiitti ja lähti.

Seuraavan asiakkaan kohdalla tajusin, että kyseessä oli oharit, kun aika meni ohi sovitun. Oharit ja peruutukset ovat taatusti riesa kaikille yrittäjille, mutta seksityössä ne ovat hankalia, koska varaukset tehdään useimmiten nimettömästi. Silloin ei ole edes teoriassa mahdollista laskuttaa edes osaa varatusta ajasta. Viestejä läpikäydessä huomasin, että myös seuraavalta asiakkaalta oli tullut peruutusilmoitus. Lounastauko alkoikin aiottua aiemmin.

”Lounaan jälkeen tapasin 35-vuotiaan vakioasiakkaan, joka toi tuliaisina suklaata ja hedelmiä.”

Lounaan jälkeen tapasin 35-vuotiaan vakioasiakkaan, joka toi tuliaisina suklaata ja hedelmiä. Hän oli toivonut dominoivaa asennetta, korkeita koroja ja lyhyttä hametta. Asiakas heittäytyikin loistavasti tilanteeseen, joten asuvalintani osui oikeaan.

Päivän kuudes ja viimeinen asiakkaani oli noin 35-vuotias mies. Hänkin oli entuudestaan tuttu, ja hyvin iloisella päällä tullessaan. Hyväntuulisuus tarttui nopeasti ja tapaaminen meni asentoja vaihdellen ja kikatellen välissä hassuille heitoille. Lopuksi juteltiin vielä tamperelaisten ja helsinkiläisten eroista.

Vakioasiakkaat tuovat vakauden lisäksi turvallisuutta työhön. Toki näiden asiakkaiden toiveetkin ovat tiedossa jo etukäteen, joten tapaamisiin tulee enemmän sisältöä. Juttukin luistaa paremmin, kun tietää toisen elämästä hieman enemmän.

Uusien asiakkaiden kanssa kirjeenvaihtoa on käytävä tavallista enemmän. Lisäksi haen uudet asiakkaat aina itse alaovelta, jotta voin varmistua siitä, että he ovat yksin eivätkä ole päihteiden vaikutuksen alaisia. Tällä tavalla olen onnistunut välttymään uhkaavilta tilanteilta, mutta samalla on varmasti tullut karsittua kunnollisiakin asiakkaita, joiden ulosanti ei ole ollut kovin vakuuttavaa.”

 

Yön kestävä tapaaminen vain vakioasiakkaalle

”Eräältä vakioasiakkaaltani tuli toive yön yli -keikasta Turkuun. Tällaiset keikat ovat tuottoisia: niistä maksetaan useista sadoista euroista reiluun tonniin. Siltikin teen pidempiä tapaamisia vain vakioasiakkaille ja hotellikeikkoja hyvinkin nihkeästi. Pääsääntöisesti haluan toimia paikassa, joka on minulle entuudestaan tuttu ja missä pystyn varmistamaan oman turvallisuuteni. Hotellit ovat toki kotiakin turvallisempia, koska hotellien asukkaat kirjataan ylös ja kameroita on joka nurkassa. Jos siellä jotain tapahtuisi, tekijä olisi helpompi saada kiinni.

Varasin itselleni huoneen ja lähdin ajamaan kohti Turkua, jossa minulla oli tiedossa muutama muukin varaus.

Päivän muiden tapaamisten jälkeen tein vielä varmistussoiton asiakkaalleni, joka yön yli -keikan oli varannut. Näissä tapaamisissa henkilökemioiden yhteensopivuus korostuu aivan erityisesti, joten myös siksi valitsen tarkasti, kenen kanssa näitä keikkoja teen. Tämän asiakkaan kanssa tiesin viihtyväni hyvin, joten otin työn vastaan hyvillä mielin.

”Kävimme kylvyssä yhdessä ja annoin vielä kokovartalohieronnan. ”

Maksun jälkeen olimme muutaman tunnin asiakkaani hotellihuoneessa. Kävimme kylvyssä yhdessä ja annoin vielä kokovartalohieronnan. Sen jälkeen menimme nukkumaan.

Yö tuntui kuitenkin kestävän ikuisuuden, sillä olen huono nukkumaan vieraiden ihmisten vieressä. Tämän vuoksi nämä keikat ovat seuraavan päivän työn osalta hukkaan heitettyä aikaa. Aamupalalla juttelimme vielä aamun uutisista, jonka jälkeen tapaaminen olikin pian ohi.”

 

Parisuhteessa seksityö otettava vain työnä

”Seksityön vaikutuksista parisuhteeseeni kysytään yllättävänkin usein, mutta vastaus on se, että miten nyt mikä tahansa työ vaikuttaa suhteeseen.

Seksityöni ei ole koskaan muodostunut ongelmaksi, koska molemmilla selvä ymmärrys siitä, että tämä on vain työtä ja siihen suhtaudutaan kuten mihin tahansa työhön suhtaudutaan.

Puhumme töistämme yleisellä tasolla useinkin. Jaan hauskimmat, surkeimmat ja oudoimmat sattumukset, mutta pääosin juttelemme aivan muista aiheista. Suunnittelemme tulevaisuutta ja nautimme toistemme seurasta. Viihdymme molemmat erinomaisesti kotona ja nautimme siitä, että teemme siellä yhdessä asioita. Jos joku nyt miettii seksielämäämme, niin se on aktiivista mutta kovin tavallista. Juuri sellaista, mistä me molemmat nautimme.

