Lounais-Häme Forssa

Kun Turku maan alle meni – Luento Turun mammuttikaivauksista veti Forssan kirjaston salin täyteen

Luento mammuttikaivauksista liittyi Forssan Mullankaivajat-arkeologiahankkeeseen.
FT Kari Uotila esitteli Turun mittavia arkeologia-hankkeita myös kuvadokumentein. Kuva: Tapio Tuomela

Heikan koulun viides A-luokkalaiset etsivät viime vuonna merkkejä menneisyydestä Mullankaivajat-arkeologiahankkeessa. Kohteen Suomen kulttuurirahaston rahoittaman hankkeen kaivauksessa muodosti 1 x 4-metrin suuruinen maa-ala Yhtiönpuistossa.

Arkeologiaa siis sekin. Aivan kuten vanhan Turun ytimessä niin ikään viime vuonna ohjelmaan kuuluneet kaivaukset, joista filosofian tohtori ja arkeologi Kari Uotila teki selkoa Turku goes underground-historianluennossaan.

Luento liittyi osana Forssan museon ja Kulttuuriyhdistys Kuvion yhteistyönä toteuttamaan Mullankaivajat-hankkeeseen.

Vastapainoksi Heikan koululaisten Yhtiönpuiston neljän neliömetrin kaivaukselle Turussa arkeologit avasivat pelkästään Kauppatorin pintaa kaiken kaikkiaan reilun hehtaarin alueelta.

Torihankkeen lisäksi Kari Uotila johti vuonna 2018 Turussa suurtorin varrella sijaitsevan Katedraalikoulun liikuntasalin alla suoritettuja kaivauksia. Niissä muun muassa arvioitiin kellarikerroksen rakenteiden ja maankerrosten korjaustarvetta. Samalla inventoitiin tunnetut rakenteet ja selvitettiin rakennusten alle jääneiden maakerrosten ja muurirakenteiden vaiheet.

Uotila totesi Turku goes underground -luentokohteiden edustavan lähtökohtaisesti kahta erilaista arkeologiahanketta.

– Kauppatorin kaivauksista ei jäänyt mitään työmme jälkeisten täyttöjen alle. Katedraalikoululla kohde sen sijaan voitiin jättää inventoituna ja dokumentoituna täyttöjen alle entiselleen.

Turun Kauppatorin kaivaukset liittyivät torin alle vuosikymmenten väännön päätteeksi toteutettavaksi päätettyyn autojen pysäköintihallihankkeeseen. Kaivauksissa tutkittiin 1600–1800 -luvun kaupunkiarkeologisia kerroksia eri menetelmin lähes 7 000 kuutiota.

Kari Uotila muistutti selvää olleen heti aluksi, että Kauppatorin ja Katedraalikoulun työmaihin oli suhtauduttava ammatillisesti erilaisin intohimoin.

– Kauppatorilla ei juuri pullasutia ja hammasharjaa tarvittu.

Sen sijaan Katedraalikoulun keskiaikaan asti, kolmisen metriä maan pintatasoa syvemmälle yltäneissä kaivauksissa arkeologin kyseiset perustyökalut olivat kunniassaan. Järeimmillään 400-kuutioisen maa-ainesmäärän käsittely meni lapiohommiksi.

Kauppatorilla maamassojen siirtely eteni nykyajan konevoimiin perustuvilla tehomenetelmillä, sillä syvyyttäkin kaivannolle kertyi enimmillään 8–10 metriä.

Turun nykyinen Kauppatori on rakennettu kaupunkia heti vuonna 1827 kohdanneen suurpalon jälkeen.

– Tiesimme jo etukäteen, että tässä ei ole aiemmin sijainnut toria, vaan kaupunkikortteleita. Tämä on Suomessa ensimmäinen kerta, kun niitä on saatu avattua tällaisena kokonaisuutena.

Torihankkeen yllätyksiin Kari Uotila toteaa kuuluneen muun muassa havainnon, että paljastuneiden katualueiden lisäksi tonttien pihapuolet oli pinnoitettu todella taitavasti tehdyillä kivetyksillä.

– Ei ole kysymys mistään kuravelliympäristöstä, vaan paikoista, joista on pidetty oikeasti huolta.

Kari Uotila muistelee Kauppatorin kaivausten muodostuneen yleisömenestykseksi yli odotusten.

– Käytännössä siinä kävi niin, että yhden ryhmäläisemme aika meni siinä, kun hän kertoi vieressä aidan takana työtämme katselleille kaupunkilaisille, mitä olemme tekemässä.

Turku goes underground -kaivausaihe kiinnosti Forssassakin niin, että luennon pitopaikkana palvellut kirjaston Brander-sali täyttyi yleisöstä. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic