Lounais-Häme

Kun yksi puhelinsoitto muuttaa kaiken

Elämä ei suostu aina edes huolellisesti laaditun käsikirjoituksen näyttämöksi. Somerolla asuva Taru Välttilä on kokenut omakohtaisesti, miten yksi puhelinsoitto tuntemattomasta numerosta voi muuttaa kaiken.

-Sairaalasta tulee uusi näyttämö, roolit vaihtuvat ja juoni muuttuu kohtausten edetessä, hän toteaa.

Välttilän elämässä käsikirjoitus meni uusiksi joulukuussa 2015. Hän sai puhelimessa kuulla miehensä Jussin joutuneen pahaan työtapaturmaan.

-Hän sai vaikean aivovamman. Hän koki kahdeksan kuukauden vuoristoradassa useita komplikaatioita, seesteisemmän kesän ja lyhyen kuntoutumisjakson, kunnes lopulta elokuussa menehtyi.

 

Päiväkirjan pitämisestä muodostui Taru Välttilälle koossa pitänyt voima vaikean elämätilanteen keskellä. Hänellä oli käytössään erilliset päiväkirjat sairaalassa ja kotona eteen tulleiden kokemusten ja tuntemusten kuvaamiseen.

Sairaalassa pitämäänsä päiväkirjaan saivat kirjoittaa ajatuksiaan myös muut vierailijat.

Nyt Välttilä on työstänyt päiväkirjansa uudelleen runomuotoiseksi pukemaansa kirjaan Olen luonasi nyt ja aina.

-En pidä itseäni runoilijana, mutta koin, että sain ilmaistua tässä muodossa asiani, ajatukseni ja tunteeni tiivistetysti.

 

Välttilä määrittelee tuoreen teoksensa kertomukseksi siitä, kuinka elämä muuttuu, kun puoliso joutuu onnettomuuteen ja vammautuu vakavasti.

-Kuvaan kirjassa myös, millaisia tuntoja läheiset joutuvat käymään läpi, miten sujuu arki, kun maailmaa ympärillä romahtaa, ja kuinka sellaisesta voi selvitä vai voiko selvitä sittenkään.

Välttilä käsittelee Somerterra oy:n kustantamassa niteessä myös päiväkirjojen pitämisajankohtaan, kevääseen 2016 osunutta äitinsä kuolemaa.

-Äiti kuoli Forssan sairaalassa samana kevätpäivänä, jolloin Jussi heräsi Turun yliopistollisessa keskussairaalassa koomasta. Ehkä siinä annettiin jonkinlainen valonsäde kaiken pimeyden keskelle.

 

Välttilä arvioi päiväkirjan pitämisen keskeisiin lähtökohtiin kuuluneen heti alkuvaiheessa jonkinlaisen tietoisuuden ihmisten itsesuojeluun kuuluvasta ominaisuudesta, jolla he pyrkivät sulkemaan pahimmat kokemuksensa muistoissaan taka-alalle.

-Päiväkirjojen kautta niihin vaiheisiin ja ajatuksiin voi kuitenkin palata. Toivon pystyväni niiden avulla edelleen myös käsittelemään muistojani ja niiden herättämiä tunteita, Välttilä pohdiskelee.

Hän sanoo ajatelleensa päiväkirjoihinsa pohjautuvaa teosta myös vertaistueksi muille vastaavanlaisia elämänvaiheita sekä jo kokemaan joutuneille että niihin joutuville.

-Ei minun tarvitse muuta kuin kuulla ambulanssin ääni, kun sydäntäni kouraisee ajatus, miltä taas kerran jonkun ihmisen omaisista tuntuu, ja mitä heillä on edessään.

-Jos yksikin ihminen saa kirjastani lohtua, se on täyttänyt tavoitteensa. Samalla tämä on kunnianosoitus Jussilleni, joka oli paras kannustajani tätä kirjoittaessanikin. FL

Tänään julkaistavan Taru Välttilän Olen luonasi nyt ja aina kirjan voi hankkia suoraan kirjoittajalta tai seudun kirjakaupoista.

 

Uusimmat

Fingerpori

comic