Yleinen oletus on se, että seksityöntekijät olisivat seksuaalisuudeltaan ylivilkkaita tai henkilökohtaisessa elämässäkin olisi erityisen paljon eri fetissejä tai irtosuhteita. Näin ei ole, vaan monella seksityöntekijällä oma seksielämä on hyvinkin tavallista, aivan kuten minullakin.”

 

Kiellot eivät lisää turvallisuutta

”Seksityöntekijöiden turvallisuutta parhaiten palvelisi se, että seksityötä käsiteltäisiin lainsäädäntöpuolella kuin mitä tahansa yksityisyrittämistä. Nyt voimassa oleva parituslaki on epäselvä ja vaikuttaa myös minun työhöni. En voi esimerkiksi perustaa osakeyhtiötä, koska se voitaisiin katsoa paritukseksi. Myös asunnon vuokraaminen seksityötä varten on vaikeaa ja siksi moni tekee tätä työtä kotonaan.

”Minusta parituslakia pitäisi muuttaa sellaiseksi, että se erottelisi asiallisen seksityön ja laittoman parituksen.”

Lainsäädännöllisesti parituksessa huomio on siinä, hyötyykö joku ulkopuolinen henkilö toisen ihmisen tekemästä seksityöstä.

Minusta parituslakia pitäisi muuttaa sellaiseksi, että se erottelisi asiallisen seksityön ja laittoman parituksen. Kieltojen lisääminen ei lisää kenenkään turvallisuutta.

Kysymykset parituksesta tai ihmiskaupasta tuntuvat itselleni todella vierailta. Ne eivät liity siihen, mitä itse tai mitä kollegani tekevät. Enemmistö seksityöntekijöistä on Suomessa tavallisia yksin ja itsenäisesti toimivia naisia, joilla on omat perheet ja usein jokin toinenkin työ. Yllättävän moni tuntee tietämättään jonkun, joka tekee tai on tehnyt seksityötä.”

 

Tulevaisuudessa haluan pysyä terveenä ja jatkaa työtäni

”Minulla on aivan tavallinen yritys, jota pyöritän. Maksan verot ja arvonlisäverot, kuten kuka tahansa yksityisyrittäjä. Seuralaispalvelut ja viihdepalvelut ovat mukana toimialaluettelossa, koska seksin myynti on aivan sallittua.

En minä ole ajatellut lopettavani tätä työtä nyt, enkä tietyn ikäisenä. Aika harvalta työssäkäyvältä kysytään, että milloin ajattelit lopettaa nuo työt. Jos ihminen on tyytyväinen työhönsä, silloin sitä haluaa jatkaa, eikä tämä työ ole sen kummempaa. Toivon, että pysyn terveenä ja pystyn jatkamaan työtäni sellaisena kuin sen nyt on.”

 

Lue myös: Seksityön arjesta päiväkirjaa pitänyt Tiina kertoo nyt, miten hän erottaa seksin ja tunteet toisistaan – “Aika moni harrastaa seksiä kevein tuntein” (10.3.2019)

 

Määrä tuntematon

Seksityöntekijöiden määrää Suomessa ei tiedetä.

Prostituutio Suomessa -teoksessa (2005) Anna Kontula esittää, että Suomessa työskentelee noin 8 000 ihmistä, jotka myyvät seksiä.

Heistä suurin osa myy seksiä hyvin satunnaisesti ja hyvin eri syistä.

Kontulan mukaan hänenkin esittämänsä luku on vanhentunut, mutta tarkempia tai uudempia tietoja ei ole saatavilla.

Kukaan ei myöskään tiedä sitä, miten paljon ulkomaisia seksityöntekijöitä Suomessa on. Ulkomaalaisten seksityöntekijöiden määrää ei voida selvittää, koska heitä työskentelee Suomessa vain ajoittain.

Suomessa seksin myyntiä ei ole kielletty, mutta rikoslaissa on useita rajoituksia, jotka koskevat seksityötä.

Seksipalveluiden myyminen ja ostaminen ovat sallittuja silloin, kun se tapahtuu täysi-ikäisten kesken, vapaaehtoisesti ja yksityistiloissa.

Seksipalveluja myyvä täysi-ikäinen henkilö voi toimia yrittäjänä, jolloin häntä koskevat kaikki normaalit yrittämiseen liittyvät velvollisuudet sekä verotus.

Kontulan mukaan vain harva seksityöntekijä työskentelee yrityksen kautta ja suurin osa seksityöstä tapahtuu ”pimeässä”.

Seksityölle tyypillistä on sekin, että sitä tehdään hetkellisesti tai seksipalveluiden myynti on tiettyyn elämäntilanteeseen liittyvä kokeilu.

Suomessa seksiä ei saa kaupitella eikä ostaa yleisillä paikoilla.

Seksin ostaminen on kielletty alaikäisiltä sekä ihmiskaupan tai parituksen uhreilta.

Parituksesta ja ihmiskaupasta on kyse silloin, kun joku ulkopuolinen henkilö hyötyy toisen ihmisen tekemästä seksityöstä tai ihminen pakotetaan seksuaalisiin tekoihin.

Parituksesta voidaan langettaa teon törkeydestä riippuen kolmesta kuuteen vuotta vankeutta.

Uusimmat

Fingerpori

comic