Lounais-Häme

Kuningasboasta kuningasidea

Forssan viihdeuimala Vesihelmen uusi aluevaltaus on kuningasboa Arja. Muutaman vuoden vanha jättiläiskäärme on todellinen yleisötäky, jolla viihdeuimala voi markkinoinnissaan erottua muista. Sille ei muualta löydy vertaa.

Viihdeuimalan tavoitteena oli alun perin hankkia asiakkaita viihdyttämään kaverikoira, jolla se saisi kuononmitan etumatkaa muihin uimahalleihin ja kylpylöihin. Esteeksi nousi se, että monet ihmiset ovat koirille allergisia eikä koirilla ole asiaa yleisille uimarannoillekaan. Lisäksi epäilytti, että koiran innokas haukku, yltiöseurallisuus tai kylpysandaalien pureskelu harmittaisi kävijöitä.

– Ideariihessä päätään nosti käärme, joka on varsin helppohoitoinen ja hiljainen elätti. Se ei allergisoi, eikä pureskele tai raavi ovenkarmeja. Sen voi hyvin jättää omilleen pitkäksi aikaa eikä sitä tarvitse ulkoiluttaa. Se syökin harvakseltaan, kehaisee Arjasta vastaava uimavalvoja Satu Kupru.

Vesihelmi tavoitteli ensin tiloihinsa kotoisia rantakäärmeitä, mutta rauhoitettuina eläiminä niitä ei saanutkaan hankkia. Niinpä katse kääntyi eksoottisempiin lemmikkeihin. Eteläamerikkalainen jättiläiskäärme täytti komeasti ehdot, sillä se viihtyy hyvin Vesihelmen monipolvisessa ympäristössä, on varsin rauhallinen eikä kaihda vettä.

Hyvää on myös se, että kuningasboa on aktiivinen lähinnä öiseen aikaan. Päivisin se voi makoilla hallin laatoilla, kietoutua kaiteisiin tai kurkistella kasvien lomasta.

Arja-boan koulutus Vesihelmessä on hyvässä vauhdissa. Innostusta on herättänyt kuningasboan ilmeinen kiinnostus hädänalaisiin. Vesihelmi järjestääkin tänään klo 12 hengenpelastusnäytöksen, jossa Arja saa näyttää osaamistaan.

– Paikallaan räpiköivä uimari herättää boan huomion. Se kiirehtii yllättävän liukkaasti vettä polkevan luo. Pelastustekniikassa on tosin vielä harjoiteltavaa, sillä se pyrkii kietoutumaan uimarin ympärille, niin ihmisrakas se on. Mutta harjoitushan tekee mestarin, Kupru sanoo.

Kuningasboa syö pakastettuja hiiriä, rottia, kaneja ja kanoja, sillä Suomen eläinsuojelulaki ei salli elävän eläimen antamista matelijalle ruoaksi. Jättiläiskäärme avaa kuitenkin ovia Forssan kaupungin kiinteistöjen rottajahdille. Forssan kaupungin tilapalvelu on jo hahmotellut kuningasboan lainaamiselle sisäisiä sääntöjä.

– Ruokinta ei muutenkaan käy kalliiksi, kun aikuinen boa voi pitää paastoa joitakin viikkoja. Yhteisöllisyyttä parantaa se, että kuntalaiset voivat tuoda hiiriä ja rottia tänne Arjan ruoaksi, kunhan ne ovat tuoreita, vastakuolleina pakastettuja eivätkä ole kuolleet myrkkyyn, Satu Kupru kertoo.

– Varaamme niille riittävästi tilaa kahvion jäätelöpakastimesta.

Vesihelmen jättiläiskäärme on herättänyt kiinnostusta myös Forssan kaupunginhallituksen pöydän ääressä. Ajatuksena on, että Forssa voisi julistautua Arjan vetoavulla Suomen lemmikkiystävällisimmäksi kaupungiksi.

Forssa on hakenut kuningasboan käyttöön juhlavuoden kunniaksi Suomi 100-tunnusta. Satu Kupru uskoo tunnuksen vielä heltiävän.

– Perusteet ovat vahvat. Kysehän on eri mannerten edustajien välisestä rauhanomaisesta, laji- ja muut rajat ylittävästä kanssakäymisestä. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic